ziemię za rok. Jedną z wielu tradycji Zaduszek są liczne stragany ustawione dookoła cmentarza, gdzie można kupić np. las calaveritas de dulce, czyli małe trupie czaszki z cukru i czekolady. Czasem na czole calaveritas wypisane są imiona. Mogą być one ozdobą lub po prostu do zjedzenia. Innym tradycyjnym daniem podawanym podczas Zaduszek w Meksyku są smażone koniki polne. Po zakończonym
Pełny talerzlekkostrawna. Nada się zarówno do zagęszczania zup, sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy. Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku
Karo in the Kitchenblogu znajdziecie już przepisy na masło słonecznikowe , sezamowe , z orzechów włoskich . Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu, gwarantuję, że zakochacie się w tym kremie. Smakuje jak princessa w białej czekoladzie.... a przecież to tylko bogate w Omega 3 wiórki kokosowe! Składniki: 200-400 g wiórków kokosowych Wiórki umieścić w misie blendera (dobrze sprawdzi się Thermomix) i miksować, aż powstanie kremowa masa
Chocolate Muffin BlogCiepłych, soczystych, wypełnionych doskonałym bogactwem smaków aż po same brzegi. Winogrona, kiwi, granaty, figi. Po prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który z szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco
Kuchnia Pani WiosnyGotować około 2 minut - do zgęstnienia (niezbyt długo, ponieważ polewa stwardnieje). Polewą posmarować ciasto i udekorwować je wg własnego uznania. (Użyłam wiórek kokosowych, migdałów w białej oraz mlecznej czekoladzie i migdałów zwykłych
Di gotujeciasta sernikowe . Przepis na sernik – sernik dyniowy Składniki: prostokątna forma 18 cm x 25 cm Spód na sernik 100 mąki 1 łyżka kakao 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 60 g zimnego masła 50 g cukru szczypta soli Masa dyniowo serowa 350 g puree z upieczonej dyni, u mnie z dyni crown prince 390 g skondensowanego mleka, słodkie
codojedzeniaminut .Następnie na chwileczkę wyjmujemy ciasto, wykładamy na wierzch jasną masę i pieczemy dalej w 170 stopniach przez około 15 minut.Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady roztopić w o,5 szklanki ciepłego mleka i polać nią upieczone ciasto
Ladylaura.Korzenne aromaty, skórka pomarańczowa, powidła, dynia oraz czekolada. Tak przedstawia się zestaw jesienno-zimowych smaków, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Przychodzi zimny wieczór, chłodny poranek i najlepszym lekarstwem na zły humor są rozgrzewające pyszności. Mamy sezon na dynię, więc zachęcam do przygotowania większej ilości puree i zamrożenia - w każdej chwili można przygotować z niego coś pysznego. Po inspiracje
Chocolate Muffin Blogwięc myśl Natalia, bo czas Ci się kończy, bo zaraz jedziesz, coś na szybko, oo dynia jeszcze jest, coś na pocieszenie? sos czekoladowy teraz tak sobie myślę, że czekolada by pasowała, no ale następnym razem
More food, love and dreamsczęści, zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Cakes By Kejtłyżki przypraw korzennych pół puszki ananasów 100 g posiekanych migdałów 250 g mascarpone 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru ewentualnie: do posypania ziarna granatu, lub potarkowana gorzka czekolada Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne i migdały i mieszamy. Następnie wlewamy olej, wbijamy całe jaja i miksujemy. Marchewkę zcieramy na tarce, ananasy kroimy
na moim stole...jest. Ale dostaliśmy czekoladowe habanero od znajomych, mieliśmy chętnego Marcina ze Street Food Polska do testowania naprawdę ostrego dania, a na dodatek chcieliśmy poprawić sobie humor odrobiną prawdziwej czekoladowej czekolady. Oczywiście … Czytaj dalej
slodkokwasnaplchwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy na pół, smarujemy dżemem, masę i wierzchni placek. całość polewamy gorzka czekoladą. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniduże paczki (petit beurre lub inne, kakaowe, można kupić po 2 różnego rodzaju, nie polecam kokosowych)- mi wyszło ok * kakao 5-6 łyżek, można tez dodać 2-3 łyżki czekolady w proszku, * masło roślinne 25 dkg. * cukier puder 3/4 szklanki lub zamiennie 3-6 łyżek powideł, jeżeli nie lubicie przesłodzonych * bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele, migdały, śliwki kalifornijskie - u mnie
sierotka maRysia w kuchniDziś znów czuć wiosnę i mam nadzieję, że już tak zostanie. Grill już przygotowany na letnie piknikowanie. A ja ciągle mam ochotę na coś słodkiego, jednak, wyjątkowo, czekolada wydaje mi się za ciężka więc zaczynam kombinować z galaretkami. Jak na razie - kupuję je - ale wkrótce planuje zacząć robić je sama - przecież do dziecinnie proste WIOSENNY TORCIK GALARETKOWY łatwe blaszka keksowa
sierotka maRysia w kuchni