czekolada - 27946 przepisów (strona:1323/1864)

Tiramisu malinowe 195

postaci malinowego tiramisu. Biszkopty nasączyłam mieszaniną syropu malinowego i spirytusu, można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy i kakao, a całość posypałam startą czekoladą. Ponieważ syrop jest bardzo słodki dałam do serka niewiele cukru." Czytaj więcej

Wiem co jem
Czekośliwka 152

kanapki. Jest bardzo łatwa do przygotowania i warto mieć w swojej spiżarni kilka małych słoiczków tych wybornych powideł. Moja jest z dodatkiem kakao, ale można go też częściowo zastąpić czekoladą z tabliczki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Torcik porzeczkowy 169

taki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest on suchy. Nasączony likierem porzeczkowym (nie żałować) jest wilgotny i aromatyczny. Jest to moja druga propozycja w IV edycji konkursu Gotujemy po polsku pod patronatem agregatora blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Markizy migdałowe 139

Jest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 212

jest do piernika i grzanego wina. Doskonale się komponuje z wanilią i imbirem." Moje przepisy z cynamonem Cynamonowa szarlotka z pianką Ciasteczka cynamonowe Sernik o smaku piernika Pierniczki w czekoladzie Muffinki o smaku piernika Kisiel jabłkowy Cynamonowe jabłka na szarlotkę Chlebek bananowy

Wiem co jem
Trufle pomarańczowe 173

ubiegłym tygodniu obiecałam jeszcze jakieś trufelki i oto są. Tym razem w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem alkoholu. Intensywnie pomarańczowe, za sprawą „pomarańczowych” składników: czekolady, likieru i skórki. Ja wprost uwielbiam te aromaty i smaki, ale wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Nie muszę daleko szukać, bo mój mąż też należy do tej grupy. Można w takim przypadku

Wiem co jem
Tort czekoladowo-pomarańczowy 208

Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje. Ponieważ ja uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy jest to dla mnie najlepszy tort jaki upiekłam do tej pory. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Muffinki czekoladowo-bananowe 142

owocami leżały sobie dwa banany. Z każdym dniem robiły się coraz bardziej brązowe i nie było chętnego by je zjeść. Obok w garnuszku roztopiona przez pomyłkę tabliczka gorzkiej czekolady cierpliwie czekała na wykorzystanie. I jeszcze te poświąteczne resztki orzechów włoskich przekładane z miejsca na miejsce bo jest ich za mało aby upiec coś sensownego. W końcu postanowiłam zrobić

Wiem co jem
Tiramisu pomarańczowe 168

przypadku tiramisu truskawkowego jest to wersja lekko odtłuszczona. Dodawaną zazwyczaj do serka mascarpone śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Biszkopty nasączyłam własnoręcznie zrobionym likierem pomarańczowym, a całość posypałam starta gorzką czekoladą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Tort czekoladowo-wiśniowy 167

ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może nie zmieścić się w klasycznej tortownicy. Ja wykorzystuję w takich przypadkach specjalną obręcz do tortów, ale można z powodzeniem nadsztukować zwykłą tortownicę paskiem foli

Wiem co jem
Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 173

zawartości mąki ziemniaczanej. Myślę, że wejdą na stałe do kolekcji moich świątecznych wypieków, bo mnie Święta Bożego Narodzenia nie kojarzą się z aromatem przypraw korzennych ale właśnie z zapachem czekolady i pomarańczy. Takie moje wspomnienia z dzieciństwa.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Węgierski tort makowy 120

tort, bowiem nie zawiera kremu i nie ma w nim warstw. Mimo wszystko godny jest polecenia i może być ozdobą wigilijnego stołu. Jest soczysty i wilgotny. Pachnie pomarańczami i czekoladą. Ale co najważniejsze robi się go bardzo szybko. Trzeba się tylko zaopatrzyć w gotowy mielony suchy mak albo po prostu zmielić go w młynku do kawy”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami 151

sposobem wyszły fantastyczne tarty, które co tu mówić zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam dwie wersje. W pierwszej dałam całe połówki gruszek i polałam po upieczeniu roztopioną deserową czekoladą, w drugiej gruszki pokroiłam w dużą kostkę i posypałam płatkami migdałowymi. Dodatkowo delikatnie oprószyłam cukrem pudrem. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Mazurek kajmakowo-morelowy 164

Dawniej przyrządzane na opłatkach, dziś najczęściej na kruchym spodzie. Przy ich komponowaniu obowiązuje niezmiennie jedna zasada: „ciasta na palec”, masy „na dwa palce”, a do tego jeszcze bakalie, lukier, czekolada. Wszystko czego dusza zapragnie. Ma być słodko i kolorowo. Mazurek, który przygotowałam w tym roku nie do końca spełnia te wymagania, zwłaszcza jeśli idzie o grubość masy. U mnie było

Wiem co jem
Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową 151

Znakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. Do jego zrobienia zainspirował mnie przepis z książki Dr Oetkera „Czekoladowe ciasta”. Przepis okazał się świetny, podobnie jak inne sprawdzone już przeze mnie przepisy z tej książki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto

Wiem co jem