cukier puder - 2539 przepisów (strona:36/170)

rogaliki krucho-drożdżowe dla smakosza 143

spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis polecam wszystkim:) Składniki: 500 g mąki 2 jajka 250 g margaryny łyżeczka cukru 50 g drożdży 2 łyżki śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem i śmietaną. Mąkę wyspać na stolnice dodać roztopione drożdże i margarynę. Ze składników należy wyroić gładkie ciasto i włożyć(...)trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć na brytfankę i piec w 180 stopniach 20 min. gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Domowe żelki 164

Składniki: 70 ml wody 1 łyżka żelatyny w proszku 1 łyżka soku z jagód 1 łyżka cukru pudru Przepis: Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier puder oraz sok z jagód. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Mieszankę przelewamy do silikonowej formy (którą wcześniej

Emcia Pichci
Masło orzechowe i czekoladowe 213

łyżka cukru 10 g oleju słonecznikowego Jeśli nie mamy uprażonych orzeszków, po prostu wkładamy je do piekarnika 200 st.C na 8-10 min. Cukier miele w blenderze na cukier puder. Dodaje orzeszki i miksuję je z cukrem przez 30 sek na dużych obrotach. Zgarniam wszystkie składniki ze ścianek naczynia, dodaję olej i blenduję jeszcze 20 sek. Ilość oleju zależy jaką(...)Krem czekoladowy Składniki: 60 g orzechów laskowych 1 tabliczka czekolady gorzkiej 90 g cukru 70 g masła 100 g mleka Tak samo jak przy kremie orzechowym, z cukru robię cukier puder. Dodaje orzechy i miele przez ok 15 sek. Rozdrabniamy czekoladę w mikserze. Dodajemy masło, mleko i podgrzewamy to kilka minut aż się wszystko rozpuści. Nie gotujemy. Rozlewamy do słoiczków

Olikowa kuchnia
Mini pączki z konfiturą morelową, bez drożdży 190

łyżki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki sody *ewentualnie otarta skórka z cytryny lub odrobina ulubionego aromatu ok 0,7 l oleju do smażenia konfitura morelowa do nadziewania cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać. Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto. Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki(...)kilka jeśli używamy małego garnka tak żeby mogły swobodnie pływać). Odsączyć na ręczniku papierowym a po ostudzeniu nadziewać konfiturą najlepiej przy pomocy szprycy z podłużną cienką końcówką i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Kokosowy sernik na śmietanie 201

ostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę i mleko. Na końcu dodajemy(...)sobie jest wilgotnie-kremowy.  Lekko przestudzony sernik wyjmujemy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia. Przed podaniem kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Muffinki a'la Tiramisu 232

dodać likier. Krótko zmiksować. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  1 opakowanie śmietan-fix,  łyżka cukru waniliowego,  starta czekolada do posypania.   Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan

Z miłości do słodkości
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 176

minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę. LUKIER 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Ciasto piernikowe z jabłkami 327

proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika ) 3 średnie jabłka 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów to dodałam 15 dag bakalii) cukier puder do posypania na wierzchu Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika(...)drobną kostkę. Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc  mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut. Na wierzch sypiemy cukier puder

Słodkości i nie tylko
Ciasto "Popapraniec" 1151

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao(...)masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem) , posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami

Słodkości i nie tylko
Tiramisu II 494

piekarnika na 180 C na 25-30 min. Po upieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Masa: 500 gr mascarpone 500 ml kremówki 80 gr drobnego cukru- lub 50 gr cukru pudru Wykonanie: Ubijamy mascarpone, w drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Łączymy z mascarpone. Miksujemy- ubijamy wszystko na puszysta masę.  Kroimy ciasto na 3 krążki. Nasaczamy ciasto kawą

Smaki Edyty
Jak przygotować gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem? 155

łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta) 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej cukier puder do oprószenia gofrów szklanka śmietanki do ubijania 30% 3 łyżki kakao w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Przygotowanie:  Do wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli(...)oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, podajemy oprószone cukrem pudrem i z bitą śmietaną, którą przygotowujemy ubijając śmietankę 30%, pod koniec ubijania dodajemy cukier i kakao

Moja smaczna kuchnia
KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 269

brawa! KAWOWY SERNIK NA ZIMNO. 3 duże jogurty naturalne paczka okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek 3 łyżki cukru 6 łyżek żelatyny 1,5 szklanki cukru pudru odrobina likieru kawowego szklanka gorącej wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki żelatyny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi odrobiną(...)mogą rozmięknąć ani puszczać "wody"). Napar z kawy powinien być gorący, dodaję do niego żelatynę i 3 łyżki zwykłego cukru, dokładnie rozpuszczam. Zostawiam do wystudzenia. Jogurty miksuję z cukrem pudrem, a gdy żelatyna z kawą ostygnie, dodaję do jogurtów, mieszam i zostawiam, aż zacznie tężeć. Kiedy masa zaczyna być zwarta, wylewam ją na biszkopty, wygładzam wierzch i dookoła układam ziarna

W kuchni Karmel-itki
Limonkowe tartaletki z bezą 125

tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu.  Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła  50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka             130 g cukru pudru             1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

wyzwania kuchenne
Ciasto czekoladowo - chałwowe 334

minut w temp. 180 stopni C. Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt dzielimy na 3 części. Krem z serkiem mascarpone, nr 1: - 200 g margaryny (o temp. pokojowej) - 60 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone (o temp. pokojowej) - 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej Wykonanie: Margarynę ucieramy na puch około 4 minuty, dodajemy cukier, ucieramy kolejne 5 minut, dodajemy(...)ubijamy dalej, dodając po łyżce serka mascarpone. Wykładamy na dolny biszkopt. Przykrywamy biszkoptem. Krem z masłem orzechowym, nr 2: - 150 g masła  - 120 g masła orzechowego - 60 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku Margarynę ucieramy na puch z cukrem, dodajemy masło orzechowe i mleko w proszku. Ucieramy na puszysty krem, wykładamy na biszkopt (środkowa warstwa). Przykrywamy

SMYKWKUCHNI
Racuchy z kiwi i żurawiną 159

Racuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę na takie połączenie to polecam. Składniki : * szklanka mąki * pół szklanki kefiru bądź maślanki * plaster drożdży  * 1/4 szklanki ciepłej wody * 3 łyżki cukru * jajko * szczypta soli * kiwi * garść żurawiny  * starta czekolada mleczna, cukier(...)puder  * olej rzepakowy do smażenia  Przygotowane : Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodać do mąki, odstawić na 15 minut. Dodać maślankę, szczyptę soli i jajko. Całość dobrze wymieszać, aż pojawią się bąbelki powietrza. Dodać pokrojone kiwi oraz żurawinę. Smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik by odcisnąć nadmiar

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka cynamonowo-imbirowe 501

nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. :) Polecam. Ciasteczka cynamonowo-imbirowe  PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180 o C Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 2,5 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru pudru 2 żółtka 3 pełne łyżki śmietany 20 dag roztopionego masła 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli przyprawy *: 2 łyżeczki cynamonu , 1/4 łyżeczki(...)gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kakao   */ można zastąpić gotową mieszanką przyprawy do pierników Przygotowanie Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i śmietaną, dolać rozpuszczone masło i wymieszać.  W oddzielnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i przyprawy.  Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie wyrabiamy ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Brzoskwiniowa słodkość 273

Lekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 3 łyżki maku - 6 łyżek cukru pudru - 6 łyżek mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Placek kokosowy: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 30 dag wiórków kokosowych Masa: - puszka brzoskwiń - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki - 1 kostka masła

Zainspirowana w kuchni
Kakaowe babeczki z jeżynami 140

ciasto robi się bardzo szybko, można wykorzystać różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne, wykorzystałam jeżyny w syropie, które otrzymałam od Margarytki, dodatkowo zrobiłam z syropu i cukru pudru różowy lukier . Polecam błyskawiczne kakaowe babeczki z jeżynami, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smacze. 1, 5 szklanki mąki 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody(...)gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki crunchy czekolada z pomarańczą Kupiec jeżyny w syropie syrop z jeżyn i cukier puder do przygotowania lukru Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, kakao i miksujemy. Dodajemy płynne składniki: olej, mleko i gazowaną wodę, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panie proszą Panów 129

śmietankę i przepis lekko zmodyfikowałam. Znowu eksperymentalne wykonanie. Mazurek pomarańczowy 150g mąki 75g masła ( plus do posmarowania foremki ) 2 łyżki cukru 1 łyżka wody szklanka śmietanki kokosowej 100g cukru pudru 50g masła skórka z 1 pomarańczy krążki pomarańczy, woda, cukier Mąkę połączyłam z cukrem, łyżka wody, dodałam pokrojone w kostkę masło i zagniotłam. Ciasto włożyłam na 30min. do zamrażalnika(...)krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyłam w foremce, lekko dociskając. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 20min. w 180st. Wystudziłam. Masło zmiksowałam na gładką masę. Dodałam cukier puder, skórkę pomarańczy, a na końcu delikatnie wlewałam śmietanę, cały czas miksując. Gotową masę przełożyłam na wystudzony spód. Włożyłam do lodówki na ok. 5-6h. Ok. 1/4 szklanki wody

bastalena
Donuty brzoskwiniowe 314

mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżeczka proszku do piecznia szczypta soli 80 ml mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 60 ml zmiksowanych brzoskwiń (1 - 2 małe) cukier puder zmiksowane brzoskwinie Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremkę na donuty wysmarować tłuszczem.Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać olej, jajko, mleko i zmiksowane brzoskwinie. Wymieszać. Masę przełożyć do rękawa(...)cukierniczego z dużą końcówką. Formę wypełnić masą (do połowy wysokości). Wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Z cukru pudru i zmiksowanych brzoskwiń przygotować lukier. Na 2 łyżki cukru potrzeba mniej więcej 1 łyżeczkę puree. Taka ilość wystarczy na polukrowanie 2 - 3 donutów

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania