słodyczy ;-) Zapraszam Składniki na ciasto: 400 g margaryny 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką) 40 dag cukru (przez dodaniem zmielić w młynku na cukier puder) 5 łyżek mleka 45 dag mąki ponadto do masy nr 1: - 2 opak. cukru waniliowego do masy nr2 : - 2 łyżki przyprawy do piernika - 4 łyżki(...)kakao W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem (około 10 min), dodajemy po żółtku ciągle ucierając, dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem d pieczenia, dodajemy mleko, ucieramy, dodajemy resztę mąki. W osobnej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę mieszamy z masą. Gdy uzyskamy jednolitą gładką masę, dzielimy ją na dwie części. Do jednej
SMYKWKUCHNIczekoladowym i bananami to dla mnie połączenie idealne. Choć słodki to zjecie na pewno więcej niż jeden trójkącik. Zapraszam nie tylko mamy! Składniki : Jasny biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * szklanka przesianej mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia Krem
Magiczne Życie Martypiekarniku na 25-30min – do tzw. suchego patyczka. W tym samym czasie zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Po uzyskaniu zbitej, zwartej piany dodajemy cukier puder dalej jeszcze chwilę miksując. Pianę odstawiamy do lodówki. Kolejno odłożoną część ciasta tarkujemy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Po upieczeniu warstwy ciasta wraz z ananasami na wierzch kładziemy(...)następnie posypujemy starkowanym ciastem. Pieczemy kolejne 15 min., dalej w 180*C , a jeśli jest to możliwe jedynie na funkcji – pieczenie od góry. Przed podaniem wypiek można posypać cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. Zapraszamy do spróbowania! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Symfonia Smakówpowinnam się przyznawać jak wielką porcję potrafię ich zjeść, bo mimo swojej prostoty są po prostu fantastyczne! Składniki: 5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru
Poezja smakumascarpone 500 g 1 serek naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku 1 śmietana 30 % -500 ml. 3 łyżki żelatyny około 1 szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta biszkoptowego Białka oddzielić od żółtek Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane stopniowo do utartych żółtek Białka(...)średnicy 26 cm Przygotowanie masy do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki zmieszać ze sobą, dodać cukier puder i dobrze rozmieszać mikserem Śmietanę ubić, żelatynę rozpuścić w ciepłym soku mandarynkowym ( w około 1/4 szklance) i dodać rozpuszczoną żelatynę, ciągle mieszając do ubitej śmietany Dołożyć do masy 3/4 osączonych
Proste Potrawyrabarbarem i powstało danie idealne na podwieczorek, jak i na śniadanie... Składniki: 100g ryżu, 1 l mleka, 100g cukru, 4 łyżki masła, 4 łyżki śmietanki 30%, 250g rabarbaru, 100g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny. Przygotowanie W garnku stopić masło, dodać zwykły cukier, stale mieszając, podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodać ryż i powoli bardzo wlewać mleko(...)ogniu, często mieszając. Gotowy ryż wymieszać ze śmietanką i rozłożyć do pucharków. Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę. Przełożyć do garnka, zalać małą ilością wody (ok. 1/4szkl.), dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Ciepłą masę wyłożyć na ryż. Udekorować np. listkiem mięty. Podawać jeszcze ciepłe
Z miłości do słodkościprzelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić. Masa: 250g serka mascarpone, 600ml śmietanki 30%, 60g mlecznej czekolady, 60g gorzkiej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, 600g świeżych malin. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej
Z miłości do słodkościrzucamy na ziemie Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia Masa: 250 g smietany kremowki ( 36%) 250 g serka mascarpone 3 lyzki cukru pudru Smietane ubijamy Do miski wrzucamy serek mascarpone i mieszmy go z cukrem pudrem Do serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem
Klaudynkowa kuchniamiękkiej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli powidła śliwkowe Bita śmietana 300 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić kawę i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać miękką margarynę i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miksując(...)papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przeciąć i posmarować powidłami. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście i schładzać około godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć mieloną kawą. Razem ze mną "ciasto na niedzielę" piekli
Ala piecze i gotujesmak. Deser zrobiłam bardzo szybko, teraz czeka w lodówce na degustatorów. Składniki: (porcja na 3 pucharki) 3 mandarynki średni pomarańcz grejfrut opakowanie serka ricotta śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru rodzynki czekolada mleczna Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno i dodawać stopniowo cukier puder. Na sam koniec ubijania dodać serek. Część masy przełożyć do pucharków. Pokroić wszystkie cytrusy
ciastkarnia na kruchym spodzietych cudownych pierniczków :) Link do przepisu znajdziecie tutaj . Możecie powycinać z nich słodkie wzory, w sam raz na wigilijny stół ;) Dodatkowo przyozdobiłam je lukrem białym: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko wlewamy do miseczki i miksujemy na maksymalnych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier puder, aż nasz lukier stanie się gęsty. Lukrem ozdabiamy pierniczki (ja użyłam do tego rękawa cukierniczego). insertCookd
Emcia Pichcikawę rozpuszczalną. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Dodać żółtka oraz ubite ze szczyptą soli białka na sztywną pianę. Masę przelać do natłuszczonych i wysypanych cukrem pudrem kokilek. Piec ok. 25minut w temp. 180st. Podawać od razu oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościtortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić. Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 200g gorzkiej czekolady, 400g śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki kakao, 100g cukru pudru, 3 łyżki likieru malinowego, 1/2 kg malin. Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić
Z miłości do słodkościłyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru waniliowego, łyżka octu, 2 łyżki cukru, 50g masła lub margaryny, 1 litr oleju, domowa konfitura, cukier puder. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć(...)trzy różne kółka. Kłaść na gorący tłuszcz płatkami do dołu. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Na środku każdej róży nałożyć konfiturę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościśliwkami, inne niż zazwyczaj, mokre o ciekawej konsystencji. Ciasto ze śliwkami składniki 500 g śliwek 300 ml mleczka kokosowego 70 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g cukru pudru + do posypania ciasta 3 jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem do białości. Dodajemy mleczko kokosowe i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy migdały i mąkę. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy(...)pestkę. Następnie układamy na cieście przeciętą stroną ku górze. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam nieco dłużej) Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i już zimne posypujemy cukrem pudrem
Przysmaki Karolkiszklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Mąkę z proszkiem przesiałyśmy do miski. Wsypałyśmy cukier, wbiłyśmy jajka i wlałyśmy maślankę. Całość wymieszałyśmy dokładnie widelcem, na końcu wlewając dopiero olej. Na blachę (21x30cm) wylałyśmy(...)mąki zagniotłyśmy kruszonkę. Rozkruszyłyśmy ją w palcach i posypałyśmy wierzch ciasta. Piekłyśmy przez 50 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Placek jest mięciutki, lekki i bardzo pulchny. A co najważniejsze, robi się go w mgnieniu
W kuchni Karmel-itki