cukier puder - 2539 przepisów (strona:34/170)

Ucierane ciasto z sezamem 227

jajek 25 dag margaryny 35 dag mąki 25 dag cukru 0,5 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: powidła lub krem czekoladowy cukier puder do posypania Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać powoli śmietanę, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Połowę(...)papierem do pieczenia, posmarować powidłem (użyłam czekopowidła domowej roboty). Wyłożyć warstwę sezamową, a następnie delikatnie łyżeczką nakładać pozostałą część ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, około 55 minut. Posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Ciasto z truskawkami 209

pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: ok. 70 dag truskawek 1 opakowanie kisielu truskawkowego 4-5 łyżek cukru cukier puder do posypania Jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy(...)połówki, wymieszać z cukrem i sypkim kisielem, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wylać pozostałą część ciasta. Piec  jeszcze ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Rolada z jagodami i budyniem 164

cukru 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 litra mleka) ok. półtorej szklanki jagód Cukier puder do posypania Jajka ubić z cukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać(...)ściereczki zwinąć roladę. Zawinąć ją w ścierkę, końce schować pod spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń dobrze stężał. Gdy rolada jest już całkowicie wystudzona, zdjąć ściereczkę. Ciasto obsypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Drożdżówki z marcepanem 220

waniliowego 2 łyżki cukru 2 żółtka 40 g roztopionego masła szczypta soli 1 białko płatki migdałów na masę: 200 g marcepanu 2 białka 100 g migdałów zmielonych 50 g cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Drożdże, cukier i cukier waniliowy wymieszać i zalać połową mleka. Odstawicna około 15 minut, aby zrobił się rozczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka(...)Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Marcepan utrzeć z białkami, dodać zmielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać, wlać ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-4 mm. Wyłożyć na niego masę

wyzwania kuchenne
Orzechowa tarta 218

migdałów 150 g orzechów pekan 50 g orzechów laskowych 1 łyżka masła torebka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 0,5 szklanki płynnego miodu cukier puder do posypania ciasta  Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól rozgniatać z masłem, dodać ocet ,wodę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią i na 2h włożyć do lodówki(...)kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.  Smacznego

Niezły Młynek
Bita śmietana z truskawkami inaczej 191

wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia) Składniki: 330ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Ok. 14 truskawek Łyżka brązowego cukru Łyżeczka żelatyny Kilka kropli soku z limonki Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy około 2 łyżki wody, brązowy(...)około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli nie będziemy deseru jeść od razu to umieszczamy go w lodówce. Smacznego

Kolizje Smaków
Rożki budyniowe 8317

części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki , zamiast budyniu można dać mielone orzechy albo migdały. 220 g mąki pszennej 120 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 50 g) 2 żółtka 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść(...)wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.Układać na blaszce posmarowanej masłem i oprószonej mąką i piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Moje domowe kucharzenie
Owsianka na budyniu z pieczonym jabłkiem 262

Arnold Mindell   Składniki: 1 jabłko 1/2 szklanki płatków owsianych ok. 17 g budyniu śmietankowego bez cukru w proszku (połowa 35 g opakowania) 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowego) cukier puder trzcinowy 3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) przyprawy: cynamon opcjonalnie: surowe kakao Przygotowanie:      Jabłko kroimy w łódeczki i pozbywamy się środka. Obtaczamy je w cukrze pudrze

Weganizm infantylny
Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie 247

Schłodzić. Porzeczkowa pianka: 3/4 szklanki czarnych porzeczek, 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego,  3 łyżki cukru,  galaretka porzeczkowa,  100ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut, by owoce puściły sok. Zagotować, po czym przetrzeć przez sito. Powstały sok ostudzić, reszta nie będzie na potrzebna;) Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku(...)powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami

Z miłości do słodkości
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 183

mąką stolnicy, wykrawać szklanką koła. Na środku koła układać farsz, zlepić brzegi i docisnąć widelcem. Pierogi gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Podawać z wody z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem lub odgrzane na masełku, posypane cukrem pudrem.  Wersja smażona bardziej mi odpowiada :)  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zachęcam Was moi mili, żebyście

kolorowotorcikowo
Babka makowa z białek z pomarańczami 4187

cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder  Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko razem zmiksować na wolnych(...)żeby za mocno się z góry nie spiekła . Piec 30 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej . Lukier - z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę . Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 166

łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru cukier do posypania białko do posmarowania Kruszonka 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie:   Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki(...)posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek

Ala piecze i gotuje
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 173

21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy.     Krem czekoladowy: 250g półtłustego twarogu, 100g jogurtu naturalnego, 170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru.       Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować

Z miłości do słodkości
Moj pierwszy dyniowy wypiek :) 187

wyobraznie. Zaskoczyla mnie jedynie konsystencja ciasta, bo nie spodziawalam sie, iz bedzie tak bardzo kremowe. Ciasto dyniowe skladniki na ciasto 250g maki krupczatki lub tortowej 200g masla 3 lyzki cukru pudru 1 zoltko szczypta soli torebka cukru waniliowego 40g zmienonych orzechow wloskich skladniki na mase: 450g miazszu dyni 2 jajka + 1 zoltko 75g brazowego cukru 1 lyzeczka zmielonego cynamonu(...)przestudzeniu dodac do ubitych jajek. Na koncu dodac puree z dyni. Wymieszac. Gotowa mase przelac na ciasto. Pieczemy w 180°C przez 40 minut. Przed podaniem ciasto posypac cukrem pudrem. Uwagi: Zmienilam nieco proporcje ciasta, bo jak dla mnie bylo w nim zbyt duzo masla i ciasto bylo za tluste. Poza tym masa dyniowa jest bardzo kremowa. Dla zaostrzenia smaku

Przysmaki Karolki
Ciasto ucierane na maślance 209

łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki skórka starta z połowy cytryny 3 szkl. mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia   Do obłożenia: 50 dag śliwek  2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem(...)umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temo. 175 st. Należy piec 1 godzinę i 15 minut.. Upieczone przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem

Słodkości i nie tylko
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 191

KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka 80g cukru 150ml oleju 2 jajka sok z 1/2 cyryny szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam(...)końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. *********************************************   "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych

W kuchni Karmel-itki
Sernik pastelowy 309

taki sam dla nas do kawki. Cała blaszka poszła w jeden dzień - to chyba coś znaczy! Składniki : * 400 ml kremówki * kg serka twarogowego * 3 płaskie łyżki żelatyny * 6 łyżek cukru pudru * kolorowe barwniki spożywcze * paczka kakaowych herbatników * pół kostki masła * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie : Herbatniki zmielić, dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz drobno posiekaną mleczną czekoladę. Wyłożyć spód blaszki(...)przygotowanymi herbatnikami, odstawić na pół godziny do lodówki. Kremówkę podzielić na 3 miseczki, do każdej dodać po 2 łyżki cukru pudru i lekko ubić, aż do wymieszania cukru. Rozpuścić łyżkę żelatyny w połowie szklanki wrzątku, przestudzić. Ser podzielić na 3 części, dodać do kremówki. Do każdej miseczki wlewamy żelatynę i ubijamy. Dodajemy wybrany barwnik. Całość mieszamy. Na herbatniki wylewamy pierwszą

Magiczne Życie Marty
Tiramisu 139

podjadane :) Musiałam się skusić :)       Składniki : * podłużne biszkopty * opakowanie sera mascarpone * 5 jajek * szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej * likier kawowy bądź amaretto  * pół szklanki cukru * 4 łyżki cukru pudru * kakao Przygotowanie : Zaparzoną kawę studzimy i dolewamy likier. Dokładnie sparzamy jajka.Z żółtek i cukru pudru ubijamy kogel mogel. Dodajemy serek mascarpone. Ubijamy białka ze zwykłym cukrem. Ile cukru damy

Magiczne Życie Marty
Puszek z musem truskawkowym 268

ciastek, krótko zmiksować blenderem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa:  szklanka mleka,  2 łyżki żelatyny,  2 szklanki śmietany 18%,  1/2 szklanki cukru pudru,  1/2 szklanki musu z truskawek,  2 łyżki cukru.  Żelatynę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Połączyć z gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić

Z miłości do słodkości
Sernik z rabarbarem i truskawkami 249

półtłustego twarogu, 100g białej czekolady, 3 jajka, 3 łyżki budyniu truskawkowego, 250g cukru, 70g masła lub margaryny, 3 czubate łyżki śmietanki 30%, 5 łodyg rabarbaru, 100g truskawek, czubata łyżka cukru pudru. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki

Z miłości do słodkości
Sernik z jogurtu greckiego 2653

pewnym momencie dość mocno wyrasta i mógłby nie zmieścić się w formie. Sernik z jogurtu greckiego Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 20g (2 łyżki) kakao 50g margaryny 50g cukru pudru 1 żółtko masa 500g jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 3 jajka 50g cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli polewa 1 łyżka margaryny

Smakołyki Bereniki
Jak zrobić lukier 308

Składniki : 2 białka 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Odmierzyć niepełne 3 szklanki cukru  W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty(...)mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta. Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Do odmierzonego cukru dodaje wpierw 1 łyżkę wody i dokładnie ucieram Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram Jeśli konsystencja lukru jest zbyt gęsta dodaję jeszcze jedną łyżkę wody i ucieram do momentu

Proste Potrawy