cukier puder - 2539 przepisów (strona:28/170)

Mazurek z mlekiem w proszku 289

polecam mazurka pokrytego pyszną masą z mleka w proszku...    Ciasto kruche: 200g mąki pszennej,  100g masła,  jajko,  2 łyżki cukru waniliowego,  3 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki

Z miłości do słodkości
Słonecznikowiec 388

upiec 2 biszkopty) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik 300 g słonecznika łuskanego Kresto 1 szkl cukru pudru 180 g margaryny 2 łyżki cukru waniliowego Krem puszka masy krówkowej (500g) 250 g margaryny lub masła 50 ml spirytusu Przygotowanie: Biszkopt  Białka ubić na sztywno z cukrem(...)jajecznej i wymieszać szpatułką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 25 min. Karmelizowany słonecznik  W garnku roztopić margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać słonecznik i zagotować. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozsmarować i wyrównać. Piec 15 min w 180 st. Wystudzić. Zimny blat

Ala piecze i gotuje
Ciasto 3 BIT 362

ciasta , ja oparłam sie na przepisie PK Wymiary blaszki: 24 x 28  Składniki : - 3 paczki herbatników ( użyłam pełnoziarnistych Bonitki ) - puszki masy krówkowej - 400 g śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyzka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku - 100 g czekolady - 2 budynie waniliowe - 100 g masła Na dno formy ułożyłam 1 warstwę herbatników . Podgrzałam lekko(...)mleka ). Budyń musi byc chłodny , aby dobrze sie połączył z masłem ( temp. pokojowa ) Mase budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę. Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę. Na sam wierzch sypiemy starta czekoladę . I ciasto 3 BIT gotowe

Słodkości i nie tylko
Ciastka z maszynki 218

polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi) 30 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką) 1 łyżka gęstej śmietany cukier waniliowy sól, szczypta Do przybrania: marmolada polewa posypka wiórka kokosowe Wykonanie: Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem(...)pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką, albo rozwałkować

Blondynka Gotuje
Jagodowy sernik na zimno 336

Składniki: Spód: 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste) 90 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa jagodowa serowa: 1 kg sera z wiaderka 350 g jagód 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie bardzo słodkie , to polecam użyć więcej cukru )  cukier waniliowy  16 g 200 ml śmietanki kremówki 30 % 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szkl. gorącej wody Glazura(...)serowa: 350 g jagód , ucieramy blenderem na mus . Żelatynę rozprowadzamy we wrzącej wodzie ( 1/3 szkl. )i bardzo dobrze mieszamy , aż żelatyna się rozpuści. Ser łączymy z płynną śmietanką , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy , mus jagodowy . Gdy żelatyna wystudzi się do temp. pokojowej to dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej, mieszamy razem i wlewamy rozpuszczoną żelatynę z serem

Słodkości i nie tylko
Marcepanowo orzechowe z śliwkami 211

łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych  BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia   Przygotowanie: Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć w robocie kuchennym  na jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę(...)ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian

Ala piecze i gotuje
Biała dama 442

Składniki - 2 serki homogenizowane ( 180 g ) - ¾ szklanki cukru pudru - 0,5 litra ( trzy opakowania ) śmietanki 36% - 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 cukier waniliowy - garść rodzynek - 1 puszka ananasów - 1 torebka galaretki ananasowej Wykonanie Serki utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubić śmietankę, połączyć z serkiem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody a następnie zagotować. Ostudzoną wlać do masy

Świat Smaku
Francuskie sakiewki z wiśniami 188

wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka... Składniki: 225 g ciasta francuskiego,  150 g białego sera,  1/2 laski wanilii,  2 jajka,  2 łyżki cukru waniliowego, 25g cukru pudru,  200 g wiśni nadwiślanki ChNP.  Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce

Z miłości do słodkości
Zwykly tort dla Niezwyklej dziewczynki 170

biale zacieki, ktore zniknely gdy tort nieco sie rozgrzal w temperaturze pokojowej. Tort z bita smietana i truskawkami ciemny biszkopt robilam z tego przepisu skladniki na mase: 750ml kremowki cukier puder 3 usztywniacze do smietany Smietan-fix Dr. Oetker truskawki wykonanie: Kremowke ubic mikserem z dodatkiem cukru pudru. Ilosc cukru zalezna od naszych upodoban, ja nigdy nie daje go dosc

Przysmaki Karolki
Serniczek z nutą kawową 277

Delikatny a równocześnie wyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :)  Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 1/2 paczki cukru waniliowego - 50 g cukru pudru - 50 g mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie - 5 łyżek kawy rozpuszczalnej - 5 łyżek cukru - 4 łyżki żelatyny - 1 szklanka śmietany kremówki - 1 cukier waniliowy - 5 jajek - 250 g serka homogenizowanego waniliowego(...)szklanki ajerkoniaku - 1 duża paczka okrągłych biszkoptów - 150 g czekolady deserowej - 2 łyżki masła Przygotowanie: W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy

Zainspirowana w kuchni
Nalesniki z kremem migdalowym 153

slodki, deser. skladniki na nalesniki: 250g maki 0,5 litra mleka 3 jajka szczypta soli 2 lyzki oliwy skladniki na krem: 1 kremowka twarog smietankowy 250g cukier puder kilka kropli olejku migdalowego platki migdalowe sos owocowy wykonanie: Najpiew nalesniki. Do przesianej maki dodajemy szczypte soli, roztrzepane jajka i mleko z oliwa. Wszystko dokladnie miksujemy i odstawiamy na godzine do lodowki(...)czasie patelnie do nalesnikow smarujemy oliwa i smazymy nalesniki. Kremowke ubijamy z cukrem pudrem. Ilosc cukru zalezy od naszych indywidualnych upodoban. Ja osobiscie wole zawsze mniej poslodzic. Pod koniec ubijania dodajemy olejek migdalowy. Wystarczy doslownie kilka kropelek. Do kremowki dokladamy serek smietankowy i dokladnie mieszamy. Gotowe nalesniki smarujemy kremem serowo-migdalowym, skladamy na 4. Podajemy z sosem z kwasnych owocow

Przysmaki Karolki
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 201

ciasta Składniki: Spód ciasta: Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem 50g masła Ciasto: 400g jogurtu naturalnego 330ml śmietany kremówki 30% Opakowanie borówek Opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Wierzch: Połowa tabliczki mlecznej czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę(...)miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy przy pomocy szpatułki. Sprawdzamy czy w żelatynie nie zaczęły pojawiać się grudki, jeśli nie to dodajemy do masy sernikowej i całość

Kolizje Smaków
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 211

190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy) 3 żółtka Pianka budyniowa 3 białka 0,5 szkl. cukru (ja użyłam cukru trzcinowego) 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru(...)dałam 60 g) 1/4 szkl. oleju słonecznikowego Ponadto 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce) cukier puder do posypania Przygotowanie Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach

coolinarnastrefa.blogspot.com
Crème brûlée 145

deser. Na bazie jaj, śmietanki i wanilii, z chrupiącą skorupką. Czego chcieć więcej? Składniki: 400 ml śmietanki 30-36% 100 ml mleka 1 laska wanilii 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru brązowy cukier do karmelizowania W rondelku podgrzewamy śmietanę, mlekiem i wanilią. W tym celu wanilię kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka wraz(...)ogniu do momentu aż będzie ciepły. I uwaga! Nie możemy doprowadzić do wrzenia. Wyłączamy z ognia i czekamy aż nasz mleczny wywar ostygnie. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem na gładki, puszysty krem. Do ubitych żółtek wlewamy powoli, cały czas mieszając, śmietanę z mlekiem. Mieszamy dokładnie całość i ponownie przelewamy do garnka, podgrzewamy i uważamy by przypadkiem

Mango Papaja
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 173

żółtka 100 g cukru 80 g masła kilka kropel esencji waniliowej skórka starta z cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel zapachu pomarańczowego ) szczypta soli 1 łyżka mleka konfitura lub powidła cukier puder albo cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio )   Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z cukrem. Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z  cytryny(...)szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią. Smacznego

Słodkości i nie tylko