Masa serowa: 1 kg twarogu, łyżka soku z cytryny, 200 ml śmietanki 30%, 250 g cukru, 2 i 1/2 łyżki żelatyny, 250 g czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą żelatynę dodać(...)masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę. Masę serową podzielić na pół, połowę wylać na przygotowany spód. Do drugiej części dodać zmiksowane porzeczki oraz cukier puder. Wymieszać i wylać na jasną masę. Schładzać kilka godzin w lodówce
Z miłości do słodkościplasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki likieru amaretto. Cukier puder przesiać, dodać likier, dokładnie wymieszać. Polukrować ciasteczka, odstawić, by lukier zastygnął
Z miłości do słodkościszklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jabłka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromat migdałowy śmietana 30% łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszysta pianę, następnie cały czas miksując dodajemy powoli olej i po łyżce przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec(...)mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder a na końcu żelatynę rozpuszczoną w kilku kroplach wody. Gotową śmietaną dekorujemy ciastka gdy ostygną. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszkl.gazowanej wody 1/3 szkl. oleju ok. 55 dag mąki pszennej 2 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo: ok. 20 dag marmolady różanej Do dekoracji: cukier puder Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru(...)łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniebardzo smaczne...takie kruche..pycha.. 30 dkg mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżeczki kakao 12, 5 dkg cukru pudru Kupiec Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne kształty [ u mnie serca], układać na blaszkę(...)piec około 10 minut w temperaturze 160 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Zostało mi trochę kruszonki , którą robiłam do drożdżówek ..i ciasteczka posmarowałam roztrzepanym jajkiem , posypałam kruszonką i też upiekłam
Moje domowe kucharzeniecukru waniliowego domowej roboty 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 400 g truskawek (świeżych lub z kompotu) 3 łyżki cukru pudru Przepis: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku (miksując aż do połączenia wszystkich składników). Przesiewamy szklankę mąki i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając (najlepiej(...)pieczenia i na wierzch układamy truskawki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. insertCookd("8220e64bcd1c62bbc0b49e2d87acff00
Emcia Pichcipraktycznie nie wymagają żadnej pracy a efekt cieszy zarówno oczy jak i kubki smakowe :) Składniki: - 1 szklanka malin - 1 jogurt naturalny gęsty (200 g) - 1/2 szklanki musli - 1/3 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jogurt mieszamy z cukrem pudrem a malinki miksujemy w blenderze. W pucharkach układamy kolejno jogurt na to maliny a następnie musli, wersje powtarzamy. Wierzch dekorujemy malinkami i listkami
Zainspirowana w kuchnimojej siostry. Fajne, kruche, maślane ciasteczka. W sam raz do pudełka. Przepis pochodzi z tego bloga. Składniki: 1 szklanka i 3 łyżki dowolnej mąki 120 gram masła 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać bardzo miękkie masło i całość dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczać. Można zrobić
Pasja Smakuroboty ;) Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy Przepis na 3 kruche spody: - 700 g mąki pszennej - 500g masła 82% tłuszczu - 4 żółtka jaj - 180g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę, po czym dodajemy żółtka. Gdy zagniecione ciasto nie będzie miało już żadnych grudek i będzie zwarte, zawijamy w folię spożywczą
Sajkofanka smakułyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g margaryna 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Lukier sok z pół cytryny cukier puder Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach.Doda(...)wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min do suchego patyczka.Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru , aż uzyskamy gęstą masę i oblać zimną babkę
Ala piecze i gotujecukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 łyżeczka aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, truskawki, migdały słupki, cukier puder Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrami do białości.Dodając po jednym jajku cały czas ucieramy.Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy aromat waniliowy oraz małymi(...)wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujegorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości do rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko.Wlać nalewkę(...)Piec około 1 godziny w 170 st. wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto polać polewą i ozdobić malinami i jeżynami. Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem,kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. Moją poprzednią propozycję znajdziecie tutaj
Ala piecze i gotujetrzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego z połowy cytryny. Krem : * 2 małe śmietanki * opakowanie serka mascarpone * 500 g świeżych malin * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Maliny myję, przesypuję cukrem pudrem i miksuję na dość gładką masę. Kremówki ubijam na sztywno, gdy jest ubita, zmniejszam obroty miksera i dodaję serek. Całość delikatnie mieszam
Magiczne Życie Martywłoskich 1/2 szkl. posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych 1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach Krem: 300 g serka śmietankowego Almette 150 g masła 1/2 szkl cukru pudru Przygotowanie ciasta Mieszamy mąkę , cukier, sól, proszek , sodę oraz przyprawy. W drugim naczyniu roztrepaujemy jajka z olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi , dodajemy marchewkę , orzechy i ananasy. Mieszamy ciasto(...)przepisie była podana temp.175 i pieczenie ok. 40 minut ,ale przy takim ustawieniu wyszedł mi zakalec - wszystko zależy od piekarnika). Piec do suchego patyczka. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy serek Almette cały czas mieszając. Ciasto przekrawamy wzdłuż , przekładamy połową przygotowanego kremu a resztą rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy deliktanie ozdobic ciasto posypując go lekko
Słodkości i nie tylkotruskawkami skladniki: 500g ziemniakow 250g twarogu 30g masla 100g cukru 2 jajka pol lyzeczki soli otarta skorka z polowy cytryny 50g maki 50g sultanek 60g margaryny lub oliwa cukier puder do posypania wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy, obieramy i przeciskamy przez praske. Z masla, cukru i jajek ubijamy puszysta mase. Dodajemy skorke z cytryny i twarog. Na koncu dodajemy(...)ziemniaki, make i sultanki. Racuszki nakladamy na patelnie lyzka i smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki
Przysmaki Karolkidrożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 50 g miękkiego masła Lukier : 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dodatkowo : 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże oraz cukier i sól, dodać mleko, roztopione masło
Zabawa smakiem