cukier puder - 2539 przepisów (strona:33/170)

Truskawki ach truskawi 211

truskawkami skladniki: 500g ziemniakow 250g twarogu 30g masla 100g cukru 2 jajka pol lyzeczki soli otarta skorka z polowy cytryny 50g maki 50g sultanek 60g margaryny lub oliwa cukier puder do posypania wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy, obieramy i przeciskamy przez praske. Z masla, cukru i jajek ubijamy puszysta mase. Dodajemy skorke z cytryny i twarog. Na koncu dodajemy(...)ziemniaki, make i sultanki. Racuszki nakladamy na patelnie lyzka i smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki

Przysmaki Karolki
Drożdżówki z jagodami 263

drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 50 g miękkiego masła Lukier : 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dodatkowo : 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże oraz cukier i sól, dodać mleko, roztopione masło

Zabawa smakiem
Ciasteczka orzechowe serca 217

mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 150 g orzechów włoskich cukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem

Moje Kuchenne Rewelacje
Taratelki z owocami 166

kupić gotowe kruche ciasto. Przygotowanie masy serowej i owoców jest bardzo szybkie i bez problemowe! Czas przygotowania: 2h ( w tym czas na chłodzenie) Ilość porcji: 7 Składniki Ciasto: 125g cukru pudru 250g mąki 125g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko Opakowanie cukru wniliowego Nadzienie : 300g ricotty 150g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Powidła lub dżem 2 łyżki likieru pomarańczowego(...)pomarańcze 1 brzoskiwnia 1 kiwi 1 jabłko Kiść winogron Pół tabliczki mlecznej czekolady Mąkę, cukier puder i jajko mieszamy. Do tego dodajemy masło i połowę opakowania cukru waniliowy. Intensywnie, krótko wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też użyć gotowego ciasta kruchego. W tym czasie przygotowujemy owoce i masę serową.   Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy

Kolizje Smaków
Pianka porzeczkowa 224

porzeczką, ale pianka z czarną porzeczką też jest przepyszna :) SKŁADNIKI  (na 4 porcje)   400g porzeczek (około 2 szklanek obranych owoców)   1/2l śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek żelatyny PRZYGOTOWANIE Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do ostudzenia. Porzeczki (kilka zostawiamy do ozdobienia) miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietanę ubijamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Jagodzianki na oleju 140

mleka 70 ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Lukier 1 szk cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody 1 szt białko do posmarowania Przygotowanie:   Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać(...)ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec w 180 st około 20 min.Wyjąć ostudzić. Zimne jagodzianki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Nadzienie; jagody wymieszać z mąką i cukrem

Ala piecze i gotuje
Ciasto - tort czekoladowy z kremem... 1224

męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!!   Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko(...)masy na 2 blat. 1/4 zostawiamy na sam wierzch. Krem nr 3: KREM Z MLEKIEM W PROSZKU - 1/3 kostki margaryny - 4 czubate łyżki mleka w proszku - 2 czubate łyżki cukru pudru - 4 łyżki śmietanki 30% Margarynę ucieramy z cukrem na puch, minimum 10 minut, dodajemy mleko w proszku, łyżkę mleka łyżkę śmietanki, na przemian. Ucieramy na puch. Krem na ostatni

SMYKWKUCHNI
Pavlova light 147

idealnie. Deser wyszedł naprawdę pyszny, i spokojnie może zastąpić nam oryginalną wersję. Jeśli chcecie mieć pewność, że beza uda się na 100% najlepiej słodzić wymieszać pół na pół z cukrem pudrem. Polecam!! Pavlova light   Składniki: Beza: 5 białek 150 g słodziku do wypieków lub 100 g cukru pudru +50g słodziku (100 g słodziku = 200 g cukru) 2 łyżeczka

Mania Gotowania
Ciasto budyniowe z kaszą manną 765

warto je wypróbować. Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto budyniowe z kaszą manną Składniki: ciasto kruche 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko masa 2 jajka 1 białko 80g cukru pudru sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny 200g kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki kaszy

Smakołyki Bereniki
Ucierane ciasto z sezamem 221

jajek 25 dag margaryny 35 dag mąki 25 dag cukru 0,5 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: powidła lub krem czekoladowy cukier puder do posypania Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać powoli śmietanę, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Połowę(...)papierem do pieczenia, posmarować powidłem (użyłam czekopowidła domowej roboty). Wyłożyć warstwę sezamową, a następnie delikatnie łyżeczką nakładać pozostałą część ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, około 55 minut. Posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Ciasto z truskawkami 197

pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: ok. 70 dag truskawek 1 opakowanie kisielu truskawkowego 4-5 łyżek cukru cukier puder do posypania Jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy(...)połówki, wymieszać z cukrem i sypkim kisielem, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wylać pozostałą część ciasta. Piec  jeszcze ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Rolada z jagodami i budyniem 158

cukru 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 litra mleka) ok. półtorej szklanki jagód Cukier puder do posypania Jajka ubić z cukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać(...)ściereczki zwinąć roladę. Zawinąć ją w ścierkę, końce schować pod spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń dobrze stężał. Gdy rolada jest już całkowicie wystudzona, zdjąć ściereczkę. Ciasto obsypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Drożdżówki z marcepanem 210

waniliowego 2 łyżki cukru 2 żółtka 40 g roztopionego masła szczypta soli 1 białko płatki migdałów na masę: 200 g marcepanu 2 białka 100 g migdałów zmielonych 50 g cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Drożdże, cukier i cukier waniliowy wymieszać i zalać połową mleka. Odstawicna około 15 minut, aby zrobił się rozczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka(...)Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Marcepan utrzeć z białkami, dodać zmielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać, wlać ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3-4 mm. Wyłożyć na niego masę

wyzwania kuchenne
Orzechowa tarta 213

migdałów 150 g orzechów pekan 50 g orzechów laskowych 1 łyżka masła torebka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 0,5 szklanki płynnego miodu cukier puder do posypania ciasta  Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól rozgniatać z masłem, dodać ocet ,wodę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią i na 2h włożyć do lodówki(...)kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.  Smacznego

Niezły Młynek
Bita śmietana z truskawkami inaczej 185

wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia) Składniki: 330ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Ok. 14 truskawek Łyżka brązowego cukru Łyżeczka żelatyny Kilka kropli soku z limonki Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy około 2 łyżki wody, brązowy(...)około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli nie będziemy deseru jeść od razu to umieszczamy go w lodówce. Smacznego

Kolizje Smaków
Rożki budyniowe 8311

części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki , zamiast budyniu można dać mielone orzechy albo migdały. 220 g mąki pszennej 120 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 50 g) 2 żółtka 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść(...)wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.Układać na blaszce posmarowanej masłem i oprószonej mąką i piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Moje domowe kucharzenie
Owsianka na budyniu z pieczonym jabłkiem 255

Arnold Mindell   Składniki: 1 jabłko 1/2 szklanki płatków owsianych ok. 17 g budyniu śmietankowego bez cukru w proszku (połowa 35 g opakowania) 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowego) cukier puder trzcinowy 3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) przyprawy: cynamon opcjonalnie: surowe kakao Przygotowanie:      Jabłko kroimy w łódeczki i pozbywamy się środka. Obtaczamy je w cukrze pudrze

Weganizm infantylny
Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie 241

Schłodzić. Porzeczkowa pianka: 3/4 szklanki czarnych porzeczek, 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego,  3 łyżki cukru,  galaretka porzeczkowa,  100ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut, by owoce puściły sok. Zagotować, po czym przetrzeć przez sito. Powstały sok ostudzić, reszta nie będzie na potrzebna;) Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku(...)powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami

Z miłości do słodkości
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 175

mąką stolnicy, wykrawać szklanką koła. Na środku koła układać farsz, zlepić brzegi i docisnąć widelcem. Pierogi gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Podawać z wody z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem lub odgrzane na masełku, posypane cukrem pudrem.  Wersja smażona bardziej mi odpowiada :)  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zachęcam Was moi mili, żebyście

kolorowotorcikowo
Babka makowa z białek z pomarańczami 4180

cały 1 szk cukier 3/4 szk masło 100 g cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta pomarańcza 1 szt Lukier sok z pomarańczy 5 łyżek cukier puder  Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko razem zmiksować na wolnych(...)żeby za mocno się z góry nie spiekła . Piec 30 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej . Lukier - z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę . Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 159

łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru cukier do posypania białko do posmarowania Kruszonka 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie:   Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki(...)posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek

Ala piecze i gotuje
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 166

21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy.     Krem czekoladowy: 250g półtłustego twarogu, 100g jogurtu naturalnego, 170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru.       Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować

Z miłości do słodkości
Moj pierwszy dyniowy wypiek :) 177

wyobraznie. Zaskoczyla mnie jedynie konsystencja ciasta, bo nie spodziawalam sie, iz bedzie tak bardzo kremowe. Ciasto dyniowe skladniki na ciasto 250g maki krupczatki lub tortowej 200g masla 3 lyzki cukru pudru 1 zoltko szczypta soli torebka cukru waniliowego 40g zmienonych orzechow wloskich skladniki na mase: 450g miazszu dyni 2 jajka + 1 zoltko 75g brazowego cukru 1 lyzeczka zmielonego cynamonu(...)przestudzeniu dodac do ubitych jajek. Na koncu dodac puree z dyni. Wymieszac. Gotowa mase przelac na ciasto. Pieczemy w 180°C przez 40 minut. Przed podaniem ciasto posypac cukrem pudrem. Uwagi: Zmienilam nieco proporcje ciasta, bo jak dla mnie bylo w nim zbyt duzo masla i ciasto bylo za tluste. Poza tym masa dyniowa jest bardzo kremowa. Dla zaostrzenia smaku

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania