wiaderkowego twarogu do sernika 200 g białej czekolady dobrej jakości 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao) 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 6 łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao) 100 ml śmietanki kremówki(...)łyżeczka masła Ser z wiaderka dzielimy na trzy równe porcje po mniej więcej 330 gram. Do każdej z nich dodajemy około 50 gram cukru pudru ( lub mniej według upodobań). Najciemniejszą (gorzką) czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, żeby nie dostała się woda bo wtedy czekolada nie będzie chciała się rozpuścić. Śmietanę
Kolizje Smakówmleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy aż lekko zacznie tężeć wtedy możemy przystąpić do robienia ptasiego mleczka. Śmietana powinna być schłodzona(...)lodówce wtedy szybciej będzie się nam ubijać. Taką śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania gdy będziemy widzieć, że śmietana gęstnieje dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Gdy śmietana jest już całkowicie sztywna dzielimy ją na dwie części. Do pierwszej wlewamy (bardzo delikatnie) likier miętowy, można również dodać trochę aromatu miętowego i rozpuszczoną z niewielkiej ilości wody żelatynę
ciastkarnia na kruchym spodzieMoje róże natomiast możecie dotykać łapkami ile chcecie, a nawet je pożerać bo do tego są stworzone. Róże pustyni to ucierane migdałowe ciasteczka, obtoczone w płatkach kukurydzianych i posypane cukrem pudrem. To coś pomiędzy ucieranym ciasteczkiem a zbożowym batonikiem, doskonały na przekąskę lub coś słodkiego do kawy. Wystarczy parę chwil i naprawdę niewiele składników aby wyczarować te cudne ciasteczka. Przepis(...)Kasia 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 50 g orzeszków pinii 100 g (około) płatków kukurydzianych Ubijamy cale jajko z cukrem i cukrem pudrem na puch. Następnie po trochu dodajemy mączkę migdałową, obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem, aż masa się połączy. Dodajemy bardzo miękkie masło i znowu mieszamy. Na koniec
Mia Cucina Sofietałyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu sporo świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao w proszku 50 g mąki 150 g cukru 150 g miodu 30 g masła cukier puder do posypania okrągła blacha do pieczenia o średnicy 20 cm, lub kwadratowa o boku 20 cm, ja użyłam silikonowej Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wyłóż dno i boczne(...)będzie gotowe, na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Pozostaw panforte w formie do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy, odklej papier do pieczenia, oprósz placek cukrem pudrem i pokrój na kliny lub w kostkę. Mi bardzo podoba się wygląd ośnieżonej "kostki brukowej". Uwagi: Dobrze zabezpiecz formę przed przyklejaniem, gdyż masa jest bardzo lepka. Ja użyłam
Chilli Czosnek i Oliwauprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g krupczatki 90 g cukru pudru 220 g zimnej kasi/masła 2 żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek(...)amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto, a następnie pokrojone gruszki. Przykrywamy drugim blatem ciasta
Mia Cucina Sofietaowocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W rondelku(...)masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię to w mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny na pulchną masę. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu
Poezja smakupochodzący z regionu Limousin w środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciemnych czereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż(...)jajka, ogrzane do temperatury pokojowej 125 g cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim wiśnie. W rondelku na średnik ogniu podgrzej mleko oraz śmietanę, aż prawie zaczną wrzeć. Zdejmij
Chilli Czosnek i Oliwastole. Od jakiegoś czasu z chęci wypróbowania innych ciast, pojawia się rzadziej. :) Aczkolwiek doczekała się publikacji na blogu, bo na to niewątpliwie zasługuje. :) Najczęściej karpatkę podaje się oprószoną cukrem pudrem. Ja jednak preferuję wersję "dużej eklerki" tj polaną polewą czekoladową w postaci " esów-floresów" . Uwielbiam połączenie smaku polewy czekoladowej z kremem karpatkowym... Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, krem wtedy nabiera(...)opakowania cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 200 g masła olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 czubate łyżki masła/margaryny 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie Ciasto. W garnku rozpuścić margarynę z wodą. Dalej podgrzewając na małym ogniu tłuszcz
coolinarnastrefa.blogspot.comTemperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : ~60 min | Ciasto 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru (100 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby masa była za twarda) Masa jabłkowa 6 dużych kwaśnych(...)dodatkiem miodu i cynamonu do momentu aż sok, który puszczą jabłka wyparuje i powstanie mus. 2. Mus odstawić do wystudzenia. Ciasto. 1. Mąkę, uprażone na patelni i zmielone orzechy, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać z masłem. 2. Gdy powstanie masa przypominająca kruszonkę dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Moja masa była dość twarda dlatego dodałam dodatkowo śmietanę. Szybko wyrobić
coolinarnastrefa.blogspot.compieczenia Masa serowa 1 kg sera w wiaderku (użyłam waniliowego sera Vitello z Biedronki, może być też z Piątnicy) 4 jajka (żółtka, białka osobno) 0,5 szkl. cukru pudru (jesli chcemy słodszy można dać więcej ok. 3/4 szkl.-1 szkl.) 1 budyń śmietankowy w proszku (duży, na 3/4 l mleka, 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 250 ml śmietanki(...)wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa serowa. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka na puszystą masę. Bitą
coolinarnastrefa.blogspot.comprzygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia. Krem: szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cukier
Z miłości do słodkościfanów Bounty idealne. Składniki: Sernik: 400ml mleka kokosowego (zazwyczaj jedna puszka) 200g wiórków kokosowych (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g maskaronem (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g twarogu półtłustego 50g masła 120g cukru pudru 20g cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny Polewa: 150g gorzkiej czekolady ( półtorej tabliczki) Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dorzucamy wiórki kokosowe, zmniejszamy ogień(...)intensywnie mieszamy. Gotujemy tak około 5 minut ciągle mieszając, by wiórki nie przywarły do dna. Następnie odstawiamy z ognia i dodajemy masło, cukier puder i cukier wanilinowy. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy na chwilę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Czekamy chwile, aż się namoczy i podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia uważając by się nie zagotowała
Kolizje Smakówporcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka 1 łyżka serka mascarpone Na jasną warstwę 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cukru waniliowego 60-70g serka mascarpone Dodatkowo: Kakao, czekoladowa posypka, żelki w kształcie robaków W wysokim naczyniu umieszczamy pokruszone ciastka, banan, mleko oraz serek. Wszystkie składniki blenderujemy(...)ciemny krem. W drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Na dno małych miseczek lub szklanek wykładamy połowę ciemnej masy czekoladowej, na nią układamy połowę jasnej masy, następnie ciemna masa i jasna. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Po wyjęciu posypujemy wierzch kakao, następnie obsypujemy posypką czekoladową. W każdą szklankę wciskamy żelkowe
Kolizje Smakówchwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Sklejanie domku: Do sklejenia chatki: 1 białko około 1,5 szklanki cukru pudru Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie
RAROSSAjajka 2łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 500 ml śmietany 36% 0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek żelatyny. Polewa Sposób przygotowania: BISZKOPT; Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy(...)piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa Serowa: Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici na sztywno z cukrem waniliowym. Biały ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać obie masy mikserem. Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Powstał masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej połowy dodać
RAROSSAśrednią blachę: 300g margaryny 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki 30 dag cukru (zmielić na cukier puder) cukier waniliowy 2 łyżki mleka esencja waniliowa 5 łyżek kakao brzoskwinie około 10 -13 sztuk Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puch, około 10 minut, dodajemy 1 jajko i 3 łyżki(...)minut, po nakłuciu patyczkiem (np. takim do szaszłyków), patyczek ma być słuchy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy minimum godzinę. Ciasto możecie podawać np. posypane cukrem pudrem lub kakao. Pyszne ciasto na jesienne wieczory, z najbardziej chyba soczystymi brzoskwiniami. Gorąco polecam! Buziaczki! Smacznego
SMYKWKUCHNIszklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny (najlepiej prosto z lodówki ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym(...)całej blaszce) Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C Gdy się upiecze odstawiamy do wystygnięcia. Pianka: Białka ubijmy na sztywną pianę. Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo: koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta
Słodkości i nie tylkociasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa budyniowa: 2 budynie na 0.5l 600 ml soku 3 łyżki cukru 3 dojrzale brzoskwinie 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru ½ paczki cukru waniliowego 1 duża beza Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce(...)dodatkiem 3 łyżek cukru. Lekko studzimy. Na spód ciasta wykładamy ćwiartki brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wykładamy na wierzch ciasta, uprzednie wyjętego z formy. Posypujemy pokruszoną bezą. Smacznego
Mia Cucina Sofieta