Szybkie ciasta. Leśne wieżyczki Składniki na 9 wieżyczek 2 płaty gotowego ciasta francuskiego( już rozwałkowanego) Cukier kryształ (ile zabierze) 200 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 gr owoców leśnych Płaty ciasta francuskiego obficie posypujemy cukrem, a jego nadmiar lekko wgniatamy w ciasto. Następnie z każdego z płatów przy pomocy foremki wykrawamy krążki(...)spalić) studzimy. Ja ciasto przygotowalnia wieczorem, a wieżyczki tuż przed podaniem. Krem natomiast zrobiłam troszkę wcześniej i trzymałam w lodówce. Na krem: ubijamy śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru, do ubitej śmietany po trochu dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły. Przy pomocy kuchennego rękawa wyciskamy krem na krążki i dekorujemy owocami. Z dwóch krążków robimy wieżyczkę, posypujemy
Mia Cucina Sofietaszklanki cukru 1 jajko w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki parzonej kawy 1/4 szklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych krem: 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni(...)masa tak żeby 3/4 papilotki było zajęte. Włożyć do piekarnika i piec przez 20. Przygotowanie kremu: W misce mikserem ubić masło aż będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać trochę barwnika spożywczego i delikatnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikpapilotkami. Piekę 25-35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. polewa: 100 g białej czekolady 4 łyżki mleka łyżka masła 4-5 łyżek cukru pudru Podgrzewam mleko z masłem i czekoladą, mieszając,by się nie przypaliła. Do płynnej masy dodaję cukier puder i energicznie mieszam, rozcierając grudki, aż do jednolitej konsystencji. Jeśli będzie zbyt(...)rzadka, dodać cukru pudru. Następnie schładzam polewę w lodówce, aby nabrała kremowej, dość zwartej postaci, zdolnej do rozsmarowania. Pokrywam wierzch wystudzonych babeczek, posypuję posypką kolorową. Zostawiam w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia polewy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimimo to cytuję wraz z nadzieniem orzechowym..może komuś przyda się i przepis na nadzienie orzechowe.. 25 dag mąki 15 dag masła lub margaryny 12 dag cukru pudru 1 łyżka kakao Nadzienie: 15 dag masła 15 dag cukru pudru 10 dag orzechów włoskich mielonych mleko (ok. pół szklanki) około(...)spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem
Moje domowe kucharzenieMożna powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych, a teraz okazuje się, że jest to przepis dla oszczędnych. Murzynek jest puszysty i wilgotny, dodatkowo posypałam ciasto cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczny murzynek z owocami, jeżynami i gruszkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko(...)szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao gruszki i jeżyny cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier, kakao i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej,mleko i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubię proste przepisy! Masło orzechowe potrzebne mi było do kremu Snikers, bo strasznie się na ten krem napaliłam :) Przepis pochodzi z bloga JustMyDelicious , zaintrygowało mnie dodanie cukru pudru, więc jak coś intryguje - trzeba to koniecznie zrobić. Więc zrobiłam :) Składniki: 200 g orzeszków ziemnych solonych 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Nic prostszego!Orzeszki wrzucamy do blendera i miksujemy. W między(...)czasie wsypujemy cukier puder. Miksujemy do momentu, aż orzeszki zmienią się na tłustą gładką masę. Smak super, mimo tego, że od zawsze byłam sceptycznie nastawiona do masła orzechowego. Moje zdanie od dzisiaj zmieniło się. Nawet mój syn powiedział, że dobre ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujebarwników w proszku) * na krem: litr mleka 6 łyżek mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka 4 łyżki cukru waniliowego 400 miękkiego masła * plastyczna masa cukrowa: 750 g cukru pudru (+ kilka łyżek do podsypywania) 100 g glukozy w proszku 4 łyżki żelatyny 70 ml wody kilka kropel aromatu migdałowego dodatkowo: różowy barwnik spożywczy Przygotowanie: Zaczęłam od przygotowania ciasta: masło(...)napęczniała wymieszałam ją z glukozą i delikatnie podgrzałam (mieszanki nie można zagotować!), aż powstała jednolity płyn. Odstawiłam do lekkiego przestudzenia. Do lekko ciepłej żelatyny z glukozą dodawałam stopniowo cukier puder i cały czas mieszałam (początkowo strasznie się klei). Gdy dodałam cały cukier, masę zagniatałam, aż stała się miękka jak plastelina. Wyłożyłam ją na obsypany cukrem pudrem blat i rozwałkowałam
Kulinarny Pamiętniksię na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła 100 g cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka 230 g cukru pudru 2 łyżki mąki(...)przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut. Masło ucieramy mikserem, dodajemy kolejno żółtka. Następnie dodajemy powoli cukier puder, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy
Mia Cucina Sofietajajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 30 dag truskawek 50 dag serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Masa limonkowa 150 g białej czekolady 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 limonki 2 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: BISZKOPT Oddzielić żółtka(...)gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Truskawki zblendowa ć, i połączyć z serkiem waniliowym dodać cukier puder, dokładnie wymieszać na końcu dodać chłodną żelatynę i ponownie wymieszać, odstawić do lodówki aby masa się schłodziła. NA biszkopt wylać tężejącą masę truskawkową następnie przykryć ją drugim blatem
RAROSSAwyciskamy ciasto, z pomoca rekawa cukierniczego. Kladziemy gniazdka na olej z papierem do gory- po chwili sciagamy go. Smazyc na glebokim oleju z dwoch stron. Lukier: ok 200 gr cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Gdy gniazdka wystygna , szykujemy lukier z cukru pudru , soku z cytryny I wrzatku. Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli lukier(...)jest zbyt lejący dodajemy cukier puder- gdy zbyt "twardy" wody. :) Gniazdka "moczymy" w lukrze. Smacznego
Smaki EdytyKlasyczny bazowy przepis na miękkie i pachnące muffinki. Dekoracja wykonana z kremówki ubitej z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Składniki na 12 sztuk: (powinny być w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 jajko łyżka ekstraktu z wanilii na krem: 250 g sera mascarpone(...)śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie maślankę, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. Całość wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Masę nałożyć do papilotek
wyzwania kuchenneformie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki: ciasto 350g mąki pszennej 150g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cynamonu masa jabłkowa 500g startych jabłek 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka mąka(...)budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia - ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez 50-60 minut - po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy jabłkowej i cynamonowego ciasta. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym
Smakołyki BerenikiZapraszam na ciasteczka marcepanowe Skladniki: 300 gr startych migdalow 100 gr cukru pudru 50 gr maki 2 bialka ok 0.5 lyzeczki olejku pomaranczowego Wykonanie: wszystkie skladniki laczymy, ugniatamy. Po polaczeniu, wkladamy do lodowki na ok 2 godzimy. Ciasto wkladamy miedzy papier do pieczenia, walkujemy na placek. Wycinamy . Kladziemy na blache wylozona papierem do pieczenia. Teraz przystepujemy do zrobienia(...)polewy. Skladniki: 1 bialko 150g cukru pudru sol Ubijamy bialko , dodajemy szczypte soli, I porcjami dosypujemy cukier puder. Ciasteczka smarujemy pedzlem. Wkladamy do agrzanego na 160 stopni piekarnika na 15 -16 min. Wykladamy ciasteczka do ostygniecia, po ostudzeniu wkladamy do naczynia , ktore mozemy szczelnie zamknac. Gotowe :) I smacznego
Smaki Edytystartej czekolady. Inspiracja Biszkopt: 6 jajek, 120g mąki pszennej, 180g cukru, czubata łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę(...)przestudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy. Wierzch: szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 50g mlecznej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkości