powstało pyszne czekoladowo - serowe ciasto. I każdy z domowników był zadowolony:) Brownie: 3 jajka, 200g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 100g masła, 150g cukru pudru, szczypta soli, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym jajku. następnie(...)proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Na koniec dodać stopioną na parze, zimną czekoladę. Krótko utrzeć. Masa serowa: 400 g białego sera, 2 jajka, 5 łyżek cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Ser zmielić. Zmiksować z jajkami oraz cukrami na gładką masę. 3/4 masy czekoladowej wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 24x27cm
Z miłości do słodkościmnie dość gęsty zwykły) 250 g serka ricotta 125 ml śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam śmietany, ponieważ resztę zużyłam na dekorację) 500 g truskawek 5 łyżek cukru pudru ( ilość cukru zależy od truskawek) 25 g żelatyny (ok. 2 ½ czubate łyżki ) ¼ szklanki wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i energicznie mieszamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy(...)lekkiego przestudzenia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, miksujemy blenderem na puree. Do misy blendera z puree, kolejno dodajemy serek ricotta, jogurt, śmietanę i cukier puder. Ubijamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami musu). Masę serowo truskawkową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem ubijamy pozostałą kremówkę z łyżka
Mia Cucina Sofietaniezbyt słodkie, mocno kakaowe i bardzo owocowe. To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z nektarynkami i jeżynami jest puszysty i wilgotny, posypany cukrem trzcinowymi cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam ten przepis na błyskawicznego mocno kakaowego murzynka z nektarynkami i jeżynami: 1, 5 szklanki(...)mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki kwaśnego mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia jeżyny, nektarynki 3 kopiaste łyżki kakao cukier puder i cukier trzcinowy do posypania Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, kwaśne mleko i wodę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiedzielna kremowka herbatniki digestive maslo 250g serka mascarpone 1 jako cukier puder cukier waniliowy 4 papierowe male brytwanki badz jakie sie ma owoce do przystroju ( tu akurat truskawki) Herbatniki ok 6 wrzucamy do sniadaniowki i walkiem kruszymy W rondelku rozgrzewamy 50g masla Do masla dodajemy rozkruszone herbatniki i razem mieszamy Wsypujemy(...)brytwanek na herbatniki po rowno do kazdej Do rozgrzanego piekarnika (150 ° ) wstawiamy brytwanki i pieczemy 10min Wyciagamy, kiedy ostygna ukladamy truskawki pokrojone w plasterki i posypujemy cukrem pudrem I mozna jesc Smacznego
Klaudynkowa kuchniaSkładniki: Na ciemny biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao Warstwa śmietanowa: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy(...)intensywnie mieszamy. Wkładamy kubek do garnuszka z zimną wodą i delikatnie ochładzamy. Zaparzamy mały kubek lub filiżankę czarnej herbaty. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy oraz przestudzoną żelatynę. Wystudzony biszkopt nasączamy herbatą (my zużyłyśmy około 4/5 kubka naparu). Następnie układamy na nim truskawki bez szypułek, szerszą stroną ku dołowi (jak na zdjęciu
Kolizje SmakówŻycia na gorąco", wykonanie także jest jej, ale babka jest tak piękna i smaczna, że muszę ją pokazać. Składniki: 250 ml oleju słonecznikowego 250 ml ajerkoniaku 20 dag cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dag wiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady(...)gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka ubić w misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić
Pasja SmakuKruchy spód z ciasteczek: - 200g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych - 100g masła Środek: - 1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 400 g jogurtu naturalnego - 100 g truskawek świeżych - 30g cukru pudru - cukier z laską wanilii - żelatyna Na wierzch: - 300g świeżych truskawek - 2 galaretki o smaku truskawkowym Herbatniki wkładamy do woreczka i tłuczemy młotkiem na desce tak długo, aż uzyskamy pożądaną(...)szklanki zagotowanej wody rozpuścić dokładnie żelatynę (5 łyżeczek). Dokładnie wymieszaną żelatynę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Pora na masę serową. Serek homogenizowany, jogurt, cukier puder i cukier z laską wanilii mieszamy razem w misce. Możemy to zrobić mikserem na małych obrotach. Delikatnie mieszając, dodajemy stopniowo żelatynę. Połowę masy wylewamy na spód, po czym
Sajkofanka smakupewno zasmakuje Wam także to ciasto:) Ja podaję je z odrobiną bitej śmietany... Ciasto: 250g masła lub margaryny, 250g mąki krupczatki, żółtko, szczypta soli, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtko oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć a folię spożywczą i włożyć na 30min(...)Jajka ubić z żółtkiem, sproszkowanym budyniem i cukrem. Wlać ciepłą śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec ok. 40minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościWami. Mam nadzieje, ze bedzie Wam tak samo smakowac jak mi i reszcie mojej rodziny. Tarta czekoladowa z gruszkami skladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko 170g maki 1 lyzka kakao wykonanie: W misce mieszamy make, cukier puder, cukier, migdaly, sol, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy
Przysmaki Karolkipolecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczenia Składniki: 18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżki żelatyny 2 opakowania Śnieżki (każda na 200ml mleka) 0,5 opakowania galaretki cytrynowej 0,2 litra gorącej wody do przygotowania galaretki 0,4 litra schłodzonego(...)mleka 2 łyżeczki cynamonu kilka łyżek zimnej wody 1 szklanka gorącej wody Wykonanie: - ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać cynamon, wymieszać - jedną Śnieżkę zmiksować na sztywno z 0,2 litra mleka, dodać do masy serowej - żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia - żelatynę wlać do masy
Smakołyki BerenikiDzisiaj Wam pokaże przepis na babke (tak na szybko). Składniki: - 2 pudełka serka homogenizowanego - 3 jajka - pół szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - garść orzechów włoskich - garść rodzynek lub daktyli - 2 płaskie łyżeczki żelatyny - kilka łyżeczek kwaśnego dżemu (ja użyłam jagodowego) W odrobinie wrzątku rozpuszczamy zelatynę. Serki ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zółtkami. Do przygotowanej masy dodajemy
Zainspirowana w kuchnimałą nutką czekolady i waniliowym aromatem... Całość wieńczy słodki sos owocowy. Gorąco polecam! Składniki: 250g serka mascarpone, 400g gęstej śmietany 18%, laska wanilii, 2 białka, 60g mlecznej czekolady, 60g cukru pudru. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, śmietaną i nasionami z laski wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszać. Białka ubić na sztywną(...)godz. do lodówki, następnie na całą noc wstawić do zamrażalnika. Na 3 godziny przed podaniem deser wstawić do lodówki. Sos owocowy: 120g malin, 120g truskawek, 2 łyżki cukru pudru. Owoce wraz z cukrem zmiksować na gładką papkę. Deser wyjąc z kubeczków, polać sosem, udekorować truskawkami i melisą. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościpodstawie przepisu zamieszczonego przez użytkownika apsik na forum Smaczny.pl , w trochę zmienionej wersji. Składniki ciasta: 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku Dodatkowo: 1 opakowanie masy krówkowej (ja użyłam krówkową kakaową z biedronki ) 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń o smaku(...)krówki cukier puder do posypania Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze.Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć masę krówkową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać
Praktyczna plJeszcze raz skubaniec wg. przepisu Apsik ze Smacznego, tym razem prawie bez modyfikacji. Super ciacho. Polecam. Składniki ciasta: 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku 2 łyżki kakao Dodatkowo: powidła węgierkowe 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń śmietankowy(...)mleka) cukier puder do posypania Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć powidło, następnie zetrzeć ciasto
Praktyczna plzamiast jasnego budyniu użyłam czekoladowego, a oprócz powideł dodałam kawałeczki śliwek. To wystarczyło aby zmienić smak i wygląd ciasta. 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku 2 łyżki kakao Dodatkowo: powidła (użyłam czekopowidła własnej roboty) kilkanaście śliwek lub innych owoców 1 szklanka cukru(...)białek 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) cukier puder do posypania Margarynę z mąką, proszkiem i cukrem posiekać. Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Jedną część wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Jasną cześć ciasta rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. posmarować powidłem i poukładać owoce. Następnie zetrzeć
Praktyczna pl