cukier puder - 2539 przepisów (strona:17/170)

Sernik brzoskwiniowy 349

tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 40g masła lub margaryny 40g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 300g brzoskwiń z puszki 60g masła 3 jajka 100g cukru pudru skórka otarta z niedużej cytryny(...)łyżki mąki ziemniaczanej mus brzoskwiniowy 2 łyżki masła 6 łyżek syropu brzoskwiniowego (z puszki) 2 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty

Smakołyki Bereniki
Deser lodowy z truskawkami 575

truskawkami Deser lodowy z truskawkami (semifreddo) Deser lodowy z truskawkami i żelkami 200 ml zimnej śmietanki 30 % 250 g mrożonych truskawek żelki iLiKE FUN ( Jojo) Nestle 2 łyżki cukru pudru Śmietankę ubijamy trzepaczką, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Mrożone truskawki miksujemy na mokry piasek. 1/3 truskawek odkładamy, a do pozostałych dodajemy połowę ubitej śmietanki, miksujemy ponownie tworząc różową(...)Resztę zmiksowanych truskawek mieszamy z 1 łyżką cukru. Przekładamy naprzemiennie masę z truskawek, ubitą śmietanką, na powierzchni deseru robimy kleks z bitej śmietany i układamy zmiksowane truskawki wymieszane z cukrem pudrem. Dekorujemy deser lodowy z truskawkami żelkami w kształcie lodów. Jemy od razu. Smacznego. The post Deser lodowy z truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto ucierane ze śliwkami... z mojego sadu. Doskonały deser!!! 293

kucharska - 600 przepisów na każdą okazję".   Ciasto ucierane ze śliwkami. Składniki na tortownicę 24 cm.: 350 g mąki; 4 jaja; 200 g margaryny o temperaturze pokojowej; 200 g cukru pudru; 1 łyżeczka soku z cytryny; 1/2 opakowania cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; około 12 śliwek - ja użyłam renklody i kliku "węgierek" - wszystko z mojego sadu :p cukier(...)wysmarowania formy. Śliwki myjemy, suszymy i pozbywamy się pestek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny i po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli - łatwiej :)). Dodajemy po jednej łyżce piany do pozostałej masy

Miksturownik
Walentynkowe kruche ciasteczka 177

małej modyfikacji - jest to kwestia wyczucia. Mam nadzieję, że sobie poradzicie! WALENTYNKOWE KRUCHE CIASTECZKA (składniki na 2 blachy ciasteczek) Ciastka: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka (M) - pół szklanki cukru pudru (jeżeli nie zamierzacie lukrować ciasteczek to możecie dodać 2/3 szklanki) - 100 gram zimnego masła - szczypta soli Lukier królewski: - białko z 1 jaja - szklanka cukru pudru - łyżka soku z cytryny(...)najlepiej to robić partiami). Z ciasta wykrawać serduszka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 13 minut. Lukier: Białko, cukier puder oraz sok z cytryny zmiksować ze sobą na gładką masę. Powinna być dość gęsta. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasteczka

Zgrabne Gotowanie
Krem budyniowy z owocami 148

mrożonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny),  budyń waniliowy z cukrem,  1/2 l mleka,  laska wanilii,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  50g masła,  4 łyżki cukru pudru,  3 biszkopty,  kostka gorzkiej czekolady.   Wykonanie: Owoce oprószyć cukrem pudrem i odstawić do całkowitego rozmrożenia.  450ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się(...)mleko, gotować, aż zgęstnieje. Następnie ostudzić.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu.  Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Ubitą śmietankę połączyć budyniem.  Na dno pucharków nałożyć owoce, przykryć kremem, ponownie nałożyć owoce i krem, udekorować pokruszonymi biszkoptami, wiórkami z czekolady oraz kilkoma owocami

Z miłości do słodkości
Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) 152

oprzeć aby na sylwestra nie wykorzystać ich do przygotowania kremu do kruchych babeczek, oraz syropu z pomarańczy. Syropem polałam krem przygotowany na bazie sera ricotta, soku z pomarańczy i cukru pudru. Te babeczki są tak smaczne i urocze, że trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 125 g margaryny(...)cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 g ricotta 1 łyżka soku z pomarańczy + 50 ml soku z pomarańczy na syrop + 1 łyżeczka cukru 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małą kostkę, całe jajko i zagniatamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciacho a'la raffaello 159

Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na nadzienie: 2op. budyniu waniliowego (500ml mleka + 2 łyżki cukru) 1 kostka masła (250g) Składniki na posypkę: 1 szklanka wiórek kokosowych 5 łyżek cukru 2 łyżki oliwy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek(...)Warto pamiętać, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z  1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem  i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta

Emcia Pichci
Trójbarwny sernik na zimno 153

przygotowania: 5h( gdyż pomiędzy nakładaniem warstw należy odczekać 2h) Ilość porcji: duża blacha Składniki: 1200g serka waniliowego homogenizowanego 400g serka półtłustego 12 łyżeczek żelatyny ( około półtora opakowania ) 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 2x 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki Puszka brzoskwiń 6 małych paczek herbatników (ok 90g wychodzi) Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Następnie do miski wkładamy 200g serka półtłustego(...)600g serka waniliowego, 4 łyżki kakao i 5 łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie to oczywiście ilość cukru można zwiększyć. Całość miksujemy blenderem. Do szklanki wlewamy 1/3 wrzątku, w którym rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny. Żelatynę dolewamy do serków i miksujemy blenderem. Wylewamy na dno tortownicy. Odkładamy na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę

Kolizje Smaków
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23282

masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej 10g kakao 60g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowa 750g gęstego jogurtu greckiego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 200ml wody 1 łyżka cukru(...)wanilinowego (opcjonalnie) 200g truskawek mus truskawkowy 500g truskawek 5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku 5 łyżeczek żelatyny Wykonanie: BISZKOPT - składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik nagrzać do 180 stopni - białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywno - dodać cukier i ponownie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksować

Smakołyki Bereniki
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 188

się wydaje (; Składniki Kruche ciasto 1 szklanka płatków owsianych zmielonych blenderem na mąke 1/2 szklanki mąki pszennej   2 żółtka 1/2 szklanki zmielonych blenderem pestek dyni ok. 1/2 szklanki cukru pudru ok. 3/4 kostki masła Przygotowanie Zagniatamy klasycznie kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, następnie rozetrzeć z masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka(...)Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie , jest  jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana 330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie śmietan- fixu (użyłam tego , aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą)  Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji

Symfonia Smaków
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 16131

ciasto jest jeszcze ciepłe! Ciasto: 200g masła lub margaryny,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  5 żółtek,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru pudru.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka, posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę(...)zmiksować.  Owoce (mrożone rozmrozić i odsączyć) wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować piankę budyniową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: blog limonkowy

Z miłości do słodkości
Truskawkowa magia smaku 405

pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start, 600 g świeżych truskawek, 200 g masła lub  margaryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru. Kaszki zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie biała. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej(...)kaszki. Delikatnie wymieszać z oczyszczonymi i drobno pokrojonymi truskawkami. Masą przełożyć krążki ciasta. Schłodzić. Wierzch: 1/2 l śmietanki 30%,  2 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru, 100 g świeżych truskawek, 60g płatków migdałowych. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz 2 opakowania śmietan-fixu. Posmarować wierzch ciasta. Płatki migdałowe

Z miłości do słodkości
Marchwiowe z lukrem królewskim 356

winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki 1 szk orzechów włoskich krojonych 1 3/4 szk mąki pszennej Lukier królewski 1 szk cukru pudru 1 białko barwnik zielony barwnik pomarańczowy marcepan na marchewki Przygotowanie:   Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową(...)dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami.  Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru. Małe porcje marcepanu zabarwić barwnikiem i uformować marchewki . Tortownica o średnicy

Ala piecze i gotuje
Niebo płacze, czuję się dzieckiem. 209

Zblendowałam wszystko porządnie. Musowy koktajl na pogodny uśmiech. Może i ktoś z Was się skusi? DWUKOLOROWY MUS OWOCOWY KIWI - TRUSKAWKA (autorski;) 250g świeżych truskawek 4 dojrzałe kiwi 2 łyżki cukru pudru* sok z 1/2 cytryny* Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek, pokroiłam. Dodałam łyżeczkę (nie łyżkę!) cukru pudru i zblendowałam, dodając połowę soku z cytryny. W drugim naczyniu zblendowałam obrane kiwi(...)pozostałym cukrem i resztą soku z cytryny. Przelałam do szklanki, wstawiłam na kwadrans do lodówki, aby mus się zwarł. Podałam, ozdabiając. * Cytryna i cukier puder spowodują, że po wstawieniu musu do lodówki, zewrze się, nabierze zwartej konsystencji typowo musowej. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 167

najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi 2 łyżki masła(...)Karmelizujemy owoce po 2-3 minuty z każdej ze stron, zdejmujemy na talerz.       Sok i karmel z patelni po ostudzeniu ubijamy na sztywno ze śmietanką i cukrem pudrem. Masę marcepanową kroimy na jak najdrobniejsze kawałeczki, całość mieszamy ze sobą. Przekładamy na wystudzony spód ciasta, na wierzchu natomiast układamy owoce.       Mimo że poziom słodyczy

sama złodycz