ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest świetny, polecam!:) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta soli Sos: 250g truskawek granat 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę(...)tłuszczu!:) W oryginale podajemy z syropem klonowym, ja podałam z sosem z truskawek i granatu : truskawki i kuleczki z granatu podsmażamy z niewielkim dodatkiem wody, dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru, następnie blendujemy. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaCzas pieczenia: ok. 10-15 min. Temperatura pieczenia sernika: 170 o C Czas pieczenia: 1 h 30 min. Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery(...)cukru jogurt grecki, mały 1 budyń śmietankowy (40 g) 0,5 szkl. oleju (oliwy z oliwek) 2 łyżki kaszy manny brzoskwinie z puszki Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki ma rgaryny Kasia 1 łyżeczka śmietany 18% Przygotowanie ciasta kakaowego Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło
coolinarnastrefa.blogspot.compuszyste, delikatne, odrobinę wilgotne, smakiem i konsystencją bardzo przypomina sernik. Po prostu idealne... Możecie czereśnie zastąpić wiśniami. Wypróbowałam przepis Doroty. Ciasto: 5 żółtek, 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru pudru, 250g masła lub margaryny, laska wanilii, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier puder, nasiona(...)wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościświątecznych wypieków. Na początek proponuję miękką i aromatyczną w smaku babkę. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 1 margaryna (25 dag) - 1 szklanka cukru pudru - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z jednej pomarańczy - sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę(...)Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 C. Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem (mieszamy cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchnikruche ciasto: v 200 g mąki pszennej v 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) v 250 g masła ( z lodówki) v 120 g cukru pudru v 2 żółtka v 1 jajko v 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie serowe: v 600 g serka ricotta(...)cytryny v ½ laski waniliowej (ziarenka) Składniki na lukier: v 1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko) v Około ½ szklanki cukru pudru Szybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 h. Przygotowujemy nadzienie. Jeśli serek ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy go przez sitko, w przeciwnym razie możemy użyc prosto
Mia Cucina Sofietakefiru 3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder ( 2 łyżki do ciasta I do posypania ) jabłko lub ser biały Do miski wlewamy kefir dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder Wszystko razem mieszamy mikserem Ciasto powinno być dosyć gęste Do ciasta można dodać jabłko ( pokrojone w drobne plasterki) lub ser biały ( pokruszony(...)Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię tworząc placki ( najlepiej użyć do tego dużą łyżkę) Każdy placek trzeba dokładnie wysmażyć dokładnie z obu stron Posmażone placki posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Klaudynkowa kuchniażadna wielka filozofia. Domowa szarlotka na półkruchym cieście czas przygotowania : 30 minut + ok. 80 minut pieczenia składniki : CIASTO - 500 g mąki pszennej krupczatki 80 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia szczypta soli 2 średnie jajka 150 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone NADZIENIE - 500 g świeżych jabłek(...)prażonych ok. 1/2-3/4 szkl. cukru 1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu ok. 50 g bułki tartej albo drobno pokruszonego, ususzonego biszkoptu, albo zmielonych ciasteczek LUKIER - 3/4-1 szkl. cukru pudru sok z połowy dużej cytryny odrobina gorącej wody 1/4 łyżeczki oleju roślinnego sposób przygotowania : CIASTO - miękkie masło wrzuciłam do miski razem z serkiem mascarpone
Smaczna Pyzaciasteczka bardzo spodobały się mojej córce. A jak już je zobaczyła nie było odwrotu, musiałyśmy je upiec. Zabawa przy pieczeniu bezcenna. Przepis stąd Składniki: 180 g masła 150 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli Lukier 0,5 szkl cukru pudru sok z cytryny kilka kropli barwnik(...)Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Ostudzić. Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier. Lentilki przykleić na lukrze a do reszty lukru dodać czarny barwnik i zrobić usta, oczy i rogi
Ala piecze i gotujełyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka kakao 3 białka jaj listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej(...)żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie
Poezja smakuminut) Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Składniki na tortownicę 23cm: Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki lub semoliny 200g zimnego masła/ margaryny 90g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą(...)mnie cały budyń śmietankowy z cukrem 60 g) 4 białka 1/2 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) Dodatkowo: 250g malin cukier puder do oprószenia Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu białek na sztywno, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijamy na najwyższych
Mia Cucina Sofietawidelcem, kladziemy na nie papier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez okolo 20 minut. skladniki na nadzienie: 150g malin 1 lyzka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady 1 zoltko 100ml smietany 1 duza lyzka nutelli do dekoracji maliny i wiorki bialej czekolady wykonanie: Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem pudrem. Smietane doprowadzamy(...)Dodajemy nutelle i zoltko. Dokladnie mieszamy. Gdy ciasto jest juz prawie upieczone wycigamy je z piekarnika, sciagamy z foremek papier z grochem i na srodku nakladamy maliny wymieszane z cukrem pudrem. Calosc pokrywamy masa czekoladowa. Zmniejszamy temperature w piekarniku do 175°C i wkladamy do niego gotowe tarty. Pieczemy je okolo 5-7 minut. Po upiecznie tarty wystudzamy. Dekorujemy malinami
Przysmaki Karolkiwięcej?!? Trufle rumowe. Składniki na ok. 20 szt.: 125 g gorzkiej czekolady; ok. 50 g masła; 2 łyżki rumu; 50 g wirków kokosowych; 100 g pokruszonych herbatników; 6 łyżek cukru pudru; 2 łyżki kakao. Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Umieszczamy w misce na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści(...)zdjęciu z ognia dodajemy rum i ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, herbatniki i 4 łyżki cukru pudru. Dokładnie ucieramy, jeśli masa wydaje nam się sucha dolewamy odrobinę rumu. Z powstałej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na pergaminie i odstawiamy do schłodzenia. Pozostały cukier przesiewamy na talerzyk. Tak samo postępujemy z kakao. Połowę trufli obtaczamy w cukrze pudrze
Miksturownikśrednica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu(...)orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec
Słodkości i nie tylkoSKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy(...)kolor i sprawdzamy wykałaczką . KREM: 250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę) 250 ml serka maskarpone 1/4 szkl cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii PRZYBRANIE: 100 g mlecznej czekolady startej na tarce na grubych oczkach galaretka banan Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka wanilii. Serek mascarpone zmiksować kilka sekund w osobnej misce i dodawać
Blondynka GotujeCzekoladowe kruche babeczki, bita śmietana i truskawki. Oczywiście możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce np maliny, borówki, porzeczki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 200 g masła 4 łyżki oleju 2 żółtka 7 łyżek zimnej wody sól szczypta Bita śmietana 250 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)malutkie babeczki stroną z mąki na zewnątrz. Piec w 170 stopniach 12 minut. Wyjąć mini babeczki z foremek i odłożyć do ostudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy napełnić babeczki bitą śmietaną i do każdej włożyć po kawałku truskawki. Włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia
Ala piecze i gotuje