cukier puder - 2539 przepisów (strona:44/170)

Tort mandarynkowy 213

mascarpone 500 g 1 serek naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku 1 śmietana 30 %  -500 ml. 3 łyżki żelatyny około 1 szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta biszkoptowego Białka oddzielić od żółtek Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane stopniowo do utartych żółtek Białka(...)średnicy 26 cm Przygotowanie masy  do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki zmieszać ze sobą, dodać cukier puder i dobrze rozmieszać mikserem Śmietanę ubić, żelatynę rozpuścić w ciepłym soku mandarynkowym ( w około 1/4 szklance) i dodać rozpuszczoną żelatynę, ciągle mieszając do ubitej śmietany Dołożyć do masy 3/4 osączonych

Proste Potrawy
Słodkie risotto z rabarbarem 159

rabarbarem i powstało danie idealne na podwieczorek, jak i na śniadanie... Składniki: 100g ryżu, 1 l mleka, 100g cukru, 4 łyżki masła, 4 łyżki śmietanki 30%, 250g rabarbaru, 100g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny. Przygotowanie W garnku stopić masło, dodać zwykły cukier, stale mieszając, podgrzewać, aż cukier  się skarmelizuje. Następnie dodać ryż i powoli bardzo wlewać mleko(...)ogniu, często mieszając. Gotowy ryż wymieszać ze śmietanką i rozłożyć do pucharków. Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę. Przełożyć do garnka, zalać małą ilością wody (ok. 1/4szkl.), dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Ciepłą masę wyłożyć na ryż. Udekorować np. listkiem mięty. Podawać jeszcze ciepłe

Z miłości do słodkości
Tort stracciatella z malinami 399

przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić. Masa: 250g serka mascarpone, 600ml śmietanki 30%, 60g mlecznej czekolady, 60g gorzkiej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, 600g świeżych malin. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej

Z miłości do słodkości
Tort smietanowy na biszkopcie rzucanym 196

rzucamy na ziemie  Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia  Masa: 250 g smietany kremowki ( 36%)  250 g serka mascarpone  3 lyzki cukru pudru  Smietane ubijamy  Do miski wrzucamy serek mascarpone i mieszmy go z cukrem pudrem  Do serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem

Klaudynkowa kuchnia
Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną 257

miękkiej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli powidła śliwkowe Bita śmietana 300 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić kawę i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać miękką margarynę i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miksując(...)papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przeciąć i posmarować powidłami. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście i schładzać około godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć mieloną kawą.   Razem ze mną "ciasto na niedzielę" piekli

Ala piecze i gotuje
Szybki cytrusowy deser 209

smak. Deser zrobiłam bardzo szybko, teraz czeka w lodówce na degustatorów.  Składniki: (porcja na 3 pucharki) 3 mandarynki średni pomarańcz grejfrut opakowanie serka ricotta śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru rodzynki czekolada mleczna Wykonanie: Śmietanę ubić  na sztywno i dodawać stopniowo cukier puder. Na sam koniec ubijania dodać serek. Część masy przełożyć do pucharków. Pokroić wszystkie cytrusy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lebkuchen nowa odsłona :) 210

tych cudownych pierniczków :) Link do przepisu znajdziecie tutaj . Możecie powycinać z nich słodkie wzory, w sam raz na wigilijny stół ;) Dodatkowo przyozdobiłam je lukrem białym: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko wlewamy do miseczki i miksujemy na maksymalnych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier puder, aż nasz lukier stanie się gęsty. Lukrem ozdabiamy pierniczki (ja użyłam do tego rękawa cukierniczego). insertCookd

Emcia Pichci
Suflet czekoladowo-orzechowy 204

kawę rozpuszczalną. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Dodać żółtka oraz ubite ze szczyptą soli białka na sztywną pianę. Masę przelać do natłuszczonych i wysypanych cukrem pudrem kokilek. Piec ok. 25minut w temp. 180st. Podawać od razu oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 281

tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.     Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 200g gorzkiej czekolady, 400g śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki kakao, 100g cukru pudru, 3 łyżki likieru malinowego, 1/2 kg malin.     Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietanką, podgrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Róże karnawałowe 224

łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki cukru waniliowego,  łyżka octu,  2 łyżki cukru,  50g masła lub margaryny,  1 litr oleju,  domowa konfitura,  cukier puder.  Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć(...)trzy różne kółka. Kłaść na gorący tłuszcz płatkami do dołu. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Na środku każdej róży nałożyć konfiturę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Śliwki + mleczko kokosowe = ciasto 231

śliwkami, inne niż zazwyczaj, mokre o ciekawej konsystencji. Ciasto ze śliwkami składniki 500 g śliwek 300 ml mleczka kokosowego 70 g mąki 70 g mielonych migdałów 50 g cukru pudru + do posypania ciasta 3 jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem do białości. Dodajemy mleczko kokosowe i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy migdały i mąkę. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy(...)pestkę. Następnie układamy na cieście przeciętą stroną ku górze. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam nieco dłużej) Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i już zimne posypujemy cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 516

szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki margaryny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Mąkę z proszkiem przesiałyśmy do miski. Wsypałyśmy cukier, wbiłyśmy jajka i wlałyśmy maślankę. Całość wymieszałyśmy dokładnie widelcem, na końcu wlewając dopiero olej. Na blachę (21x30cm) wylałyśmy(...)mąki zagniotłyśmy kruszonkę. Rozkruszyłyśmy ją w palcach i posypałyśmy wierzch ciasta.  Piekłyśmy przez 50 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Placek jest mięciutki, lekki i bardzo pulchny. A co najważniejsze, robi się go w mgnieniu

W kuchni Karmel-itki
Sernik z dynią i polewą o smaku toffi 211

Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.  Schłodzić.      Masa serowa:  1kg obranej i wydrążonej dyni,  800g półtłustego twarogu,  5 jajek,  250g cukru pudru,  sok z 1/2 cytryny.  Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać

Z miłości do słodkości
Placuszki z musli 213

Składniki na 5 placuszków: 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek musli tropikalnego 1 jajko 5 łyżek mleka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Olej do smażenia Przepis: Do miseczki przesypujemy mąkę oraz musli - mieszamy. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Placuszki osuszamy(...)ręcznikach papierowych. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich i kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym

Emcia Pichci
Tiramisu Cupcake 177

proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 jajka 3 łyżki likieru Amaretto 1/3 szklanki mleka Krem I: 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy fix do śmietany 3 łyżki kakao Krem II: 250 g. mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mania Gotowania
Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 507

kruszonka....ach tylko sie zachwycac ;) Naprawdę polecam w takie gorące dni do mrozonek kawki albo herbatki :) Blacha : 29 x 24 cm Składniki: 3 szkl. mąki kostka masła 3/4 szkl. cukru pudru 2 jajka i 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu naturalnego truskawki 1/2 szkl. cukru Sposób przygotowania : 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem

Słodkości i nie tylko
Szarlotka wyśmienita z bezą 227

wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto: 5 żółtek,  3 szklanki mąki pszennej,  3 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 szklanki cukru pudru,  250g masła lub margaryny,  kilka kropel aromatu śmietankowego.   Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz kilka kropel aromatu śmietankowego

Z miłości do słodkości
Muffiny z karobem i nutellą! 184

się odzyskać go jeszcze przed świętami... A tymczasem postanowiłam podzielić się przepisem na mega pyszne muffinki z karobem i nutellą :) Składniki: 0,5 kostki margaryny Pół szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu (może być również zwykłe kakao) 2 jajka 0,5 szklanki mleka nutella Ewentualnie(...)można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka) Lukier: Pół szklanki cukru pudru i troszkę wody lub jak kto woli soku z cytryny :) Wszystkie "mokre" składniki łączymy ze sobą (margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy jajeczka, mleczko, ew. ekstrakt) i tak samo łączymy składniki "suche". Następnie wszystko delikatnie łączymy i mieszamy. Gęstość ciasta regulujemy mąką

Emcia Pichci
Babka cynamonowa - na święta 186

proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, by się udało... A i składniki są banalne :) składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka - najlepsze wiejskie 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mleka 3/4 kostki masła -18 dag po 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu, sodki, kakao 2 kopiaste łyżeczki cukier puder do posypania lub czekolada 300 g powideł własnej roboty

Proste Potrawy
1462.Szarlotka z jabłkami i aronią 209

tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka... Składniki ciasta kruchego: 2,5 szk. mąki pszennej 1 szk. cukru pudru 200 g margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao [ nie dałam] 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem  do pieczenia i cukrem  pudrem przesiać. Dodać margarynę i żółtka

Moje domowe kucharzenie
CIASTO Z MALINAMI 268

opadają owoce na dno. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy maliny cukier puder do posypania Wykonanie: Ubić sztywną pianę z białek. Do piany dodawać, stopniowo cukier, żółtka cały czas ucierając, oraz śmietanę. Do masy dodajemy po jednej łyżce  przesianą i wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia mąkę delikatnie miksując. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie układamy owoce.  Pieczemy 45 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Deser wiśniowo-czekoladowy 1298

cytryny 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody 50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców) 200g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 25g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej wiśnie do dekoracji Wykonanie: - wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, gotować 5-10minut, w trakcie gotowania dodać 50-80ml wody, ilość(...)zgęstnienia - wiśnie zdjąć z palnika, ostudzić - czekoladę rozpuścić podgrzewając krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder - bitą śmietanę stopniowo po 1 łyżce dodawać do ostudzonej, lecz ciągle płynnej czekolady, za każdym razem delikatnie wymieszać - do szklanek nakładać kolejno: mniej niż 1/2 masy czekoladowej, 1/2 wiśni

Smakołyki Bereniki
Tort śmietankowo jabłkowy 391

cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać(...)wylać cienką warstwę masy . Odłożyć do stężenia . Z masy wykroić foremkami dowolne ozdoby na tort . Ja zrobiłam kwiatki i listki . Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i rozpuszczoną w 50 ml letnią żelatynę . Chwilkę zmiksować do połączenia się składników . Warstwy tortu : biszkopt , 1/3 bitej śmietany , zimna i stężała masa jabłkowa i reszta bitej śmietany .Udekorować bitą

Ala piecze i gotuje
Torcik cukiniowy 275

pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku 0,5 szk oleju rzepakowego Rapso 200 g startej cukinii dżem brzoskwiniowy (280 g) galaretka brzoskwiniowa 200 ml kremówka 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie: Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej(...)Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką 335

łyżka mąki kartoflanej 5 łyżek cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże truskawki do ciasta + truskawki do dekoracji na piankę jogurtową: 1 szklanka* jogurtu greckiego ¼ szklanki* cukru pudru * szklanka o pojemności 250 ml PRZYGOTOWANIE: Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z wiórkami(...)margaryną, przekładamy do niej ciasto. Na cieście układamy truskawki. Wstawiamy formę do gorącego piekarnika o temp 180 stopni, pieczemy 40 minut. W między czasie przygotowujemy piankę z jogurtu i cukru pudru, dokładnie ubijamy. Piankę przekładamy na powierzchnię gorącego ciasta, zmniejszamy temp. do 150 stopni i ponownie wstawiamy tortownicę do piekarnika na 15 minut. Podobną piankę ale ze śmietany przygotowywałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z rabarbarem 182

lonie natury. Ciasto z rabarbarem i Amaretto skladniki: 300g rabarbaru 200g maki 170g cukru + 20g 3 jajka 3 lyzki Amaretto 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100ml oliwy cukier puder do posypania wykonanie: Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy 20g cukru i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Jajka ubijamy mikserem z cukrem(...)przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy ciasto kolejne 30 minut. Sprawdzamy za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie upieklo. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Wspomnienie Świąt - keks 193

żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.  Lukier: 1 białko 150 g cukru pudru 3 łyżki soku z żurawiny lub grenadyny Białko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem. W połowie ubijania dodajemy sok i ubijamy do chwili aż uzyskamy dość gęstą, jednolitą masę

Przysmaki Karolki
Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 203

przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy: sok i skórka otarta z 1 mandarynki 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru Składniki umieściłam w małej miseczce i utarłam grzbietem łyżki. Ja użyłam więcej cukru pudru, gdyż mandarynkę miałam dość sporą. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania