rezygnuj jednak z przypraw. Używaj dużej ilości różnorodnych ziół, które nadadzą daniu fantastyczny smak. Pamiętaj, zdrowe jedzenie nie tylko może, ale powinno być przyjemnością. - Miej zawsze przy sobie coś na mały głód. Niech będą to orzechy , migdały czy suszone owoce, które dostarczą energii i minerałów. Dzięki nim nie sięgniesz po garść paluszków, chipsów czy słodkiego batonika. - Przygotuj jedzenie w domu(...)zdrowe alternatywy dla swoich ulubionych potraw i przekąsek. Np. domową pizzę możesz zastąpić pizzą na spodzie z kalafiora, brokuła lub z pełnoziarnistej mąki. Zamiast klasycznych frytek, sięgnij po pieczone bataty, buraki czy marchewkę ( zobacz przepis ). Tłuste panierki z mąki pszennej zamień np. na otręby, a słodycze (takie jak batoniki czy ciasta) przygotowuj własnoręcznie z wykorzystaniem zdrowszych alternatyw klasycznych składników. Myślę
Pogotujmy.plNiedługo Sylwester i pewnie co niektórzy przygotowują imprezkę z tej okazji. A co za tym idzie trzeba coś przygotować dla gości, bo przecież chipsy i paluszki nie wystarczą ;) Oto moja propozycja na łatwe i szybkie przekąski, tak zwane finger foods, które można podać na Imprezie, nie tylko na Sylwestra, zapraszam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szpinak zawijany w cieście filo Kulki(...)łososia Kiełbaski w cieście drożdżowym Paszteciki z chorizo Muffinki z porem i kiełbasą Bułeczki ze szczypiorkiem Drożdżowe pierożki z kiełbasą Calzone Caprese Frytki z batatów Spring rolls Spring rolls z mięsem mielonym Klopsiki z cukinii Bułki z pieczarkami Tarte Flambee Tarte Flabee z pomidorami Drożdżowe bułeczki z szynką i serem Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto Pierożki
Delusional TrineDo przygotowania strips’ów zabierałam się dość długo. Wydawało mi się, że dużo z tym roboty i byłam trochę leniwa. Ostatecznie, podjęłam się ich przygotowania
Be Fit Be StrongJeszcze tylko kilka(nascie) godzin PRZEPIS: 200g naturalnego tofu 100-150g tofu łyżka mąki z tapioki/ budyniu waniliowego Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki wody Coś do posłodzenia Cynamon Tofu i batata zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonego papierem naczynka. Ew. Ułożyć na wierzchu plastry gruszki. Piec w 180-200 stopniach, przez
More food, love and dreamskoncentratu pomidorowego i pół opakowania pomidorów z puszki - pół szklanki bulionu i pół szklanki wody - po łyżeczce papryki wędzonej, słodkiej i ostrej, sól, pieprz Przygotowanie: 1) Dynię piżmową i batata kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na mały ogień. 2) Cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i dorzucamy do garnka.. Dodajemy około(...)kielicha blendera wrzucamy pozostałą cześć kukurydzy, olej i bulion. Miksujemy na jednolitą masę i dorzucamy do garnka. 4) Wszystko mieszamy. Można dodać więcej ostrej papryki, jeśli mamy ochotę na coś ostrzejszego. Dusimy na wolnym ogniu przez dodatkowe 15-20 minut
Roślinożerni urlopowiczedomu, biorąc pod uwagę miłą obsługę i ogólny klimat miejsca. Restauracja Łyżka i widelec to miejsce położone w samym sercu Radomia, na ulicy Żeromskiego. W menu każdy znajdzie coś dla siebie – od smażonych kalmarów, poprzez sałaty, pizze, makaron, kończąc na azjatyckich pierożkach. Szczerze mówiąc nie jestem pozytywnie nastawiona do restauracji z tak obszernym i różnym menu, bo wydawać(...)opiekanymi ziemniakami, masłem Cayenne, a także z warzywami zwiniętymi w boczek. Samo mięso było doskonale wysmażone i miękkie. Drugim daniem z wołowiną był nietypowy burger, bo podany w plastrach batata zamiast bułki. Jego porcja nas nieco przerosła – nie zdawaliśmy sobie sprawy, że burger bez bułki jest w stanie tak nasycić. Całe danie podkręcił dodatek, czyli sos BBQ, który idealnie
Kuchnia Bazyliisyropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem,co to latem powstawał przy upale w małej kuchni.Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty,marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawiaprzyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego.Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący cynamonem.W(...)cynamon to duetidealny. Więc musiał powstać placek z jabłkami i cynamonem.W moim domu placek ten zrobił furorę. Mój Tato wmawiał mi ciągle, że to nie mąka pszenna, że znów coś przemycamw składzie. A to po prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku.I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki
W kuchni Karmel-itkiCzęsto zupełnie nie mam pomysłu na obiad, a chciałabym zrobić coś na szybko, ale przy tym też zdrowo i smacznie. Wiele razy robiłam podobne kulki z tuńczykiem, ale tym razem wypróbowałam wersję z łososiem i wyszły idealnie :) Są bardziej delikatne, a zrobicie je w kilka minut. Wszystko można przygotować w parowarze, więc warzywa zachowają smak i witaminy. Myślę(...)też super pomysł na fit lunchbox do pracy, szkoły albo na studia ;) Można podawać z dowolnymi warzywami, u mnie były to marchewki, mieszanka brokułów, ziemniaki i bataty. Całość posypałam koperkiem i dodałam olej kokosowy. Lekkie kulki z łososia na parze z dodatkiem warzyw 1 puszka łososia w wodzie 1 mała cebula 3 łyżki płatków jaglanych 1 małe jajko zioła greckie
FitKottematyką również zawodowo, zaczęłam dostrzegać skalę zjawiska również w moim własnym domu. Przyznam, że nie jest dobrze. Wcześniej wydawało mi się, że nie marnuję jedzenia, ale oczywiście jak coś mi się zepsuję to oczywiste jest, iż musi wylądować w koszu. Jakoś nie docierało do mnie, że przecież to też jest marnowanie. Nie ważne z jakiego powodu, ale jeśli wyrzucamy jedzenie(...)mrożę. Dzięki temu mam gotowe danie w kryzysowe dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. A jakie Wy macie sposoby na niemarnowanie? Dzisiejszy przepis na Dietetyczny krem z batatów to sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów i resztki twarogu. Oczywiście, jeżeli nie macie go twarogu możecie zamienić go np. na jogurt. Tak, aby wykorzystać potencjał swojej lodówki Dietetyczny krem z batatów
365 dni dookoła kuchniutrzeć z cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rum i bataty, połączyć. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie, następnie przełożyć na talerz. Żelatynę(...)żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Lekko ciepłą polewą polać zupełnie ostudzoną babkę. Posypać krokantem, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W niedzielę jedziemy do siostry C. na wielkanocne śniadanie. Mam przygotować coś słodkiego, co wpisze się dobrze w duński posiłek. Mam pewien plan... Bardzo ambitny i czasochłonny (jak na mnie); jeśli się uda, opowiem Wam o nim już niedługo. Przepis również bierze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeimię :-) bardzo treściwa ale też uzależniająca.Miał być obiad na trzy dni, niestety był na jeden. Naprawdę polecam raz w tygodniu zamienić pomidorówkę, którą notabene uwielbiam na coś nowego, coś innego. Cudownie jest smakować, podkradać pomysły z innych stron świata. Kumin rzymski, który poznałam dopiero będą w podróży w Marko, jest niedocenioną przyprawą w Polsce. Oczywiście nie nadaje się(...)Więc nawet w kuchni uczymy się na błędach. Tymczasem zapraszam na ósmy kulinarny cud świata. Składniki: 1 por ( biała część) 2 ząbki czosnku 1 mały batat 1/3 szklaki czerwonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej cieciorki 1,5 litry wody lub bulionu warzywnego ok. 2 łyżek oleju sól, ostra papryka, koniecznie KMIN RZYMSKI
pieprzny smaczekCzasem (a nawet dość często) potrzebujemy pomysłu na obiad, który nie pochłonie nam mnóstwa czasu i zrobi się prawie sam. W dodatku chcemy, żeby było to coś zdrowego, pożywnego no i wiadomo - smacznego. Dzisiaj więc ograniczamy się do pokrojenia warzyw i włożenia ich do piekarnika. Jeszcze tylko kilka minut na przygotowanie dodatku do warzyw i obiad gotowy :) O tej porze(...)smakują :P Dlatego ograniczam ich wykorzystanie w kuchni i w oczekiwaniu na cieplejsze czasy zadowalam się tymi typowymi dla zimowego okresu. W dzisiejszym przepisie królują zatem ziemniaki, bataty, marchewki i buraki. Do warzyw przygotowałam gzik, czyli twaróg wymieszany z jogurtem, cebulą i przyprawami. Takie proste rozwiązania często okazują się najlepszą opcją :) PIECZONE WARZYWA Z GZIKIEM Warzywa w proporcjach
HealthyCreationswyboru jest w sumie kilkadziesiąt różnych małych i większych przekąsek. Dlaczego tak ? Bo słowo w nazwie Otsumami oznacza w Japonii przekąski / zagryzki pod alkohol. Tak, takie małe coś co jest pyszne i pod różne rodzaje alkoholu jest akuratne. My zaczęliśmy od pierożków Gyoza z krewetkami, 5 sztuk na talerzyku podane posypane sezamem z sosem sojowym – pyszne ! Naprawdę(...)obsmażony tuńczyk z dressingiem sezamowo – pieprzowym, cebulką, piklowanym ogórkiem i prażonym glonem kombu. Oj, to jest znakomite połączenie. Brokuły Z warzyw na początek zamówiliśmy avocado i batata w tempurze, fajne chrupiące połączenie. Ale z warzyw największym odkryciem były zamówione przez J. brokuły z grilla – gdzie zapytałam .. ej.. naprawdę? Brokuły z grilla, gdzie w karcie jest
Kuchnia na wzgórzu