książka, którą tworzyliśmy wraz z mieszkańcami Opola i Urzędem Miasta. Trzy przepisy, testowałam osobiście :) (przepisy wkrótce) Otrzymaliśmy mnóstwo karteczek z informacją, jakie miejsce w Opolu, mieszkańcy darzą największą sympatią. Ciekawi jesteście wyników ? Oto pierwsza czwórka ulubionych przez Opolan miejs c: Miejsce 4 - Plac Daszyńskiego Miejsce 3 - Zoo Miejsce 2 - Deptak nad Młynówką Miejsce 1 - Wyspa Bolko Pozostałe miejsca to: Amfiteatr
Kuchnia w opałachszklanka. Bardzo spodobało mi się spersonalizowanie butelek. W końcu przyjemnie popatrzeć na produkt sygnowany, poniekąd własnym nazwiskiem :) Piwko powędrowało do lodówki, aby nabrać odpowiedniej temperatury do testowania. A jesteście ciekawi jak wypadły testy ? W mojej ocenie piwo, a raczej napój piwny zyskuje wysokie noty. Pomimo zawartości alkoholu 4,5 % , charakterystyczna dla większości piw goryczka nie jest wyczuwalna. Piękny kolor
Kuchnia w opałachsię na talerzach u osób odchudzających się, ponieważ należy do produktów niskokalorycznych (116 kcal/ 100 g) o dość sporej ilości błonnika (8 mg/100 g), dzięki temu skutecznie "zapycha" żołądek. Ciekawy jest fakt, że soczewica zawiera także kwas foliowy ( 181 μg / 100g) zalecany dla kobiet w ciąży.* Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej Składniki: 300 ml wywaru warzywnego
Życie na widelcusposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki i pyszny. Nie spodziewałam się jednak aż tak ciekawego smaku. Kurczak smakował wszystkimi przyprawami, które umieściłam pod skórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki
OstryKęslodówce. Łatwo nie jest, ale zapewniam Was, że zdecydowanie warto! Podobno są objawieniem ostatnich miesięcy - Royal Blood. Rzeczywiście, jest w nich coś ciekawego, sporo pozytywnej, mocnej energii, którą tak bardzo lubię. Dodatkowym atutem jest fakt, że zespół składa się jedynie z dwóch osób - perkusisty i śpiewającego basisty. Mają chłopaki mega talent
sama złodyczCiekawy pomysł na obiad, który nie dość, że prezentuje się dość interesująco to i genialnie smakuje! Ostatnio często urozmaicam sobie właśnie w ten sposób główny posiłek. Papryczka po upieczeniu jest miękka, nadaje lekkiej słodyczy, a dzięki kaszy danie jest sycące i pełnowartościowe. Składniki: 1 podłużna papryka 1 mała cebulka 1/3 pomidora 3 ząbki czosnku w zalewie (użyłam TEGO ) 1 łyżeczka
Zdrowie na języku :Pfirmę... i tyle. Wygląd - 4/5 Co do wyglądu, to oczywiście wszystko jest rzeczą gustu. Osobiście wolę naczynia wykonane ze szkła lub porcelany, ale pomijając ten fakt, półmisek ma nowoczesny ciekawy dizajn. Cena 5/5 Cena jest zawsze rzeczą sporną. Tyle jest coś warte ile, ktoś za to zapłaci. Moim zdaniem wart jest swojej ceny, ale czy według was też tak jest
IMPRESJA SMAKUjest ostry sos pomidorowy, cebula, ser, są także i pieczarki. To wszystko w połączeniu z makaronem w postaci mini kokardek. Całość zapiekana w formach do muffinek, niczym małe zapiekanki. Ciekawy pomysł na imprezową przekąskę. ;) Składniki (na 10 muffinek) : - 100 g bardzo drobnego makaronu (u mnie kokardki małe Farafille z Lubelli) - 1/2 puszki pomidorów - kilka pieczarek - cebula - 100 g startego
Kuchnia ElliePyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam piersi z kurczaka w zamrażalniku :) Zestaw kurczak z sałatką warzywną wyszedł całkiem smaczny, nawet gotowy sos czosnkowy nie był zły, ale zdecydowanie polecam samemu jednak robić ;p Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa
Kuchnia Pełna Pasjiwód słodkowodnych, odmiana jesiotra rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne. Na tema ryby powstał ciekawy artykuł napisany przez pana Piotra Łopacińskiego jak podaje autor już w starożytności była znaną rybą. "Patrycjusze rzymscy podawali potrawy z jesiotrów na stoły przybrane kwiatami. W Chinach
kgwjanczewoDziś kolejny ciekawy i bardzo prosty przepis :) Nie wymaga dużo pracy i do tego czas parowania jest bardzo krótki. Użyłem ser camembert, gruszkę i żurawinę :) Camembert to miękki ser podpuszczkowy, dojrzewający z porostem białej pleśni. Jest formowany w krążki o masie ok. 250 g. Bardzo smaczny, aczkolwiek wysokokaloryczny :) Ale czasami można sobie pozwolić ;) Składniki : 1 krążek 250g sera
Parowar Facetapodać sos serowy, ale ja tym razem ugotowałam w osolonej wodzie kilka różyczek brokuła, potem je zblendowałam na puree i dodałam do ugotowanego już sosu serowego. Wtedy sos nabiera ciekawego smaku. Makarom tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie
upichcicChcesz zaskoczyć swoich gości na przyjęciu? a może tak jak ja przede wszystkim "jesz oczami" i uwielbiasz fajnie prezentujące się dania?:) Zapraszam, pokażę Ci, jak w ciekawy sposób można podać makaron spaghetti z sosem ;)) Co prawda, wymaga on trochę cierpliwości, ale dla efektu wizualnego- warto. Poniżej przedstawiam dwie wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej pasuje :) Składniki
Czerwona Porzeczkagotować we wrzątku lub wrzucić do zimniej wody i doprowadzić do wrzenia. Ja wybrałam pierwszą opcję. Jeśli parę razy zanurzymy macki we wrzątku to fikuśnie się one podkręcą, dając ciekawy efekt dekoracyjny. Niektórzy gotują ośmiornicę w osolonej wodzie, inni w wywarze warzywnym. Lubię bardziej aromatyczne mięso, więc dodalam pokroioną marchewke, lodyge selera, cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Zanurzamy ośmionicę
Mia Cucina Sofietarazem coś lekkiego, zarazem ciekawego i na pewno smacznego :) Składniki: - 1 cukinia - ok. 100 g piersi z kurczaka - kilka pomidorków koktajlowych - pół pomidorów z puszki - przyprawy: sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryczka chili Przygotowanie: Cukinię obieramy i za pomocą obieraczki tworzymy takie długie pasma, tak jak byśmy ją nadal obierali. Na porcję wydaje mi się, że starczy
Zdrowie na języku :P