soczewicą Pieczony łosoś z piekarnika świetnie nadaje się na smaczny, rodzinny obiad. Łosoś przed upieczeniem zostanie obtoczony świeżym tymiankiem, czosnkiem, skórką z cytryny i oliwą z oliwek. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na łososia, to uważnie śledźcie nasz profil na Ciasnej Kuchni ! Do smacznego! Artykuł Łosoś podany z soczewicą czyli co nas czeka w weekend pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchniaproblem, że długo się gotują, ale warto poczekać :-) O zagęszczaniu sosu czy zupy chlebem czytałam kiedyś w starej książce kucharskiej, która należała do mojej babci. Sposób prosty, a smak ciekawy :-) Warunek: chleb powinien być prawdziwy - tzn. z mąki razowej, a nie barwiony karmelem! No i najlepiej jeśli jest bez dodatku ziaren, ale to już zależy od Was :-) SKŁADNIKI
Czary - gary w kuchnikolejna koleżanka chwali jej się jak było nad morzem albo w górach... niestety lato w mieście (w tym mieście) podczas upałów powyżej 30 stopni nie stwarza zbyt wielu możliwości ciekawego wypoczynku... na pocieszenie schłodzona szarlotka z kwaskowymi jabłkami i delikatną słodką bezową pianką... do ciasta dodałam - oprócz cukru wanilinowego - budyń waniliowy, żeby aromat jeszcze bardziej zachęcał :-) pycha... taki domowy smak
Czary - gary w kuchnizagotowało się, ale było gorące. Zdjęłam z ognia i wrzuciłam kilka kostek gorzkiej czekolady. Do tego dołożyłam około łyżki buraczanej melasy i trzepaczką rózgowa wymieszałam wszystko. Melasa nadała ciekawego posmaku. Napój pachniał delikatnie jakbym dodała palonego cukru. Proporcje składników dopasujcie do swoich smaków. Możecie zacząć od 3-4 kostek czekolady na szklankę mleka i niewielkiej ilości melasy lub na przykład
Codzienna kuchnia niecodziennaJakiś czas temu, szukając czegoś w Internecie, natknęłam się u Arabeski na ten niezwykle ciekawy przepis ( KLIK ). A, że miłośników kajmaku i mleka w proszku u mnie w domu dostatek, postanowiłam przetestować go na własnej rodzinie :) Ciasto udało się doskonale, chociaż dla mnie było za słodkie. Jednak według moich najbliższych było to najlepsze ciasto jakie jedli, więc czekać mnie będzie
Cakes By Kejtkoktajl kojarzy Wam się pewnie z takim dziewczyńskim napojem. W sumie coś w tym jest, ale w tym wypadku to napój nie tylko dla płci pięknej. To przede wszystkim ciekawy smak, tym razem
Szybko Tanio Smaczniemiejsc. Proste jedzenie, prości ludzie, proste życie. To coś dla mnie. Taki wyjazd powoli klaruje się w mojej głowie, więc kto wie, może niebawem zrealizuję to marzenie. Jeśli jesteście ciekawi włoskich smaków, ale takich prawdziwie włoskich, nie podrabianych, to wybierzcie się na spotkanie z Marco Ghia do Akademii Kulinarnej Whirlpool. Zafundujcie sobie, zamiast wyjścia do restauracji, warsztaty kulinarne lub degustacyjne
Codzienna kuchnia niecodziennasałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu w domu. Nadają ciekawego smaku nie tylko takim sałatkom
Codzienna kuchnia niecodziennastawiać wyzwania, motywować je do działania i delikatnie popychać, by nie były bierne. Warto uczyć, że codzienne obowiązki to nic złego, nudnego i nieprzyjemnego. Warto też to robić w ciekawy i łatwy to zrozumienia przez […] Post Tablica motywacyjna Magnetic Words pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa Prostablogowej kuchni. A więc zaczynamy świąteczną, kulinarną przygodę. Na początek proponuję Wam śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym inspirowany przepisem z Kwestii smaku . Sernik jest pyszny, delikatny, kremowy i bardzo ciekawy w smaku. Ja podałam go z brzoskwinią, ale można serwować go z musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Polecam. Składniki: Spód: • 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą
W mojej kuchniKOKOSOWĄ NUTĄ, MALINAMI I MALINOWYM GANACHE 3 miejsce – Aneta za przepis na ZRAZY Z PŁATKÓW OWSIANYCH Wyróżnienie ( bez nagrody ) – agpela za przepis na CHLEB NA ZAKWASIE (przepis bardzo ciekawy, ale zabrakło w nim sposobu zrobienia początkowego zakwasu, więc trudny do przygotowania dla innych). Zwycięzcom serdecznie gratuluję. Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody na maila. A wszystkich zapraszam już jutro
W mojej kuchnijedna z nielicznych publikacji poruszających tenże temat, która nie odstrasza ani medycznym, zawiłym i niezrozumiałym dla zwykłego człowieka językiem. Ani też nie obrzydza. Wręcz przeciwnie. Książka Giulii Enders ciekawi, śmieszy i zachęca do dalszego czytania. Z książki dowiesz się m.in. które cukry są zdrowe i dlaczego, po co nam właściwie wyrostek robaczkowy (mnie to pytanie kiedyś strasznie nurtowało), dlaczego często
Słodkie okruszkiLekkie i puszyste orzeźwiające ciasto w sam raz na ciepłe dni. Krem zrobiłam na bazie lemon curdu, z tym, że połowę cytryn zastąpiłam pomarańczami. Dało to ciekawy smak, nie jest zbyt kwaśne. Nie radzę jednak użyć samych pomarańczy- próbowałam i było zbyt mdłe. Takie pół na pół jest w sam raz dla miłośników niezbyt przesłodzonych deserów. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPolędwiczki z kurczaka w sosie sojowym zamarynowałam do którego chili i pieprz dodałam. Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam. Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam, na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku
Moniki SmakołykiAromatyczne bułeczki nadziane fetą i koperkiem, a z wierzchu posypane czarnuszką, która oprócz ciekawego smaku, ma również pozytywne działanie na nasz organizm. SKŁADNKI Bułeczki: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżki oleju, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 100 g sera feta, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 żółtko, 2 łyżki mleka
słodki bratek