ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:503/728)

Włoskie faworki cytrynowe 284

wypiekiem były chrust, czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :) Składniki: 700g mąki

Smakowy Raj
Pasta w karpackim stylu. 302

zacięciem. Góralska z nutą nieco bałkańską. Wszystko sprawiły oczywiście składniki. Bardzo lubimy tamtejsze produkty i szkoda, że nie są u nas dostępne na co dzień, ale można zrobić coś ciekawego z tego co jest dostępne w naszych sklepach. Co musicie przygotować, aby pasta wyszła pyszna. Składniki: 1/2 sera twarogowego w stylu bałkańskim 1/2 szklanki startego sera wędzonego a'la oscypek

vegetanie
Chleb pszenno-żytni z mąką prażoną 223

marcu Amber zaprosiła nas do wspólnego upieczenia chleba pszenno-żytniego z prażoną mąką. Ten ciekawy przepis został wybrany przez Jolę z bloga Smak Mojego Domu , a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek . Przepis podaję za Jolą, bo właściwie nic nie zmieniałam oprócz tego, że zakwas miałam dokarmiony mąką żytnią 700 i zapomniałam o tym 20 minutowym odpoczynku ciasta. Chleb był

UgotujmyTo.pl
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 194

sobie z nią poradzili. Zostały okruszki na które polowały boksery. A w domu pachniało pięknie. Po zrobieniu jej mamy jedną małą radę - lepiej zróbcie od razu dwie. Przyda się. :) Ciekawi nas Wasza Wielkanoc. Macie jakieś zwyczaje? Swoiste tradycje? Podział obowiązków? Stałe menu? No i najważniejsze - czy zostawia Wam coś "Zajączek"? :))) Aby Wam nic nie umknęło z naszych kuchennych, kulinarnych poczynań

Wypisz Wymaluj
PIECZONE BATATY 170

Składniki: 1/2 kg batatów sól tymianek Wykonanie: Bataty kroimy jak na frytki. Posypujemy solą i tymiankiem, układamy na blasze do pieczenie,  zapiekamy do miękkości. Bataty są słodkie,stanowią ciekawy dodatek do wielu dań

Z Majeczką w kuchni
Ryba na cieście francuskim 368

możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g

Kulinarne Przeboje
Jabłka w sosie waniliowym 179

Delikatne jabłka połączone z wykwintnym sosem waniliowym, a ciekawego smaku dodają przepyszne jeżyny. Składniki: 2 jabłka  4 łyżeczki konfitur z jeżyny  2 żółtka  pół litra mleka   cukier wanilinowy  3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  4 łyżeczki cukru  szczypta cynamonu   Wykonanie: Nie obrane jabłka kroimy na pół wydrążyć środki. Do płaskiego rondla wlać 1/4 szklanki

kgwjanczewo
Janek Tym i ciasteczka 231

miętę meksykańską. Mamy naszą wymarzoną fioletową fasolę będzie też kolejne podejście do rodzynka brazylijskiego. Za zakup 5 torebek nasion jednego z producentów dostaliśmy też kolorową rzodkiewkę na taśmie. Bardzo ciekawi mnie ten sposób przygotowywania nasion. A żeby umilić sobie ten przedwiosenny czas proponuję ciasteczka. Pachnące czekoladą i niezniszczalnym w tym roku tymiankiem (wciąż świeży z ogródka!), z odrobiną soli morskiej

les mirabelles
Dyńcepcja 177

post trochę sobie poczekał, ponieważ zarówno ostatni tydzień jak i ten weekend obfitowały w wydarzenia. Z punktu widzenia bloga szczególnie ciekawy był ten drugi, ponieważ w jego trakcie zgłębiłam sekrety niemieckiej Wenecji, piklowanych ogórków oraz Hermanna von Pückler-Muskau i jego ogrodów. Ale zanim podzielę się zdobytą wiedzą, będzie dynia- bo kiedy serwować te śliczne dyńki, jak nie w tygodniu

les mirabelles
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 201

katować? Hm... choćby po to żeby w domu pachniało cały wieczór cynamonem. I powstała porcja cienkich pierniczków. Potem pomyślałam, że skoro jest ich niewiele, to może poszukam jeszcze czegoś ciekawego. Pomysłów pojawiło się więcej niż jeden i jakoś tak wyszło, że obecny plan to zrobienie niewielkich porcji różnych ciasteczek dla sprawdzenia, które są najlepsze. Jak wszystko ostatnio, ciastka powstają impulsywnie

les mirabelles
Soczewica z pomidorami, Good Wife 144

minut). Dopraw do smaku. Podawaj z kuskusem, ugotowanymi różyczkami brokułu i np. odcedzoną i przepłukaną fasolką czerwoną. Możesz też dodać fasolkę do soczewicy pod koniec duszenia. Jak dla mnie ciekawy serial ze względu na terminologię prawniczą, Żona idealna (2009-obecnie, Michelle Kina, Robert King). Dość dużo tutaj osobistych dylematów, ale ogląda się całkiem przyjemnie. Lentils with tomatoes A really express

Qlinarnie i Qlinarnie
Śmietana słonecznikowa i Służące 151

słonecznika… Poza tym robi się ją bardzo szybko. Oboje uwielbiamy dodawać ją do deserów, np. naleśników, kwiatków wegańskich czy owoców. Polecam zamiast cukru użyć syropu z buraków cukrowych – ma ciekawy karmelowy smak. Składniki: ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (ja daję z całej) słodki syrop (u mnie z buraków cukrowych) lub brązowy cukier opcjonalnie: aromat

Qlinarnie i Qlinarnie
Bubble tea, Nietykalni i Hasta la vista 165

większych miastach, ale jeszcze nie w Rzeszowie. Ten ze sklepu zawiera jednak dość dużo cukru. Pokusiłam się o produkcję domowej bubble tea i muszę napisać, że smak całkiem ciekawy – to taka słodka i bardzo owocowa bawarka:). Kto lubi połączenie mleko+herbata, polubi i bubble tea. Źródło: youtube. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions

Qlinarnie i Qlinarnie
Basmati z imbirem i Emaus 234

EMAUS-u (sklep niekomercyjny! ul. Batorego 22). Znajdziesz tu meble, porcelanę, szkło, ubrania, książki i płyty, dekoracje i wiele innych rzeczy w niskich cenach (regularnie odwiedzam i zawsze coś ciekawego wyłowię). Tylko uwaga na przerwę obiadową od 13.00 do 14.00. EMAUS wystawia też niektóre przedmioty na Allegro i organizuje zbiórki rzeczy. Basmati with ginger Ginger fascination continued :). Recipe from Linda

Qlinarnie i Qlinarnie