ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:508/728)

Zupa z czerwonej soczewicy z kminem 157

Taka, która powstaje szybko i bez większego zaangażowania. W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej , skupiłam się na przepisach z tej części świata i w ten sposób trafiłam na ciekawy i prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy z kminem. Zerknęłam na listę składników, do szafki, aby upewnić się czy wszystko mam i od razu zabrałam się do gotowania. Zupa

Codzienne Gotowanie
Omlet arabski 171

Przedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny, puszysty i delikatnie. Zdecydowanie polecam na sobotnie śniadanko! Składniki : 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki białego pieprzu 4 jajka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki masło do smażenia Przygotowanie : Cebule

Codzienne Gotowanie
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym 202

marchewkę jest zrobienie z niej zupy. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na różne wariacje zup z marchewki, a ponieważ nie chcę się powtarzać musiałam znaleźć jakiś nowy, ciekawy pomysł. I tak trafiłam na przepis na zupę marchewkową z dodatkiem masła orzechowego! Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, stwierdziłam że tak, to jest to! I pognałam do kuchni, aby go wypróbować

Codzienne Gotowanie
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami 170

gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam: Składniki : 200g spaghetti (w oryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili 2 fileciki anchovy 200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju

Codzienne Gotowanie
Powidła śliwkowe (bez dodatku cukru) 239

mieszając, podgrzewać je aż zaczną się pięknie świecić. To jest cały sekret gotowości powideł do zasłoikowania, muszą lśnić, wtedy są idealne. Na koniec można też dorzucić trochę kardamonu, dodaje ciekawego posmaku i rozgrzewa. Ilość jest zależna od naszych upodobań smakowych, na tę ilość śliwek średnia ilość kardamonu to mniej więcej 2-3 łyżeczki. Do zawekowania powideł potrzebne są dobrze umyte

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 212

zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych

na moim stole...
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM NA PUREE ZIEMNIACZANO-KUKURYDZIANYM 209

Podczas przeglądania przepisów z Kuchni Lidla natknęłam się na ciekawy przepis  Pascala Brodnickiego na bardzo fajną, nieskomplikowaną zapiekankę. Od razu wzięłam się do roboty i po niecałej godzince miałam na stole jedno z lepszych puree jakie jadłam w towarzystwie aromatycznego, baaaardzo soczystego kurczaka, gorących pomidorów i ciągnącej się mozzarelli... :)  Puree z ziemniaków i kukurydzy

Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 335

straganów z owocami - znalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi

Świat Ciasta
Deser z jabłek z suszonymi owocami 195

prawie 11 miesięcy, zdjęcia może nie powalają ;) bo to były początki, ale najważniejszy jest smak :) Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać jabłka i zrobić z nich bardzo ciekawy i prosty deser. Składniki :  2 jabłka  2 łyżki suszonej żurawiny  kilka sztuk suszonych moreli  sok z 1/2 pomarańczy  Przyprawy :  cynamon  przyprawa do dań

Parowar Faceta
Ravioli ze szpinakiem i kozim serem na jajku z sosem cytrynowym 176

Ravioli ze szpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy.  Składniki: ciasto na ravioli 6 porcji: 220 g  mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, pozostałe składniki: 200 g mrożonych liści

Moniki Smakołyki
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 245

sami nie kisicie) w znajomym osiedlowym warzywniaku.  Zupa niebecz pochodzi z pogranicza Ziemi Lubuskiej i Wielkopolski. Szerzej o naszych regionalnych smakach napiszę niebawem, więc jeśli ktoś jest ciekawy, niech zagląda. Miałam też przyjemność rozmawiać na ten temat podczas wywiadu dla portalu Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto . Zerknijcie w wolnej chwili :)  Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ser żółty dojrzewający Colby jack – przepis 202

style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wpadając w amok serowarstwa trzasnęłam 14 egzemplarzy więc będzie co próbować w najbliższych miesiącach . Ten konkrety serek , jest bardzo aromatyczny , dość pikantny i ciekawy . Charakterystyczny marmurek powstaje z użyciem farby serowarskiej , ale można też barwić, starą metodą, karotenem z marchwi – tak jak w moim przypadku , wychodzi całkiem poprawnie . Fakt mógł by jeszcze poleżeć

Ogrodnik w podróży
Zupa dyniowa z kokosową nutą 132

delikatny, choć specyficzny smak i za cudowny kolor, który przełamuje szarość za oknem. Żeby dodać nieco orientalnej nuty dodałam mleczko kokosowe, które dodało słodyczy i kurkumę, która dała ciekawy posmak i nasyciła piękny kolor dyniowego wnętrza. Składniki: -3/4 dyni hokkaido -2 marchwie -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1l bulionu -200 ml wody -liść laurowy -łyżeczka startego świeżego

Smakuj życie!
Warsztaty z Malmą „O makaronach i winach”. 144

miałam jednak zbyt dużej wiedzy w tym temacie. O winach w sposób interesujący opowiadał Pan Krzysztof Celmer, a o makaronach kilka słów powiedziała Anna Moryto. Warsztat był bardzo ciekawy, do tego pyszne wina i makarony. Jednym słowem – niebo ! Spotkanie wspominam bardzo miło. Restauracja Superiore to miejsce warte odwiedzenia. Spędzicie tu miło czas, dobrze zjecie i spróbujecie dobrych

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania