ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:508/728)

Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 174

znam prawie wyłącznie z fotografii i opowieści. Kucharz wybiera wielokrotnie produkty dla mnie nieznane, choć bardzo polskie i ogromnie żałuję, że tak wiele z nich jest dla mnie nieosiągalnych. Ciekawi mnie bardzo jak smakuje tatarak w cukrze, sucha orszada, sok berberysowy czy chasse-cafe . Zachwyca mnie bogactwo pomysłów i różnorodność dań jakie serwuje. Marzy mi się choć jeden raz spróbować

KUCHARNIA
Wpadła gruszka do ... clafoutis. Czekoladowego. I maliny też. 162

jako kierowca nie powinnam funkcjonować i na szczęście nie muszę. Dobrze mi z tym i niech tak pozostanie. I tak sobie chodząc tu i tam odkrywam zawsze coś nowego, ciekawego. Widok, drzewo, dom, kwiaty - coś, co sprawia, że chcę znów powrócić na tą ścieżkę. A przy jednej z nich rosną grusze. Rosną za płotem ogrodu, ale część gałęzi pochylają też

KUCHARNIA
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 137

zjadanych rytualnie wprost pod drzewem. Kilka wrzuconych do koszyka roweru, żeby pogryzać po drodze.  Te wszystkie wędrują do miejsc, które bez trudu potrafię wskazać na mapie.  Ale ciekawi mnie los tych innych. Tych, które odeszły w zupełnie nieznane strony.  Trzy, cztery siatki dorodnych papierówek wystawianych codziennie przed bramę domu niemal od razu znajduje nowych właścicieli.  Bywa

KUCHARNIA
Przechytrzyć czas, z Małgosią. Lody z karmelizowanych papierówek. 153

niewzruszony, i tak pędzi dalej. Lody kręciłam w duecie z Małgosią (klik) . Myślę, że jeśli chodzi o naszą znajomość, czas nam sprzyja. Im dłużej się znamy, tym bardziej mnie ciekawi. Z każdym jej długim listem czuję, że coraz bardziej się zbliżamy, choć w rzeczy samej świadczą one o tym, jak bardzo jesteśmy odmienne. Jednak, gdyby było inaczej, pewnie nigdy

KUCHARNIA
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 195

kolejne akcje "w ciemno" i  za taką ilość pozytywnej energii, że mogłabym sama upiec te wszystkie chleby , ale na szcz ęście zrobiliście to sami!   Na pewno jesteście ciekawi jak wyglądają te wszystkie bochenki! Ze zdjęć, które otrzymałam od większości piekących przygotowałam WSPÓLNĄ GALERIĘ - możecie ją zobaczyć klikając TU - galeria będzie na stałe umieszczona na mojej stronie na Facebooku

KUCHARNIA
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 155

pozwala na bunt. W innym czasie i miejscu nie dałabym się tak wciągnąć, ale tu i teraz podoba mi się. Jest dobrze. Inaczej. Chłonę świat inny niż mój. Inny, ciekawy, inspirujący.  Całkiem możliwe, że znajdę w nim przejście do mojego świata, z godzinami beztroski w malinowym chruśniaku i lenistwem na tarasie. Byłby to układ idealny. Z furtką

KUCHARNIA
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 163

ponieważ ich receptura jest bardzo skomplikowana. Joasia z Book me a cookie zaprosiła 10 blogerek, w tym mnie, do upieczenia naszych "kłopotków" i pokazania ich Czytelnikom.  Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda Malownicze, mam dla Was 2 egzemplarze książki Magdaleny Kordel . Co trzeba zrobić, aby ją otrzymać? W komentarzu pod postem napiszcie, jakie jest Wasze wymarzone miejsce, w którym znikają

KUCHARNIA
Pasta szprotkowa 200

bardzo je lubię,bo w swoim składzie mają niestety multum tłuszczu,które nie służą naszemu zdrowiu.Jednak dla odmiany warto czasem kupić serek topiony "light" i zrobić pastę szprotkową.Ten ciekawy przepis znalazłam u Hanny Szymanderskiej.Drugi składnik pasty to szprotki i są jak najbardziej godne polecenia.To świetne źródło witaminy A i D,mają dużo białka ,kwasów omega-3 i bogactwo wapnia.Rybki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa mielonka ze słoika 218

Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa wieprzowego. Kluczem jest dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz

My Culinary Art
Glazurowane marchewki według przepisu Gordona Ramsay'a 163

marchewka do obiadu? Jeszcze wczoraj powiedziałabym - odpada... Na szczęście nie gotuję tylko dla siebie, dzięki czemu w ogóle zrealizowałam ten przepis. ;-) Niby zwykłe, proste składniki a efekt bardzo ciekawy. Koleżanka poradziła mi by dodać coś, co przełamie słodki smak, dodałam więc ocet balsamiczny, ale myślę, że z sokiem cytrynowym byłyby równie smaczne. Można przygotować je wcześniej i odgrzać tuż przed

Szefowa kuchni
Sernik czekoladowy na mleku skondensowanym 1207

się w ustach i naprawdę przepyszny! Jeszcze dodatkowy plus jest za to, że jego przygotowanie jest bardzo proste, no jedynie trzeba pobawić się przy samym  krokancie , który nadaje ciekawego smaku całości, ale z samą polewą sernik będzie smakował równie wybornie :) Sernik pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada i nie pęka, poprzez co wygląda atrakcyjnie nawet

Kraina Miodem Płynąca
"Hiszpański bufet śniadaniowy" w restauracji Leniviec 196

więc dotarcie do niego nie sprawia żadnych trudności. Wnętrze lokalu jest przytulne i interesujące. W wystroju lokalu dominują czerwone cegły, szare ściany i drewniane stoły. Lokal posiada również kilka ciekawy elementów stylistycznych takich jak kinkiety zrobione z kapeluszy w stylu Chaplina czy kącik do czytania. Wszystko to jednak pasuje do siebie i jest przyjemne dla oka.  Ewent organizowany był

Projekty ze smakiem
Konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem 252

czas przygotowań do godziny, lub wysmażyć ją do odpowiedniej konsystencji,  co trwa ok. 30 minut jednego dnia + 1,5 godziny następnego dnia. W obydwu przypadkach otrzymamy ciekawy produkt, choć dłuższe smażenie daje bogatszy smak i aromat.    Czas przygotowania: uzależniony od wybranej metody smażenia       Składniki: 2 kg pomarańczy, 400 g cukru

SzczyptaSmaQ
Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 233

niemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim. Strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie, a jeszcze bardziej zaniepokojony, czy w ogóle będzie się nadawał do jedzenia. Jak zrobić zakwas, po lekturze wielu blogów, książek i po konsultacji ze specjalistą w tej materii - moją babcią - pisałem tutaj . Przechodzimy zatem do wykonania. W pierwszym

BaRepas
WZMACNIAJĄCA ZUPA KREM prawie BEZ GOTOWANIA 210

ogniu warzywne wywary; jest to jednak jak najbardziej zupa wzmacniająca, zaraz zobaczycie dlaczego. Generalnie jest to zupa PRAWIE BEZ GOTOWANIA, połączenie ugotowanej soczewicy i zmiksowanych surowych warzyw oraz przypraw. Ciekawi?? A więc, w celu uzyskania 2 litrów zupy: - wstawiamy na ogień garnek z 1,5 L WODY, czekamy aż się zagotuje i wtedy - wsypujemy do wrzątku pół łyżeczki  KURKUMY

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE