ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:516/728)

Kraków - Pizza Garden - Brick Oven Pizzeria 107

każda pizza bazuje na sosie pomidorowym, serze mozarella i pecorino, oliwie, ziołach i świeżej bazylii. Efekt? Cieniutkie ciasto, wysokiej jakości produkty, które przełożyły się na bardzo ciekawy smak. Kompozycja smaków - rewelacyjna. A to także dzięki temu, że tych składników nie ma 7 czy 10 ale minimalna ilość. I o to właśnie chodzi - less is more. Wszystko to czyni

Right Behind The Kitchen
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 146

tylko im smakowało...  Pewnego czasu pomyślałem o czymś prostym, co mógłbym zaserwować bez większego wysiłku dla ok. 10 osób. Najważniejsze było sprawienie, by pod płaszczykiem pozoru odkryć ciekawy smak - prosty ale intensywny.  Ławica Czesia Muszelki - opakowanie kosztuje 13 zł za 500g. Jeśli zdarzyło Wam się nie kupować makaronu w tej cenie, uwierzcie, że warto. Przynajmniej w tym daniu

Right Behind The Kitchen
Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami 131

gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami Składniki podstawowe do gnocchi podawałem tutaj . Tym razem dodałem sporo drobno posiekanego koperku i ok. łyżki kurkumy , która daje rewelacyjny kolor ale i ciekawy aromat. Smak podkręcił biały i czarny pieprz, gałka muszkatołowa . Oprócz soli, jajek i przeciśniętych 2-krotnie przez praskę upieczonych ziemniaków dodałem tyle mąki aby powstała masa miała lekką konsystencję

Right Behind The Kitchen
Bardzo Dobre Maniery - świetna inicjatywa Polskiego Czerwonego Krzyża 163

Dlatego, restauratorzy, przyłączajcie się do Akcji Bardzo Dobre Maniery - Was to nic nie kosztuje, klienci - symboliczne 5 zł umili komuś życie, a poczucie wsparcia fajowego przedsięwzięcia - bezcenne. Zobaczcie ciekawy i krótki filmik obrazujący ideę Akcji. Szczegóły Akcji Bardzo Dobre Maniery Polskiego Czerwonego Krzyża znajdują się na stronie  http://www.bdbmaniery.pck.org.pl/   PS Gratulacje dla organizatorów za pomysł i oczywiście powodzenia

Right Behind The Kitchen
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 152

Mieszamy gruszkę z burakiem w misce razem z odrobiną octu balsamicznego i oliwy, pieprzu (dodając do tego kapary - jak to zrobiła jedna z uczestniczek warsztatów - wzbogacimy surówkę o nowy, ciekawy smak). Podpłomyki Ten przepis pochodzi od mojej cioci - taki znam i uwielbiam. Spotkałem się z przepisami, w których to używano drożdży i smażono placki na patelni z olejem! Wg mnie

Right Behind The Kitchen
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 185

blenderze nie musiałem odciskać startych ziemniaków i odlewać nadmiaru wody oraz zawartych w niej dobrodziejstw. Dodatkowo blender wykonał prawie całą robotę za mnie - pobyłem się dylematów! Jarmuż nadał ciekawy smak plackom. Same placki wyszły pulchne, wilgotne i chrupiące z zewnątrz . A o to właśnie mi chodziło.  Dodatkowo przepis jest w 100% bezglutenowy

Right Behind The Kitchen
Duszone polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami 115

Duszone polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami to ciekawy przepis na podanie innowacyjnego obiadu – by w ten sposób przygotować obiad skłoniło mnie chęć eksperymentowania w kuchni i przygotować polędwiczki wieprzowe w nietypowy sposób. Z podanych poniżej składników przygotowałam obiad dla czteroosobowej rodziny. Składniki na: Duszone polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami jedna polędwiczka wieprzowa jedna marchewka […] The post Duszone polędwiczki

Magiczny Garnek
Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią 156

Witamy! Ostatnio u nas się dużo dzieje - warsztaty, warsztaty i jeszcze raz warsztaty. Niedługo będzie relacja na blogu z naszego tour'u kulinarnego. Ciekawi? A dzisiaj odsłona obiadu rozgrzewającego w wersji jesiennej. Taka nasza mała wariacja gulaszu. Można sobie pozmieniać składniki i zrobić własną wersję, ale nasza jest baardzo dobra. :) Na szczęście danie jest jednogarnkowe, więc nie będziecie musieli dużo

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Jesienna wizyta u Jedyni 95

Dzień dobry! W dyniach jest coś fascynującego... te kolory, faktury, kształty i przede wszystkim różne smaki! Widok pola dyniowego jesienią również jest ciekawy - wszystko obumiera, pędy dyni, liście ukazując piękne, kształtne dynie. Dzisiaj zapraszam Was na fotograficzną podróż do Jedyni w Wawrzeńczycach. Prawda, że pięknie? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 114

serwowane są nie tylko w wykwintnych restauracjach, ale także w naszych domach. Polacy coraz chętniej i odważniej wykorzystują w przygotowaniu posiłków orientalne przyprawy i dodatki, dzięki którym dania zyskują ciekawy smak. Wyobraź sobie, jak smaczna może być sałatka jarzynowa, jeśli dodasz do niej odrobinę świeżej kolendry lub gdy kurczaka zamarynujesz w oleju sezamowym z dodatkiem grzybów Mun. Takie połączenie może

Moja smaczna kuchnia
Mielone z kaszą jaglaną 137

taka dobra kasza zmarnowała się i natychmiast wykorzystałam ją do przygotowania obiadu na drugi dzień. Wystarczyło zakupić trochę mięska mielonego i obiad gotowy. Dzięki tej kaszy, kotlety nabrały ciekawego smaku oraz stały się lżejszą wersją zwykłych mielonych. Składniki na 10-12 kotlecików 300 gr mięsa mielonego ( u mnie z szynki ) 1/2 woreczka kaszy jaglanej 1 całe jajko 1/2 cebulki zeszklonej

Gotowanie...to proste !
Tiramisu z dynią 161

deser – tiramisu z dynią. Dobrze nasączone kawą i alkoholem, ze sporą ilością korzennych przypraw. Jest idealne na jesienne wieczory, aromatyczne, rozpływa się w ustach, po prostu pycha! Dynia dodaje ciekawego smaku. Do tego dość prosty i szybki przepis, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS .     Składniki: 500g serka mascarpone 3/4 szklanki

Mała Cukierenka
Pączki drożdżowo ziemniaczane [przepis], fotorelacja z warsztatów kulinarnych "Znaj Ziemniaki" 137

Staczach, Podlasianka,   znawczyni kuchni regionalnych, ogrodniczka, wirtuozerka pierogów i dań z pola na stół... i brosaniki, które zostały zjedzone prosto z patelni :)  Babka z brokułami, bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych lub przekąska z sosami. Ziemniaki Faszerowane/Zapiekane/Chrupiące np. z ratatouille, a na deser pączki z ziemniakami

SzczyptaSmaQ
ZEBRA CIASTO 154

Ciasto ZEBRA  jest ciastem które pamiętam z dzieciństwa. Mama często je piekła, może stąd mój sentyment do niego. Ciasto ma ciekawy i zachwycający wygląd. Jest puszyste, lekkie i smaczne. Idealne do szklanki mleka. Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemian  jasnego i ciemnego ciasta do blachy,  ale wygląd wam to wynagrodzi. Składniki: 5 sztuk jajek

potrawyregionalne
Ciasteczka paluchy wiedźmy 676

niecodzienne ciasteczka znalazłam na blogu: Moje Wypieki. Troszkę go zmieniłam (ze względu na mniejszą ilość ciastek) i od siebie dodałam lukier, który nadaje charakteru tym słodkościom. Oprócz ciekawego wyglądu - ciasteczka są kruche, maślane i smakują rewelacyjnie. Miałam mnóstwo zabawy w trakcie ich przygotowywania. (30 sztuk) Ciasteczka: 110g masła  50g cukru pudru 1 małe jajko 1 i 1/3 szklanki mąki

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania