prosty i szybki przepis znalazłem kiedyś na stronie chefkoch.de (w lodówce był akurat kurczak i trochę rukoli). Pomimo niewielkiej ilości składników oraz przypraw potrawa ma niesamowicie ciekawy smak. Pozornie duża ilość ostrej papryki (ja zwykle wrzucam 2 duże i naprawdę ostre owoce) nie powoduje wcale, że mamy do czynienia z ostrą potrawą! Dodatek nabiału, słodkiej papryki i cytryny skutecznie "gasi
Kuchnia Prezydentowejniego filet z tuńczyka! A oto co ciekawego na temat vindaloo podaje Wikipedia: " Zostało sprowadzone do indyjskiego regionu Goa przez Portugalczyków i stało się tam posiłkiem często podawanym podczas specjalnych okazji. Nazwa, tłumaczona z portugalskiego jako "wino, ocet winny
Kuchnia Prezydentowejcytryna niewoskowana o ładnej skórce 4 żółtka 100 g cukru brązowego 1 łyżka skrobii lub mąki ziemniaczanej (lub tradycyjnie kukurydzianej, jednak z nią nie jest tak aksamitny, acz ciekawy w smaku) 1. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, sparzamy, obieramy cienko skórkę, nożykiem do jarzyn, jak z jabłka. 2. W misce ucieramy żółtka z mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami cukru
Kuchnia Prezydentowejramach współpracy z Rafex dostałam różne przyprawy do przetestowania. Jako pierwszy zaciekawił mnie pieprz pomarańczowy. Szczerze przyznam, że choć wydawał się ciekawy byłam sceptycznie do niego nastawiona. Postanowiłam wykorzystać go do pieczonych skrzydełek, dodałam słodką paprykę i sól i muszę przyznać, że moje obawy były niepotrzebne. Pieprz jest bardzo dobry i do drobiu świetnie pasuje. Polecam. Skrzydełka podane na Julia
Ewa w kuchnikurczaka. Soczyste kawałki mięsa, z aromatycznym, gęstym sosem stworzyły pyszną potrawę. Spora ilość cebuli fajnie zagęściła sos, a pieczarki, kiszony ogórek i nuta czosnku nadały potrawie ciekawy smak. Polecam gorąco! Składniki: 700g piersi z kurczaka 2 cebule 200g pieczarek 2-3 małe ogórki kiszone 2-3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów w sosie własnym 2 łyżki oleju
Walijskie Pichceniemoich ulubionych. Uwielbiam szpinak i staram się jeść go w urozmaiconych wersjach. :-) Ten chłodnik zjadłam oczami zaraz po nalaniu go do miseczki a i w smaku okazał się ciekawy i delikatny. Świetny nie tylko jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do obiadu, zamiast mizerii, bo smak jest bardzo podobny. 400g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 ogórka
Szefowa kuchnischłodzony smakuje jak lody waniliowe z dodatkiem białej czekolady. Idealnym dodatkiem są tu lekko kwaskowe truskawki. Dzięki "marynacie" z syropu z czarnego bzu, mięty, bazylii i skórki cytrynowej nabierają ciekawego, bardzo orzeźwiającego smaku. Jest to najlepszy deser, jaki miałam okazję jeść w ostatnim czasie i polecam spróbować każdemu miłosnikowi truskawek. Nawet jeśli nie przepadacie za kaszą manną-spróbujcie
Zawsze głodna!maślanki i kefiru, ale zdarza się też użyć jogurtu naturalnego! Czasami zdarza nam się dodać do koktajlu jakieś dodatki - owoce np. banan. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Jesteśmy ciekawi jakie są wasze ulubione sposoby na koktajl truskawkowy? Z rozmów na FB polecaliście dodać ananasa - z chęcią spróbujemy tego połączenia! My dajemy dużo truskawek, a mało maślanki czy kefiru
Plate of Joydeserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć na Instagramie pod adresem @szczypta.smaq
SzczyptaSmaQdzięki ktorej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Druga natomiast to oliwa smakowa Flavoured Exstra Vergine Basil nadająca mu pewnej świeżości i podkreślająca aromat bazylii. Chlebek ma też ciekawy, lekko pomarańczowo-czerwony kolor za sprawą soku pomidorowego, a zrobionego z niego kanapki wzbudzały duże zainteresowanie.” Czytaj więcej
Wiem co jemNaturalny ryż brązowy to jeden z moich ulubionych gatunków. Nie dość, że jest bardzo zdrowy bo najmniej przetworzony, to ma jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się mus jabłkowy
Wiem co jemPrzynajmniej raz w tygodniu muszę dokarmić swój zakwas. Oczywiście najlepiej jest zrobić to przy okazji wypieku chleba. Tym razem nie poszukiwałam ciekawego przepisu w necie, ani książkach. Recepturę wymyśliłam sama, zamieszałam składniki i z niecierpliwością czekałam co z tego wyjdzie. Aż ręce mi się trzęsły z wrażenia, kiedy odkrawałam pierwszą kromkę :) Chlebuś wyszedł wspaniały! Wypieczona, chrupiąca skórka i porowaty elastyczny
Kuchenne zapiski Edytywłosach trochę pajęczyn razem pająkami (obrzydliwe), kilka zadrapań i ukąszeń komarzyc. Owoców było niestety nieco za mało, dlatego dodałam do dżemu pokrojone w drobną kosteczkę jabłuszko, co dało ciekawy efekt wizualny, bo kawałeczki pięknie zabarwiły się na jasny róż. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyDelikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytycenie nawet nie wspomnę. Dlatego po powrocie do domu na pocieszenie upiekłam ucieranego pieguska ze skórką pomarańczową (ukłon w stronę męża, który ją uwielbia) i polewą czekoladową. Fotki wyszły nieciekawie, bo światło dzienne mi uciekło, ale ciasto naprawdę smaczne, szczególnie dla amatorów keksów. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty