przemawiało, ale do pierwszego kęsa :) Serniczek jest hmm... po prostu znakomity :) Kremowy, słodki (słodycz oczywiście z dobrych źródeł), bardzo bananowy i sycący. Jagody przełamują smak banana i dodają ciekawego, kwaskowatego posmaku. Zapraszam do wypróbowania gotowanego serniczka bananowego :) Składniki : 100 g twarożku 1 banan 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + kropelka aromatu waniliowego 1 jajko
Chocolate Muffin Blogtymiankiem. Było przepyszne i jeszcze nieraz je zrobię. Do ciasta na kluseczki można dodawać różne przyprawy albo posiekane zioła czy zmiksowane warzywa. Dzięki takim dodatkom kluski nabiorą nie tylko ciekawego koloru, ale także smaku. Poeksperymentujcie sami i zdecydujcie, które smakują Wam najbardziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaFaszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad. Prezentowałam już cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki! W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko podsmażyłam
Kuchnia ElliePropozycja na przekąskę. Połączyliśmy dwa rodzaje sera, do tego marynowane dodatki ,uzyskaliśmy ciekawy efekt. Składniki 150 g sera wędzonego gouda 100 g wędzonego kurczaka ( u mnie udka ) 100 g sera koziego wędzonego 150 g marynowanej papryki szparagi zielone z zalewy 100 g marynowanych kurek listki bazylii Przygotowanie Plastry sera wędzonego przekroiłem na pół. Ułożyłem na nim pokrojone w paski
R'n'G Kitchenzrobię! I tak na bób ugotowany popatrzyłam i takie oto pierożki wymyśliłam. Przepis jest prosty, banalny, ale efekt dla tych co lubią bób genialny. Pierożki fajnie wyglądały i ciekawy smak miały. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500, 100 ml wody, 1 jajko, szczypta soli, farsz: 400 g bobu, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, pieprz
Moniki Smakołykibyło bardzo trudne. Wszystkim zainteresowanym gorąco polecam tę imprezę, dziś i jutro trwa od 11 do 19. Naprawdę warto! Dla wszystkich plackowych potworów, plackożerców, placko-łasuchów itd. proponuję kolejny, ciekawy przepis na placki z serka mascarpone, który nadaje im interesującego smaku i subtelności. Są tak pyszne, że zostają zjedzone w okamgnieniu! W dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie
Be Fit Be Strongorientalne :) Powyżej widzicie zawartość paczki, która do mnie dotarła. Znajdowała się w niej m.in musztarda z dodatkiem miodu czy tak długo szukany przeze mnie olej kokosowy :) Zatem jeśli jesteście ciekawi, co smacznego z tej współpracy wyniknie, zaglądajcie na bloga i fanpage'a :) A osoby szukające dobrych produktów orientalnych zapraszam do świata DeCare
My simple kitchenzmodyfikowany by było zdrowiej i bardziej fit. Ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste, dojrzałe śliwki dodają smaczku słodyczy sernika i śmietanowo czekoladowej pianki, a kruchy spód przełamuje w ciekawy sposób puszystość i delikatność całej reszty. Ciasto kruche: 150 g mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) 50 g cukru 80 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki połączyć
Cynamonowe szczęścieSzybki i bardzo smaczny pomysł na kurczaka, zasmakuje zarówno dzieciom , jak i dorosłym. Dodatek sera wędzonego i żurawiny stanowi bardzo ciekawy akcent nadający tradycyjnemu filetowi w panierce nowego wymiaru. Polecam! Filety z kurczaka w chrupiącej panierce z serem wędzonym i żurawiną Składniki: 2 piersi z kurczaka około 2 szklanki płatków kukurydzianych 150-200 g sera wędzonego (np.oscypka
Mania Gotowaniabyły piknikowe. Warsztaty i piknik na trawie odbyły się w ramach projektu „Perła i frak czyli flirt w stylu retro. Święto kultury międzywojnia”. Sam program festiwalu był naprawdę ciekawy i dopracowany, niestety mi udało załapać się jedynie na warsztaty kulinarne, które odbyły się na Wirydarzu Czytaj dalej... Artykuł Przedwojenne smaki Lublina – warsztaty pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuznalazłam ich aż 711!!! Jeśli nie chcesz przegapić moich kolejnych wpisów i interesuje Cię świadome żywienie, dołącz do Nas na Facebook'u tutaj a nie ominie Cię żaden ciekawy artykuł. Pozwolę sobie wymienić te najważniejsze i najciekawsze działania farmakologiczne nasion czarnuszki na nasze zdrowie: * Przeciwbólowe * Antybakteryjne * Przeciwzapalne * Przeciwwrzodowe * Cholinergiczne (system przekaźnictwa między komórkami
IzaGotujeZamiast zwykłej niedzielnej jajecznicy lub zwykłego omleta mozna w fajny i ciekawy sposób podać omleciki. Wyporcjowane dla każdego, łatwe w podaniu i napewno zaskoczą domowników :) Można do nich dodać co nam sie tylko podoba. SKŁADNIKI: 6-7 jajek 1 szczypiorek z cebulką dymką Pół małej cukinii Garść świeżych listków bazylii 3 plasterki szynki pokrojone w kostkę 1 łyżka otrąb
Zainspiruj się kuchniąspożywanie. Postanowiłam wykorzystać pomysł jaki niedawno podejrzałam u Di gotuje . Mianowicie jest to wykorzystanie andrutów pomiędzy które nakłada się farsz mięsny, obtacza w panierce i smaży. Dość ciekawy efekt można tym sposobem uzyskać. Coś typu smażona ryba ;) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowina, a dokładnie łopatka wieprzowa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej
MamaOskarkaCiekawy pomysł na sałatkę z surowej, młodej kapusty. Najlepsza jest bowiem kapusta surowa, gdyż podczas gotowania traci wiele cennych składników (np. witaminę C). Składniki: ½ główki młodej kapusty, 1 duża pomarańcza, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka posiekanych orzechów, 4 łyżki majonezu, posiekany koperek lub natka pietruszki. Wykonanie: Kapustę bardzo drobno posiekać, dodać obraną pokrojoną pomarańczę, żurawinę i orzechy. Wymieszać składniki
Tradycyjna KuchniaCiekawy pomysł na przygotowanie tegorocznej fasolki szparagowej. Smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: ½ kg fasolki szparagowej, ¾ szklanki ryżu, 4 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu, sól do smaku, koperek. Wykonanie: Ryż zalać 1 ¼ szklanki osolonej wrzącej wody i ugotować. Ugotować również fasolkę i wymieszać z ryżem. Dodać umyte, pokrojone pomidory i podgotować razem przez 10 minut. Posiekać czosnek, cebulę
Tradycyjna Kuchnia