Przynajmniej raz w tygodniu muszę dokarmić swój zakwas. Oczywiście najlepiej jest zrobić to przy okazji wypieku chleba. Tym razem nie poszukiwałam ciekawego przepisu w necie, ani książkach. Recepturę wymyśliłam sama, zamieszałam składniki i z niecierpliwością czekałam co z tego wyjdzie. Aż ręce mi się trzęsły z wrażenia, kiedy odkrawałam pierwszą kromkę :) Chlebuś wyszedł wspaniały! Wypieczona, chrupiąca skórka i porowaty elastyczny
Kuchenne zapiski Edytywłosach trochę pajęczyn razem pająkami (obrzydliwe), kilka zadrapań i ukąszeń komarzyc. Owoców było niestety nieco za mało, dlatego dodałam do dżemu pokrojone w drobną kosteczkę jabłuszko, co dało ciekawy efekt wizualny, bo kawałeczki pięknie zabarwiły się na jasny róż. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyDelikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytycenie nawet nie wspomnę. Dlatego po powrocie do domu na pocieszenie upiekłam ucieranego pieguska ze skórką pomarańczową (ukłon w stronę męża, który ją uwielbia) i polewą czekoladową. Fotki wyszły nieciekawie, bo światło dzienne mi uciekło, ale ciasto naprawdę smaczne, szczególnie dla amatorów keksów. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytynawet z nienajlepszym samopoczuciem, ma swoje zalety. Nikt nic ode mnie nie chce, niczego nie muszę, nawet pichcić, bo obiad na jutro już mam. W telewizji nie ma nic ciekawego, włączenie dvd to za duży wysiłek (trzeba wstać z łóżka, wybrać i wrzucić płytę), a ostatnio wypożyczone książki już pochłonęłam. Zaczęłam więc grzebać w archiwalnych przepisach i stwierdziłam, że trochę
Kuchenne zapiski EdytyKomu jajko na miękko? :) Ciekawy pomysł na wielkanocny deser last minute - czekoladowe jajka wypełnione jogurtem greckim i przecierem z mango udającym żółtko. Smacznie, szybko, efektownie. Polecam! :) Składniki: 4 czekoladowe jajka (po 30g, puste w środku) 250 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki słodzonego przecieru z mango (dojrzałe mango zblendowane z cukrem) Przygotowanie: Czubki czekoladowych jajek delikatnie odciąć
Domowa Cookierenka Agikrem z mąki kokosowej na mleku sojowym z marakują i gorzką czekoladą~ Pierwszy raz miałam okazję jeść marakuję - lekko kwaskowata, ale bardzo smaczna, ciekawy smak :) Jeśli dorwiecie gdzieś w sklepie to polecam kupic i spróbować :) Co do pogody - no comment
breakfast of dreamsDługo w domu nie odpoczęłam, teraz czekają mnie ciężkie 4 tygodnie, czas na pracę. Dzisiaj po południu wyjeżdżam do Warszawy, na weekendy będę wracać (albo i nie, jeśli coś ciekawego w stolicy będzie...) wiec wtedy możecie się mnie tutaj spodziewać. Życzcie mi powodzenia! Zapraszam do Zielnik Cafe :) I mam nadzieję, że za to mnie z pracy nie wyrzucą... :D *małewakacyjneszaleństwo
breakfast of dreamsgorąca kąpiel. Równie ważny jest samorozwój, warto inwestować w swoje pasje. Lubisz fotografować? Zapisz się na kurs lub koło fotograficzne które zrzesza miłośników fotografii. Może przy okazji poznasz kogoś ciekawego? ;) 6. Naucz się nowego języka obcego. W dzisiejszych czasach języki są bardzo przydatne. To cudowne uczucie poznać inny język! 7. Nie mów źle o innych. Nie wiem
breakfast of dreamsszybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS /2 porcje/ ~125g (woreczek) ryżu z warzywami Piątnica ~woda do ugotowania ryżu* ~sól ~curry, pieprz, kurkuma, ostra papryka, kozieradka suszona Piątnica , przyprawa
breakfast of dreamsidealna - światło nie za ostre, wiatru prawie wcale :) Przez ostatnie dwa dni zrobiłam 1100 zdjęć tak więc teraz czeka mnie z nimi sporo zabawy - selekcja, przerabianie...Jeśli ktoś jest ciekawy co napstrykałam tradycyjnie zapraszam na mój fanpage TUTAJ *klik* :) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu naturalnego ~30g mąki kokosowej ~cukier/stevia do smaku ~sok z 1/2 cytryny ~50g ziaren granatu Tofu blendujemy
breakfast of dreamskurczaka na słodko? Albo jakiekolwiek inne mięso w tej wersji? Nie? Dlaczego? Czyżbyście się 'bali'....? Więc mówię - nie ma czego! Wręcz poprosicie o dokładkę :) Smak tego dania jest bardzo ciekawy. No bo przecież, kurczak i miód... Ale to połączenie jest tak smaczne i intrygujące, że aż chce się do niego wrócić :) Świetnie nada się i na 'zwykły' obiad
chili & sugarZnowu? Znowu kurczak na słodko? Tak! Po ostatniej wariacji - kurczaku w glazurze miodowej przyszedł czas na kurczaka z owocami. Z morelami. Bardzo ciekawy smak. Mi, jako wielbicielce wszelkich nowych i niecodziennych połączeń bardzo zasmakował. Polecam wszystkim, którym znudziło się 'zwykłe' mięso na obiad ;) Zobaczcie też pierś z kurczaka w miodowej glazurze . PIERŚ Z KURCZAKA PIECZONA Z MORELAMI przepis autorski
chili & sugarmąki żytniej T2000 lub T720 ~50g semoliny (mąka z pszenicy durum, kupiłam w sklepie "Kuchnie Świata") ~40g miodu z kakao "Miutela" (kakao nie czuć, a miód nadaje dla chleba ciekawy kolor. Zamiast niego można użyć melasy) Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera (miód rozpuścić) i wyrabiać ciasto ok. 15 minut, robiąc przerwy, aby nie przegrzać urządzenia. Jeśli macie maszynę
chili & sugarprzepis nie ma konkretnego źródła, inspirowałam się kilkoma przepisami... ;) // ~200g miodu (polecam miody z Anielskie Przysmaki ! :)) ~50g melasy, u mnie z trzciny cukrowej - można dać miód, melasa nadaje ciekawego aromatu i o wiele przyciemnia kolor piernika ~3/4 szklanki cukru trzcinowego ~125g masła ~350g mąki pszennej ~150g mąki żytniej ~2 jajka ~2 łyżeczki sody oczyszczonej ~80ml zimnego mleka ~40g przyprawy
chili & sugar