Ciasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na blogu można znaleźć Łatwy makowiec a teraz dołącza do niego ten pyszny krucho drożdżowy. To ciasto makowe jest alternatywą dla tradycyjnego makowca czy często pękającej strucli makowej. Ciasto bardzo ładnie się
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJedno z moich ulubionych ciast, które ma bardzo ciekawy smak i konsystencję. Nie powiem żeby w zrobieniu było ekspresowe, ale warto poświęcić na niego czas. Polecam :) Biszkopt*: 4 jajka 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki 1 łyżeczki proszku do pieczenia *biszkopt można zastąpić podłużnymi biszkoptami Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym
Smakowy RajUwielbiam marmoladę różaną, a jako że nie mam dostępu do dzikiej róży, zrobiłam ją szaleńczym pomysłem z róż z ogródka. Muszę przyznać, że smak ma ciekawy- pychotka. Niestety nie jest jej dużo, ale doszłam do wniosku, że będę jej dodawać do innych marmolad, które użyje do pączków, czy drobnych ciasteczek. Na pewno urozmaici to ich smak :) Składniki: 250g pachnących płatków
Smakowy Rajksiążce siostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie
Smakowy Rajsezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :) Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 szklanki mąki Dodatkowo
Smakowy Rajwypiekiem były chrust, czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :) Składniki: 700g mąki
Smakowy Rajzacięciem. Góralska z nutą nieco bałkańską. Wszystko sprawiły oczywiście składniki. Bardzo lubimy tamtejsze produkty i szkoda, że nie są u nas dostępne na co dzień, ale można zrobić coś ciekawego z tego co jest dostępne w naszych sklepach. Co musicie przygotować, aby pasta wyszła pyszna. Składniki: 1/2 sera twarogowego w stylu bałkańskim 1/2 szklanki startego sera wędzonego a'la oscypek
vegetaniemarcu Amber zaprosiła nas do wspólnego upieczenia chleba pszenno-żytniego z prażoną mąką. Ten ciekawy przepis został wybrany przez Jolę z bloga Smak Mojego Domu , a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek . Przepis podaję za Jolą, bo właściwie nic nie zmieniałam oprócz tego, że zakwas miałam dokarmiony mąką żytnią 700 i zapomniałam o tym 20 minutowym odpoczynku ciasta. Chleb był
UgotujmyTo.plsobie z nią poradzili. Zostały okruszki na które polowały boksery. A w domu pachniało pięknie. Po zrobieniu jej mamy jedną małą radę - lepiej zróbcie od razu dwie. Przyda się. :) Ciekawi nas Wasza Wielkanoc. Macie jakieś zwyczaje? Swoiste tradycje? Podział obowiązków? Stałe menu? No i najważniejsze - czy zostawia Wam coś "Zajączek"? :))) Aby Wam nic nie umknęło z naszych kuchennych, kulinarnych poczynań
Wypisz WymalujSkładniki: 1/2 kg batatów sól tymianek Wykonanie: Bataty kroimy jak na frytki. Posypujemy solą i tymiankiem, układamy na blasze do pieczenie, zapiekamy do miękkości. Bataty są słodkie,stanowią ciekawy dodatek do wielu dań
Z Majeczką w kuchnimożecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g
Kulinarne PrzebojeDelikatne jabłka połączone z wykwintnym sosem waniliowym, a ciekawego smaku dodają przepyszne jeżyny. Składniki: 2 jabłka 4 łyżeczki konfitur z jeżyny 2 żółtka pół litra mleka cukier wanilinowy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru szczypta cynamonu Wykonanie: Nie obrane jabłka kroimy na pół wydrążyć środki. Do płaskiego rondla wlać 1/4 szklanki
kgwjanczewomiętę meksykańską. Mamy naszą wymarzoną fioletową fasolę będzie też kolejne podejście do rodzynka brazylijskiego. Za zakup 5 torebek nasion jednego z producentów dostaliśmy też kolorową rzodkiewkę na taśmie. Bardzo ciekawi mnie ten sposób przygotowywania nasion. A żeby umilić sobie ten przedwiosenny czas proponuję ciasteczka. Pachnące czekoladą i niezniszczalnym w tym roku tymiankiem (wciąż świeży z ogródka!), z odrobiną soli morskiej
les mirabellespost trochę sobie poczekał, ponieważ zarówno ostatni tydzień jak i ten weekend obfitowały w wydarzenia. Z punktu widzenia bloga szczególnie ciekawy był ten drugi, ponieważ w jego trakcie zgłębiłam sekrety niemieckiej Wenecji, piklowanych ogórków oraz Hermanna von Pückler-Muskau i jego ogrodów. Ale zanim podzielę się zdobytą wiedzą, będzie dynia- bo kiedy serwować te śliczne dyńki, jak nie w tygodniu
les mirabelleskatować? Hm... choćby po to żeby w domu pachniało cały wieczór cynamonem. I powstała porcja cienkich pierniczków. Potem pomyślałam, że skoro jest ich niewiele, to może poszukam jeszcze czegoś ciekawego. Pomysłów pojawiło się więcej niż jeden i jakoś tak wyszło, że obecny plan to zrobienie niewielkich porcji różnych ciasteczek dla sprawdzenia, które są najlepsze. Jak wszystko ostatnio, ciastka powstają impulsywnie
les mirabelles