kilogramami. I piekę szarlotkę. Tylko i wyłącznie z mąki razowej, bez cukru - z fruktozą. Zdrowsza od oryginalnej wersji, co nie znaczy oczywiście, że mniej smaczna! Mąka razowa nadaje jej ciekawego charakteru. Ciasto jest słodkie, do nadzienia (jabłek) nie dodawałam już cukru, gdyż chciałam, żeby tworzyło kontrast z tym właśnie słodkim ciastem. Jeśli chcecie dalej utrzymać tę szarlotkę w zdrowszym klimacie
chili & sugarPoznałam masę świetnych ludzi, zakochałam się w norweskich krajobrazach i tamtejszej czekoladzie :) Próbowałam brązowego sera z koziego mleka, który smakował jak ser o smaku słonej masy krówkowej! Na prawdę ciekawy smak, jeśli kiedykolwiek będziecie mieć okazję - próbujcie :) Mam nadzieję, że nie zapomnieliście o moim blogu? Na powrót mam dla Was genialny przepis. Czy muffiny mogą być zdrowe i niskokaloryczne, zrobione
chili & sugarpołączenie! Ciasto jest jak na brownie przystało wilgotne i ciężkie, jednak niemalże rozpuszcza się w ustach i jest mięciutkie. Dynia nie jest w nim bardzo wyczuwalna, aczkolwiek nadaje brownie ciekawego aromatu. BROWNIE DYNIOWE przepis autorski // użyłam blachy o wym. 20x25cm, ale polecam mniejszą ~100g gorzkiej czekolady ~120g masła ~100g mąki pszennej ~30g kakao ~3 średnie jajka ~180g cukru ~300g puree
chili & sugartakiego jabłka na ognisku na pewno nie jedliście :) Słodko rozgrzeje Was w jesienne popołudnie, polecam! Uwielbiam połączenie jabłka i masła orzechowego, a Wy? Dżem idealnie przełamuje słodycz i nadaje ciekawego charakteru. PIECZONE JABŁKO Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM przepis autorski // 1 porcja ~średnie jabłko, ok. 200g ~2 łyżki masła orzechowego z kokosem Primavika ~łyżka jogurtu sojowego ~1-2 łyżki
chili & sugarZnacie stronę naturalnaspizarnia.pl ? Jeśli tak to wspaniale, a jeśli nie...jak najszybciej musicie ją poznać! :) Od niedawna Naturalna Spiżarnia się zmienia, do sklepu dociera nowy, ciekawy asortyment. Na stronie znajdziecie całe mnóstwo zdrowych produktów, od bakalii, zdrowych słodyczy i dań gotowych, przez dżemy, kawy, herbaty, mąki, po smarowidła, suplementy i oleje...i wiele wiele innych. Najlepiej jeśli klikniecie
chili & sugartylko wrzucasz do środka co trzeba i przed telewizor idziesz. Ja to jednak lubię czuć ciasto w dłoniach. Żeby więc chociaż odrobinę uatrakcyjnić cały proces to dodałem bardzo ciekawego składnika. Oprócz zwykłego żytniego zakwasu dodałem również - cytuję za etykietką - " Naturalny zakwas żytni SIENA (z dodatkiem słodu) ". Na tejże etykietce jest jeszcze napisane: "Zakwas instant nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, polepsza
Marder&Marder Manufacturekolorowe i najciekawsze opakowanie ze wszystkich. Dodatkowo są na tym opakowaniu dwie fajne rzeczy: na jednym boku jest opisana historia pizzy. Skąd się wzięła i takie tam. W sumie ciekawy pomysł, zawsze można sobie poczytać lepiąc ciasto :) A z tyłu opakowania jest przepis na pizzę właśnie. Fantastyczny pomysł! Co prawda mam swój sprawdzony przepis, ale skoro mam testować tę mąkę
Marder&Marder ManufactureDupy nie urywają, ale niezłe. Raz, czy dwa zjeść można. W obwodzie czekają jeszcze moje ulubione solone, pewnie dzisiaj jeszcze do nich sięgnę :) A dzień w pracy miałem bardzo ciekawy. Otóż dostałem dzisiaj kilka jakichś skserowanych dokumentów z prośbą: "Mógłbyś sprawić żeby wyglądały jak oryginały?" Hmmm, moja sława mnie wyprzedza chyba. Kiedyś, gdy byłem młody i mniej mądry to zarabiałem
Marder&Marder Manufacturesumie tak naprawdę to będzie pierwszy taki prawie z prawdziwego zdarzenia przepis dostępny po polsku. Szukając informacji o tych ciastkach przekopałem dokładnie wszelakie blogi/strony z przepisami i nic ciekawego nie znalazłem. Udało mi się kilka namierzyć, ale te przepisy niewiele miały wspólnego z prawdziwymi księżycowymi ciastkami. Więc mam nadzieję, ze komuś kiedyś ten przepis się przyda :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufactureochy i achy. Mają tam całe mnóstwo działów, jak np.: jadalnia, salon, przedpokój, łazienka, a nawet oświetlenie, itp. Ale prawdę mówiąc nie wiem jak tam jest. Jak was to ciekawi to sami sprawdźcie :) Ja utknąłem w zakładce "kuchnia" i tutaj już zostałem. Zresztą tak naprawdę tylko to mnie interesuje, w końcu prowadzę bloga kulinarnego, nie meblowego
Marder&Marder Manufacturesamo jak dzień wcześniej. Oba chleby zupełnie świeże, jakby dopiero upieczone. Zresztą razowe na zakwasie mają to do siebie, że długo świeżość utrzymują. Zatem pojedynek zapowiada się długi i ciekawy. DZIEŃ 3: Okazało się, że taki żytni chleb na zakwasie jest doskonały również trzeciego dnia. Prawdę mówiąc nie wiedziałem o tym, ponieważ zwykle chleby u nas żyją dwa dni. Drugiego
Marder&Marder Manufacturewłaśnie mieliśmy pomysł i ochotę na pierogi. Takie typowe polskie danie. Bo my lubimy tak zwyczajnie (ale i smacznie) się żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa
Marder&Marder Manufacturemacie zamiar pominąć wędzone tofu i wegański, cebulowy serek z nerkowców to odradzam, gdyż są to dwa elementy, które sprawiają, że ta zapiekanka jest wspaniała! Nadają jej wyjątkowości i ciekawego smaku, bez tych dwóch elementów, zapiekanka moim zdaniem jest nieco mdła. Oczywiście, jeżeli należycie do grupy osób uczulonych na nerkowce, to możecie je pominąć, ale o tofu wędzonym nie zapomnijcie
Fill The BowlSezon na bób uważam za otwarty :) Sycący, ciekawy w smaku, a najważniejsze, że bardzo zdrowy :) Zapraszam na moja wersję dania z bobem :) Składniki: 0,5 kg bobu 3-4 jajka 3 pomidory rukola po główce czerwonej i białej cebuli papryka (u mnie pomarańczowa) miodowy sos vinegret (przepis znajdziecie ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Bób gotujemy w wodzie z odrobiną cukru. Kiedy
ChilliJemyRobiłam ją pierwszy, ale zapewne nie ostatni raz. Gęsta i w takie dni jak dzisiejszy mocno rozgrzewająca. Ma bardzo ciekawy, wyrazisty zapach pieczonej papryki. A co najważniejszy szybko zniknęła nie tylko z talerzy, ale również z garnka :) Składniki: 1,5kg czerwonej papryki 3 duże pomidory 2 szklanki bulionu kulka mozzarelli natka pietruszki po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
ChilliJemy