Szukacie ciekawego i bardzo aromatycznego sposobu na rybę? To właśnie ten sposób przyrządzenia jest dla Was. Aromatyczny miks koperku, skórki z cytryny i pomidorów oraz nieco sera żółtego - wyśmienite :) Składniki : 500g tilapii 200g sera salami 3-4 średnie pomidory 1 cytryna pęczek koperku 2 łyżki bułki tartej 4-5 łyżek oliwy z oliwek masło Sposób przyrządzenia : rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem
zobacz ich smakBudynie, twarożki, śmietanki, serki – z dodatkiem owoców można wyczarować zawsze ciekawy deser i tak podczas jednych z weekendowych czarów powstał mój deser: borówki w kremie twarogowym. Co kilka dni kupuję różnego rodzaju owoce typu maliny, borówki, jagody – tym razem podczas podejmowania decyzji tuż przed półką padło na borówki. Przepis bardzo szybki – zajęło […] The post Borówki
Magiczny Garneksię rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;) Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej
Krakowskie smaki Aniwybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego wina (wytrawne, choć ciekawy jestem co by było jak by zrobić z np półsłodkim? bulion wołowy z kostki (lepszy własny, ale szkoda czasu) 2-3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku
Snejkusiowe Przepisysmaku. Same kluski mają idealną strukturę, czyli są delikatnie zwarte, a równocześnie miękkie, i takie niby zwykłe, ale jednocześnie wyjątkowe, bo są w pięknym, słonecznym kolorze oraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce. Kurki przygotowywane są na białym, słodkim winie i o ile w śmietanowym sosie z kurek można było wino pominąć, tak tutaj nie rezygnujcie
Kraina Miodem Płynącaprzyrządzam w woku). Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i duszę kolejne 3 minuty. Dodaję wszystkie przyprawy i mieszam dokładnie z ryżem. Danie gotowe :-) Dzięki obecności curry nabiera ono ciekawego smaku i pięknej, złotej barwy. Można podać z malutkimi pomidorkami i posypać świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO
WielopokoleniowoBardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz. 2,5 kilograma ogórków gruntowych 1 duża czerwona papryka 5 cebul 50 g przyprawy do gyrosa 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 0,5 szklanki oleju Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy cebulę oraz przyprawę
VioletoweKucharzenieswoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa
Kuchcik gotujemożna by pomyśleć , że to nie może się udać. Zarówno brokuły, jak i ziemniaki to warzywa o mało wyrazistym smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się w przepis, moją
Roślinna - blog wegańskiPoszukujecie ciekawego startera na wieczorną domóweczkę? Pastę możecie przygotować wcześniej i tylko podgrzać jak przyjdą goście - moment zastanowienia na ich twarzach przy pierwszym kęsie jest bezcenny, ale po chwili będą przytakiwać takiemu smakowi i z pełnego półmiska pozostaną tylko okruszki. Składniki : 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy
zobacz ich smakprostu przepyszny! Taki deser jest świetnym pomysłem na upały, zamiast pieczonych ciast a jestem pewna, że będzie smakował każdemu. Użyłam brzoskwiń płaskoowocowych zwanych paraguayo bo takie akurat miałam. Mają ciekawy kształt - są spłaszczone, jakby przydeptane, a na środku mają wyraźne wgłębienie. Z powodu kształtu czasami nazywa się je także brzoskwiniami donutowymi albo ciasteczkowymi. Te owoce pochodzą z Chin skąd
Smaczna PyzaDziś na obiad miałam przygotować piersi kurczaka i miał być on tradycyjnie smażony na patelni w panierce. Jednak po paru chwilach namysłu zaczęłam szperać w przepisać i szukać ciekawego pomysłu na podanie piersi kurczaka i tak trafiłam na przepis paprykarza z drobiu. Przerobiłam ten przepis i powstał paprykowy kurczak na słodko. Składniki na: Paprykowy kurczak […] The post Paprykowy kurczak
Magiczny Garnekmuszę się z Wami koniecznie podzielić bo te lody są naprawdę warte grzechu:) Moooocno czekoladowe, z chrupiącymi orzechami w karmelu. Cudo <3 Jakiś czas temu znalazłam w internecie ciekawy przepis na lody, i to właśnie nim się zainspirowałam ( klik ). Głównie dlatego mnie zainteresowały, że masę do ich przygotowania podgrzewało się. Zmieniłam jednak znacznie proporcje dostosowując je do siebie. Miałam
My simple kitchenOgórki w zalewie musztardowej cieszą się u nas dużym powodzeniem w zimie, mają bardzo ciekawy smak zarówno słodki jak i lekko kwaskowy. Świetnie sprawdzają się nie tylko do obiadu ale również na kanapki. Składniki: - ogórki - po 2 liście laurowe - po 2 ziela angielskie zalewa - 1 litr wody - 1 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 5 łyżek soli
Zainspirowana w kuchniprawie w ogóle się chleba nie wyrabia. Na każdym etapie składniki miesza sie wyłącznie do ich całkowitego połączenia się, aby zbytnio rozwinięty gluten nie ograniczył charakterystycznego zapachu i ciekawego posmaku chleba, który nadaje mu długo fermentująca pasta madre - odpowiednik naszego zakwasu i podmłody jednocześnie. Zaczyn etap I: 300 g mąki pszennej typ 450 180 g letniej wody 5 g świeżych
Grahamka, weka i kajzerka