Powstanie gładki sos o jasno żółtym kolorze. Teraz już wystarczy wyłożyć szparagi, łososia I bardzo delikatnie jajko. Polać sosem. Ja dodałam kilka kropli emulsji balsamicznej do wykończenia według pewnego ciekawego pomysłu, który dziś usłyszałam. Najlepszy moment jest kiedy przetniemy jajko I kremowe żółtko wypływa na łososia I szparagi....pycha.... Smacznego
Smaki Przyprawy i KoloryOgórkowa sałatka na zimę No i nadszedł czas , kiedy ogórki rosną krzywe i pękate ..powoli dobiega do końca sezon ich wegetacji . Co zrobić z tymi hybrydami
Ogrodnik w podróżyoliwki, osuszyć. Ser żółty pokroić w dość małą kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wsypać do niego pokrojone składniki i wyrobić przez chwilę. Ciasto będzie się lepiło do rąk i może nieciekawie to wyglądać, ale spokojnie wszystko jest według planu. Uformować kulki, z tej ilości ciasta wyjdzie 5. Obsypać je lekko mąką. Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
W kuchni u Monikipiękny czerwony kolor, jest zamknięty w białej szklanej butelce. Ocet ten ma 6% kwasowości. To idealny dodatek do różnego rodzaju sałatek, surówek czy marynat. Ocet nadał mojej sałatce ciekawego winnego smaku. Zdecydowanie będę po niego często sięgać w kuchni. Zachęcam wszystkich do zakupu produktów formy JAMAR , niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia KasiJeśli chcemy w krótkim czasie zrobić jakiś ciekawy obiadek, śmiało możemy pokusić się o ten hiszpański przysmak. Próbowaliście kiedyś? Składniki: Dla 2 osób: 6 średniej wielkości ziemniaków (ok 400g) 3 jajka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju smakowego bazylia- czosnek- pomidor 1 cebula 1/4 czerwonej papryki 1/4 żółtej papryki 1/2 opakowania mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami
Kuchnia w czekoladzieProste, pyszne, klasyczne, kruche ciasto z dodatkiem aromatycznych powideł z warstwą orzechową oraz chrupiącą pierzynką kokosową. Połączenie tych wszystkich składników tworzy ciekawy i wyjątkowy wypiek, który z pewnością warto wypróbować w naszych domach. Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 80 g cukru 4 żółtka czubata łyżka kwaśnej
Słodka Stronaprzebrnąć, inaczej się nie da. Na koniec filtrujemy też syrop z owoców i łączymy z nalewką. Butelkujemy i zostawiamy na 2 miesiące żeby dojrzało. DEGUSTACJA: Ta nalewka ma bardzo ciekawy smak. Jest mocna i złożona w smaku. Nie przepadam za mocnymi alkoholami, dla mnie optymalną procentowość ma np. wino. Ale ta nalewka, mimo swojej mocy, zrobiła na mnie wrażenie. Najpierw
Marder&Marder ManufactureCzasem razem z Mężem, czasem tylko z aparatem u Jego boku, a czasem wspólnie z kochaną Mamą. Oprócz zwykłych, tradycyjnych obiadów, zdarzy się więc na naszych talerzach, czasem coś ciekawego i godnego podzielenia się z Wami. Tym razem będzie to prosta, a jakże pożywna i smakowita sałatka. Doskonała do zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa
Kuchnia po mojemuzimnej wody Kruszony lód Listki bardzo dokładnie zmiksować w blenderze z sokiem, cukrem i odrobiną wody. Przelać do karafki, dodać resztę wody i lód. Wymieszać. Ma dość ostry, ale ciekawy smak. Lemoniada lawendowa 2 duże garście kwiatów lawendy (świeżych lub suszonych) 4 łyżki brązowego cukru – lub więcej, jak ktoś lubi Sok z 1 cytryny Ok. 1 litra bardzo zimnej
Patchworkdomowych lodów i odkrywam tajniki dzięki którym wychodzą lepsze. Jedną z nich jest np. dodatek alkoholu. Nie pomijajcie go w tym przepisie. Dzięki niemu lody są kremowe i mają ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkreśla smak kakao! Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych lodów, jakie robiłam! I to wegańskie :) LODY KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM przepis autorski // ok. 500ml lodów
chili & sugarPamiętacie ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa ? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki. Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić
Smaczna PyzaPisałam już o cukinii, która ma jadalne kwiaty. Kupicie je za kilka złotych na większości targów w sezonie. Super dodatek , którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia
Sezonowy GarnekZnacie Zaniczkę? Nie? W takim razie musicie ją poznać, a przynajmniej poczytać, co ma do powiedzenia na swoim blogu. W jednym z ostatnich wpisów poruszyła ciekawy temat: pomaganie innym . Ten tekst dał sporo do myślenia... Chyba zdecydowana większość z nas lubi pomagać innym lub deklaruje to. Tak to wygląda jak się czyta czy słyszy co inni maja do powiedzenia. Wypada
Codzienna kuchnia niecodzienna