ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:514/728)

Zabajone 130

Szybki, pyszny i ciekawy deser ? Tak ... Zabajone z owocami:) Zobaczyłam w jednym z odcinków ugotowanych i postanowiłam spróbować:) Skorzystałam z przepisu na zabajone ze strony Kwestia Smaku . Polecam Wy też spróbujcie!  Składniki na 4 porcje : • 4 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej) • 5 łyżek drobnego cukru

cucinare
Koktajl z jeżyn, kumkwatów i białego sera. 165

rzeczy. Jeżeli to nie wróci do normy, szablon będzie musiał zostać porządnie poprawiony. Za te usterki bardzo przepraszam. Dziś na blogu pojawia się przepis na koktajl. Koktajl jest bardzo ciekawy, ponieważ do jego przygotowania użyłam maleńkich cytrusów - kumkwatów (ang. kumquat). Mają one kwaśny miąższ, za to skóra jest tak słodka, że miąższ zwykłej mandarynki pozostaje za nią w tyle. Zjada

Poezja Smaków - blog kulinarny
Dżem z truskawek i agrestu z wanilią 143

ozdoba spiżarni, a przede wszystkim – jako smak lata w środku zimy. Słodkie truskawki, kwaśny agrest, dodatek wanilii. Ten dżem jest bardzo świeży w smaku, dzięki całym kawałkom agrestu ma ciekawy kolor i fakturę. Połączenie słodyczy i cierpkości przyjemnie drażni podniebienie. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, agrest – suchej końcówki i twardego ogonka. Moje owoce agrestu były duże, przekroiłam każdy

Karo in the Kitchen
128. Jabłuszka pod chrupką chmurką czyli: biszkopt z papierówkami pod bezą 250

cukru!) jak i cząstkami papierówek. Całość wypieku dopełniła warstwa chrupiącej bezy na wierzchu. Do jabłek dołączyły również płatki lawendy i nie zabrakło również cynamonu, imbiru i wanilii.. Jesteście ciekawi? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem:  Składniki:  BISZKOPT:  4 jaja szczypta soli  100g cukru  90g mąki ziemniaczanej 30g mąki pszennej, tortowej typ 450 *jeśli

Symfonia Smaków
Bagniak 136

sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia smak, ale jest to opcja obowiązkowa i ponownie używamy blendera. I cudownie zielona zupa gotowa. Znakomicie smakuje z czosnkowymi grzankami! Szybko i sprawnie. Ciekawy smak i niezwykły kolor

Karczma Honorietty
Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę 470

Ogórki po indyjsku do słoika na zimę Przepis rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam " class="wp-smiley" style

Ogrodnik w podróży
Olej arganowy Bio Planete + lody mango-banan :) 151

zdrowie :( Ja natomiast do swoich, domowych lodów dodałam tłuszcz najwyższej jakości i odznaczający się ogromem właściwości zdrowotnych. Tak, tak - chodzi o olej arganowy, marki Bio Planete.  Ma on ciekawy, oryginalny smak, różniący się np. od naszego pospolitego oleju rzepakowego. Jednakże to właśnie ten aromat nadał lodom niezwykłego smaku, a ponadto lody nabrały jeszcze lepszej konsystencji niż dotychczas :) Już jedna

Zdrowie na języku :P
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 167

wrzącą wodą w stosunku 1:1 (2 łyżki dżemu na 2 łyżki wody). Jemy dopiero, gdy ciasto całkowicie ostygnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) ps. Jeżeli jesteście ciekawi, jak brzmi prawdziwy przepis Gordona, to zajrzyjcie do jego książki "Szef kuchni po godzinach

Życie zamknięte w smaku
Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włoskimi i parmezanem Gordona Ramsaya 119

zajadania się tartą, dajemy jej chwilę na ostygnięcie. Podajemy z kleksem gęstej śmietany tudzież jogurtu (moim zdaniem idealny jest bałkański). Smacznego i do napisania wkrótce! ;) ps. Jeżeli jesteście ciekawi, jak brzmi prawdziwy przepis Gordona, to zajrzyjcie do jego książki "Szef kuchni po godzinach

Życie zamknięte w smaku
Sandacz smażony na oleju kokosowym w otoczeniu pikantnego puree 159

Ostatnio odkryłam, że w sklepie pojawił się olej kokosowy. Ciekawy produkt. Rafinowany nie posiada zapachu, smaku a przy tym ma wysoki punkt dymienia ( do smażenia idealny ). Ma wiele innych właściwości, ale może na tym zaprzestanę. I tak dzisiaj prezentuję sandacza smażonego na oleju kokosowym, podanego z puree ziemniaczanym z chili. A jak wiadomo dzisiaj jest piątek. Składniki: 1 średni sandacz

Smaki Ewy
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 207

łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator żurku oceniłam wersję Białego Dworu na czwórkę ( przede wszystkim dlatego, że jadałam lepsze ). Mój mąż, nie znalazłszy zupy rybnej zaspokoił podniebienie słodko – kwaśną egzotyczną zupą

Smaki Ewy
zapiekana tilapia na pierzynce z pomidorów 169

Szukacie ciekawego i bardzo aromatycznego sposobu na rybę? To właśnie ten sposób przyrządzenia jest dla Was. Aromatyczny miks koperku, skórki z cytryny i pomidorów oraz nieco sera żółtego - wyśmienite :) Składniki : 500g tilapii 200g sera salami 3-4 średnie pomidory 1 cytryna pęczek koperku 2 łyżki bułki tartej 4-5 łyżek oliwy z oliwek masło Sposób przyrządzenia : rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem

zobacz ich smak
Borówki w kremie twarogowym 142

Budynie, twarożki, śmietanki, serki – z dodatkiem owoców można wyczarować zawsze ciekawy deser i tak podczas jednych z weekendowych czarów powstał mój deser: borówki w kremie twarogowym. Co kilka dni kupuję różnego rodzaju owoce typu maliny, borówki, jagody – tym razem podczas podejmowania decyzji tuż przed półką padło na borówki. Przepis bardzo szybki – zajęło […] The post Borówki

Magiczny Garnek
Torcik karmelowo- jeżynowy 211

się rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;)  Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej

Krakowskie smaki Ani
Wołowina po burgundzku 235

wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei... Co potrzebujemy : pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej) 1.5 szklanki czerwonego wina (wytrawne, choć ciekawy jestem co by było jak  by zrobić z np półsłodkim? bulion wołowy z kostki (lepszy własny, ale szkoda czasu) 2-3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku

Snejkusiowe Przepisy

Proponowane wyszukiwania