przyrządzenie go może przyprawić niektórych o zgrzytanie zębów. Jak każdy omlet białkowy, przy przekręcaniu, wymaga mnóstwo cierpliwości, opanowania i dobrej techniki. Moja pierwsze próba przygotowania go skończyła się dość nieciekawie i połowa omleta wylądowała wszędzie z wyjątkiem patelni. Każdy wymaga więc nabycia umiejętności technicznych, a trening czyni mistrza. Za którymś razem na pewno się uda! Omlet to 277kcal
peanutbuttermonsterKilka owoców jak zmiksujemy i powoli do szklaneczki przelejemy, to ciekawy efekt uzyskamy i przy tym smaczny, zdrowy sok otrzymamy. Od najgęstszego soku zaczynamy, a na końcu najrzadszy wlewamy. Smaki się na zmianę przeplatają, bo słodkość i kwaśność owoce w sobie mają. Składniki: 1 dojrzały banan, ½ jabłka, 80 ml zimnego mleka, 1 dojrzałe kiwi, 3 – 4 truskawki
Moniki SmakołykiZupa śledziowa.. brzmi nieciekawie, prawda? ... a jednak okazuje się że takie danie jest i może być całkiem smaczne. Ma nietypowy smak, inny od dań śledziowych, które jadłam do tej pory. Jest interesująca. Pomysł na tę zupę znalazłam wśród przepisów Remigiusza Rączki jako wielkanocną zupę z regionów Wodzisławia. Dla reszty Polski znana jest jako zupa śledziowa. Zupa jest postna wiec
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasta możesz wybrać dowolną mąkę. Mnie zwykła pszenna nie za bardzo smakuje, a po wypróbowaniu różnych mąk, stwierdzam, że najlepiej sprawdza się tu pełnoziarnista mąka orkiszowa, która nadaje ciastu ciekawy smak. Do tego oczywiście pachnący Prowansją sos pomidorowy, a w miejsce sera sos czosnkowy na bazie tofu. Można też użyć sera wegańskiego, mnie jednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam
Roślinna - blog wegańskiZrobienie tych przepysznych ciasteczek to betka, a pochłania się je z podobną łatwością. Zdrowe i pożywne składniki nadają im cudowną, konkretną konsystencję, a melasa ciekawego posmaku. Nie myśl sobie jednak, że dzięki temu zjesz ich mniej, o nie! Ja nie mam najmniejszych problemów, aby wchłonąć pół blachy, oczywiście zanim zdążę ubiec poważną konkurencję w osobie mojego męża, który też
Roślinna - blog wegańskidanie gotowe. Oczywiście, jak się domyślasz, bataty nadają kluskom słodki smak. I o to właśnie chodzi. Delikatna słodycz kluseczek przebija się przez wytrawny smak aromatycznych warzyw. Danie ma zdecydowanie ciekawy charakter. Pomarańczowy kolor klusek, kontrastujący z czerwienią i zielenią warzyw (a do tego podany na niebieskim talerzu), prezentuje się bardzo efektownie. Jeżeli chwilowo jesteś w stanie zrezygnować ze względów zdrowotnych
Roślinna - blog wegańskiJajka są skarbnicą różnorodnych składników odżywczych. Na blogu znajdziecie kilka pomysłów jak je przygotować w ciekawy i pyszny sposób :) Jajka "chmurki" to kolejna wariacja śniadaniowa, która zagościła na naszym stole w niedzielny poranek. Jak widać, składniki są łatwo dostępne, ale razem tworzą naprawdę interesującą propozycję. Zachęcam do wypróbowania :) Składniki na 2 porcje: 3 jajka podzielone na białka i żółtka
Chocolate Muffin BlogTradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy duet? Składniki: 2 kotlety schabowe 1 duży seler 3 łyżki gęstej śmietany 3 łyżki mleka 3 łyżki mąki krupczatki sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka bazylii pół łyżeczki gałki muszkatołowej kilka listków lubczyku tłuszcz
kgwjanczewoCiasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na blogu można znaleźć Łatwy makowiec a teraz dołącza do niego ten pyszny krucho drożdżowy. To ciasto makowe jest alternatywą dla tradycyjnego makowca czy często pękającej strucli makowej. Ciasto bardzo ładnie się
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJedno z moich ulubionych ciast, które ma bardzo ciekawy smak i konsystencję. Nie powiem żeby w zrobieniu było ekspresowe, ale warto poświęcić na niego czas. Polecam :) Biszkopt*: 4 jajka 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki 1 łyżeczki proszku do pieczenia *biszkopt można zastąpić podłużnymi biszkoptami Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym
Smakowy RajUwielbiam marmoladę różaną, a jako że nie mam dostępu do dzikiej róży, zrobiłam ją szaleńczym pomysłem z róż z ogródka. Muszę przyznać, że smak ma ciekawy- pychotka. Niestety nie jest jej dużo, ale doszłam do wniosku, że będę jej dodawać do innych marmolad, które użyje do pączków, czy drobnych ciasteczek. Na pewno urozmaici to ich smak :) Składniki: 250g pachnących płatków
Smakowy Rajksiążce siostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie
Smakowy Rajsezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak :) Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 szklanki mąki Dodatkowo
Smakowy Raj