Lekkie i puszyste orzeźwiające ciasto w sam raz na ciepłe dni. Krem zrobiłam na bazie lemon curdu, z tym, że połowę cytryn zastąpiłam pomarańczami. Dało to ciekawy smak, nie jest zbyt kwaśne. Nie radzę jednak użyć samych pomarańczy- próbowałam i było zbyt mdłe. Takie pół na pół jest w sam raz dla miłośników niezbyt przesłodzonych deserów. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPolędwiczki z kurczaka w sosie sojowym zamarynowałam do którego chili i pieprz dodałam. Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam. Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam, na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku
Moniki SmakołykiAromatyczne bułeczki nadziane fetą i koperkiem, a z wierzchu posypane czarnuszką, która oprócz ciekawego smaku, ma również pozytywne działanie na nasz organizm. SKŁADNKI Bułeczki: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżki oleju, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 100 g sera feta, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 żółtko, 2 łyżki mleka
słodki bratekDoskonałe na podwieczorek z kulką lodów, u mnie malinowych. Ciekawy smak deserowi dodaje aromatyczny cukier malinowy. SKŁADNIKI 2 duże mało słodkie jabłka, 1 łyżeczka żurawiny, 1 płaska łyżeczka cukru malinowego, Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki cukru cynamonowego , 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki Dodatkowo: masło do wysmarowania kokilek WYKONANIE Żaroodporne kokilki
słodki bratekjuż jakiś czas temu, ale gdzieś przy tych świętach wypadło mi, by się nimi podzielić. Niby takie zwykłe, ale dodatek uprażonych nasion nie dość, że daje nam inny, ciekawy aromat, to jeszcze fajnie chrupie w trakcie jedzenia. Ja jadłam je z kwaśną śmietaną, ale dodatkiem może być też surówka bądź gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża
Kuchnia w czekoladziepełnoziarnistych), migdały we wszystkich postaciach (całe, blanszowane, tarte, płatki a także w postaci masy marcepanowej) i masło (tylko 83%), mleko, miód N - nowości - gdy zauważysz w sklepie nowy, ciekawy produkt to nie zawahaj się go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto
Mania Wypiekanianiej słyszał. Czy jest się czego bać? Czy czuć w niej majonez? Babka jest pyszna, nie czuć w niej majonezu, ale dzięki niemu jest wilgotna i delikatna. Jeśli jesteście ciekawi, upieczcie ją już teraz. Można ją wzbogacić o kakao czy też owoce, dzięki temu będzie świetną opcją na weekendowe spotkanie z bliskimi. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćochotę na owocowe smoothie z rozgrzewającą zimową nutą. Na gorącą czekoladę ze szczyptą niewiadomej jeszcze przyprawy. A może na herbatę potraktowaną w jakiś niecodzienny sposób? Zobaczymy. Przede wszystkim jestem ciekawy co wymyśli Marzena! Wy też? P.s. muszę poszukać szklanek
zadanie-gotowanieZaplanowałam, że w tygodniu z kuchnią kresową, przyrządzę kartacze, co uczyniłam. Do nadzienia używa się surowego mięsa, które nadaje im ciekawego, oryginalnego smaku. Natomiast dodatek surowych ziemniaków powoduje, że potrawa jest kleista. Należy pamiętać o tym, aby użyć ziemniaków o bardzo dużej zawartości skrobi po to, aby kartacze nie rozpadały się podczas gotowania. Najlepiej wcześniej zrobić próbę i wrzucić
zadanie-gotowaniemarokańska zupa tradycyjnie spożywana po zakończeniu ramadanu. Podstawą do jej przyrządzenia jest mięso baranie, ale bywa też wołowina lub drób. Korzystałam z przepisu w interpretacji Karola Okrasy. Uzyskałam bardzo ciekawy smak, tak bardzo różny od znanych nam zup. Zdarza się, że znajomi pytają mnie, kiedy znajduję czas na prowadzenie bloga. Jak się chce, jak coś sprawia człowiekowi radość to zawsze
zadanie-gotowanieduża. Ciasto piec ok 40 minut- do suchego patyczka . Wystudzić, wyjąć z formy. Gotowe polukrować. Ozdobić kolorowymi motylkami. Prześliczne motylki otrzymałam ze sklepu JUMAZONA . Zobaczcie co jeszcze ciekawego mają w swojej ofercie
Z Majeczką w kuchniwyboru jest wiele rodzajów babek... piaskowe, cytrynowe albo... piwne. Do jej przygotowania namówił mnie mąż. Jej smak jest nietypowy i bardzo ciekawy... zasmakuje nie tylko panom :) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 120g margaryny pół szklanki oleju łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 szklanki maki tortowej szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej
Pyry na GazŚledzie po Kaszubsku to nic innego jak śledzie w pomidorach z nutką słodyczy. Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia. Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Słodka Stronazawsze zmiana musi oznaczać odejście od tradycji. Dziś chciałam zaprezentować aż trzy świąteczne przepisy. Na śniadanie - jajka schowane w terrinie, na obiad - faszerowane piersi z kurczaka, a na deser - ciekawy mazurek z mnóstwem bakalii. Zapraszam! Święta to czas, kiedy cała rodzina spotyka się przy stole i wszyscy chcą zjeść coś dobrego. Jednak zwykle oznacza to dla jednej osoby cały dzień
Ratunku obiadtutaj białej mąki czy cukru. A jak to wszystko wyszło? Kruchy, lecz nieco ciężki spód o przyjemnym, owsiano-kokosowym zapachu. Delikatna, kremowa masa; słodka, ale nie przesłodzona. Smak ciekawy, orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna i jej nieudolne rozpuszczenie. Tsaaa, gruuudki... Nie wiem czemu, ale zawsze miałam z tym kłopot. Mimo wszystko masa
Kuchnia Ellie