czemu mogłam zaopatrzyć swoją spiżarnię w kilkanaście słoików przeróżnych wyrobów. Szukałam w tym roku przepisów na przetwory, które do tej pory nie robiłam. Chciałam spróbować czegoś nowego i ciekawego w smaku. I gdy tylko zobaczyłam ten przepis ( klik ), to od raz wiedziałam, że to będzie hit. I się nie myliłam. Sałatka jest przepyszna! I gorąco polecam zrobić sobie kilka
My simple kitchenOmlet na słodko to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Dziś wybór padł na dżem melonowy, który ma ciekawy smak i świeżą barówkę amerykańską. Sam omlet jest prosty i bez mąki, bo w tym połączeniu nie jest konieczna. Omlet będzie sycący i naprawdę smaczny
Milion Smakówktoś w tym przeszkadza. Wpisałam w wyszukiwarkę "niemowlę zabawa z grochem", bo już jakiś czas temu czytałam o pomyśle na podobną zabawę, ale nie pamiętałam, gdzie i trafiłam na ciekawy artykuł na stronie www.linia-zdrowia.pl . Tam dowiedziałam się, że zabawa z materiałami sypkimi jak groch to drugi etap z trzech bardzo ważnych dla rozwoju dziecka zabaw fundamentalnych. Co to takiego? Zabawy
Anioszek w kuchniformie prostej i surowej, w pysznej lekkiej i chrupiącej sałatce. Sałatkę przygotujecie dosłownie w kilka chwil, jak to bywa z sałatkami... Świeżość i chrupkość cukinii sprawia, że sałatka nabiera ciekawego smaku. Próbujecie ? A po więcej cukiniowych przepisów klikajcie TUTAJ \ Składniki: 1 nieduża cukinia 1/2 czerwonej cebuli kilkanaście pomidorków koktajlowych garść ulubionych nasion ( dynia, słonecznik, orzeszki pinii ) oliwa z oliwek
kolorowotorcikowosię z różnymi metodami przygotowywania nadzienia. Jedni dają same jagody, drudzy dodają np. mąkę ziemniaczaną. Ja postanowiłam wypróbować nadzienie z kiślem. Fajnie związał sok z jagód i nadał jagodom ciekawego smaku. Składniki: ciasto 3,5 szklanki mąki szklanka wrzątku szczypta soli farsz 3 szklanki jagód 2 łyżki kiślu o smaku owoców leśnych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki tartej bułki
Pobite gary BarbaryLetnia, lekka sałatka ze świeżymi warzywami, której smak dopełnia mój ulubiony i zarazem przepyszny dressing musztardowo-miodowy. Funkcję węglowodanową pełni w niej dość ciekawy makaron gryczano-konopny. Zdrowo, lekko i smacznie :) Składniki: 50 g makaronu gryczano-konopnego (Natureway) kilka liści sałaty ogórek pomidor papryka zielona Dressing: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka
Zdrowie na języku :PDodałam imbir i liczi. Wyszły smaczne i niezbyt słodkie. Liczi i ryż dodały wilgoci, a kandyzowany imbir sprawia, że podczas jedzenia mamy wrażenie, że chrupiemy karmelizowane owoce. Jednym słowem ciekawy, udany wypiek. Składniki: (na 18 sztuk) 100 g ryżu (długoziarnisty) ½ szklanki mleka (gorącego) 230 g mąki pszennej 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka imbiru
Kuchnia u Krysiniego zrobić. Przewertowałam różne gazetki z przepisami i w oko wpadł mi jeden z nich. Pochodzi z bardzo starej gazety, bo 1997 roku. Przepis wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam z niego skorzystać. Miałam wszystkie potrzebne produkty za wyjątkiem piwa, które zastąpiłam ciemnym piwem miodowym. Myślę, że smak na tym zyskał a alkohol i tak wyparował. Polecam taki
Kuchnia u KrysiSzukałam ciekawego przepisu na domową wędlinę, który nie wymaga poświęcania dużo czasu na jej zrobienie. Wiadomo, że teraz w okresie przedświątecznym każdą chwilę, którą spędzamy w kuchni staramy się wykorzystać jak najlepiej. Właśnie znalazłam takie rozwiązanie na domową wędlinę, która właściwie robi się sama. No bo cóż znaczy 5 minut? I tak właśnie jest. Potrzeba 2x po 5 minut
Kuchnia u Krysiprzepis na ciasto, które piecze się bez mąki z odrobiną masła i cukru. W składnikach jest ryż i biały ser. Na ten przepis natknęłam się w moich notatkach szukając ciekawego przepisu. No i znalazłam. Może znacie takie ciasto? Może piekliście? Smakowało? Jeśli nie znacie, to zachęcam. Wyszło całkiem smaczne, dietetyczne ciasto do kawy (Foremka 16x23
Kuchnia u KrysiPrzeglądając stare gazety, natknęłam się na ciekawy przepis na ciasteczka, które pochodzą prawdopodobnie z Trentino. Ciasteczka te wypieka się w Rzymie na Wielkanoc. A że święta już niebawem, myślę że ten przepis trafi również do Was. Polecam, bo można upiec je już dziś i przechować w szczelnym pojemniku. Mówię Wam... są pyszne do pochrupania
Kuchnia u KrysiWyszperałam ciekawy przepis na smaczne norweskie racuszki ziemniaczane. W Norwegii robi się z dodatkiem ich rodzimego sera Jarslsberg lub Ridder. Pierwszy z nich ma lekki posmak orzechowy, natomiast drugi to twardy ser o łagodnym smaku. Z braku tych serów z powodzeniem można zastąpić je Parmezanem, Emmentalerem lub po prostu Goudą. Racuszki bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i z mięciutkim
Kuchnia u Krysiprzygotowania tego dania zainspirował mnie ciekawy kształt makaronu Składniki 1/2 kg fileta z indyka lub kurczaka 1 bakłażan 100 g świeżego szpinaku 1 kg pomidorów 1 szklanka białego wytrawnego … Czytaj dalej Trottole w sosie
czarrna od kuchniJesteście ciekawi jak kształtowała się tradycyjna polska kuchnia od średniowiecza, aż do dnia dzisiejszego? Odpowiedź znajdziecie w Polish Culinary Paths. Artykuł Polish culinary paths, czyli jak smakuje Polska kuchnia pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEZastanawialiśmy się skąd ta nazwa. Przeszukaliśmy internet, ale nic ciekawego nie znaleźliśmy. Pewnie, tak myślimy, jest tak jak z paprykarzem szczecińskim. Pierwotna receptura powstała w Kartuzach (tak jak paprykarza w Szczecinie), a potem poszła w całą Polskę. Bo ogórki kartuskie obecnie produkuje wiele firm, z całej Polski. Ich charakterystyczną cechą jest dodatek warzyw marynowanych razem z ogórkami. Są rewelacyjne
Marder&Marder Manufacture