lubię kawałka dobrego mięsiwa, oczywiście, że lubię, tyle że taka potrzeba pojawia się rzadko. Ale jak już mnie najdzie ochota na mięsko, to zawsze musi być to bardzo ciekawy smak i zazwyczaj szukam nowych aromatów, często eksperymentuje i szukam unikatowego smaku. Dzisiaj postawiłam na pieczonego kurczaka- często w ten sposób przygotowuje drób, bo jest to bardzo szybki i prosty sposób
SMYKWKUCHNIwyszły gniazdka, smaku na szczęście nie zmieniły. Muszę mocno popracować nad techniką formowania kształtów, a może i spróbuję z ciastem tylko mącznym, choć kasza manna nadała temu ciastu innego, ciekawego posmaku. Oryginalny przepis pochodzi stąd . Z tych proporcji uzyskałam 5 gniazdek/łódeczek. 2 szklanki mąki 2/3 szklanki kaszy manny 25 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody
Czerwony Gupikpojawiają się czasem na blogach, ale wydaje mi się, że ciągle jest to rzadko spotykane i wiele osób podchodzi nieufnie do tego pomysłu. Zachęcam do spróbowania bo smak jest ciekawy - kasza jest bardzo delikatna i towarzyszy jej posmak mąki. Oczywiście nie jemy prosto z torebki, ale po wcześniejszym wielogodzinnym namoczeniu lub skiełkowaniu. Czytaj więcej
Kasia Sarnamarchewkowego. Skorzystałam z książki Dominiki Wójciak "Ziarno". Znalazłam tam pomysł na pieczona owsiankę z marchewka w roli głównej, ponieważ mi zależało na cieście przepis zmodyfikowałam. Powstał ciekawy, mocno wilgotny placek. Synciowi bardzo smakował, mi również choć jak na mój gust za bardzo wyczuwalna była w nim marchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisy mają bardzo różny poziom. Od dań, które prawdopodobnie wymyślili nadgorliwi rodzice (pieczone przegrzebki, krewetki i małże), do prawdziwie kreatywnych dzieł małych mistrzów patelni (np. jadło góralskiego wegetarianina). Bardzo ciekawy jest dla mnie rozdźwięk pomiędzy tym, co naprawdę jedzą dzieci i młodzież na co dzień, a konkursowymi daniami, będącymi ich wyobrażeniem o “prawdziwej” kuchni. Mocną stroną książki są zabawne ilustracje
Ugotowane pozamiatanepopularnego nie tylko w słonecznej Italii. Musujące białe wino i dealnie komponuje się z mieszanką smakową owoców. Połączenie cierpkiego smaku malin, sło dkiego mango i orzeźwiającego arbuza daje ciekawego wyrazistego doznania. Spróbujcie zwłaszcza w te ostatnie wakacyjne dni jakie są prze d nami :) Skła d niki (2 porcje): kieliszek Prosecco 25 dag malin 1/4 dojrzałego
ChilliJemyDzięki mojemu sąsiadowi, który obdarował mnie jabłkami mogłam puścić wodze fantazji i powstał ten oto dżem jabłkowy z dodatkiem soku pomarańczowego i cytrynowego. Propozycja ma ciekawy smak i w mojej wersji jest bez cukru, bo chciałam, by była taka orzeźwiająca. Jeśli wolicie to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by tego cukru dodać (wtedy też będą lepiej zakonserwowane). Polecam
Mania Wypiekaniabardzo gorąca. Zwycięzca Pan Maciej Rajczak z czasem 2 minuty 39,20 sekund. Zdeklasował swoich konkurentów. Szacunek za determinację i specjalną technikę jedzenia. Nie polecam stosować jej przy stole ;) Ciekawy wykład „O golonce prawie wszystko” wygłosił prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Przez całe popołudnie na scenie występowały lokalne zespoły artystyczne: dzieci ze szkoły podstawowej im. Władysława Jagiełły
królestwo garóworyginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Połączenie makaronu, kabanosa i suszonych pomidorów daje bardzo ciekawy smak. Składniki w moim przepisie będą na pewno bardzo mile widziane na każdej imprezie :) Składniki dla 6-8 osób: 200 g makaronu (u mnie Farfalle - kokardki) 4 długie kabanosy (klasyczne) 8 suszonych pomidorów 20 dag żółtego sera 1 mała czerwona cebula 2 duże ogórki
Alutka-Gotujejest to, że już uformowane w formie brioszki wstawiamy do lodówki do wyrastania i rano po krótkim odczekaniu od razu możemy upiec świeże bułeczki na śniadanie. Poza tym, oprócz ciekawego zestawienia smaków, te brioszki pięknie wyglądają takie zakręcone w tortownicy. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto: 80 g masła 50 ml mleka 5 g suchych drożdży 50 g cukru
Nastoletnie Wypiekaniekrewnym popularnego i powszechnie stosowanego ogórka. Specyficzny wygląd, przypominający statek kosmiczny sprawia, że patisony bardzo atrakcyjnie prezentują się na jako dekoracja stołu. Oto kilka ciekawostek na temat tego ciekawego warzywa : 1. 10 dkg to zaledwie 18 kcal ! 2. Patison znajduje swoje zastosowanie w dietoterapii, podczas leczenia otyłości, cukrzycy, chorób układu pokarmowego oraz układu sercowo-naczyniowego 3. Uprawiany był jako
Tradycyjna KuchniaNiby zwykłe pierożki, a jednak inaczej wyglądają i ciekawy sezonowy smak mają, bo bób krótko u nas króluje, więc dlatego tak dobrze smakuje. Z bobu smaczny farsz do ciasta zrobiłam, kiedy z serkiem i zieloną pietruszką go połączyłam. Masło zaś z trawą cytrynową i papryczkami podgrzałam i nim pierożki polałam. Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście
Moniki Smakołykijeszcze nie polubiłeś Nastoletnich Wypieków na FB) to kliknij Lubię to! Będzie mi bardzo miło :) Wracając do dzisiejszego przepisu... czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką. Ciekawy deser składający się z 3 cieniutkich płatków białej czekolady z delikatnym i puszystym za sprawą ubitego białka kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana czerwoną porzeczką i uwieńczona motylkiem
Nastoletnie Wypiekanienaturalnemu. Jak jeszcze cukier zamienimy na ksylitol, to możemy rano spożyć takie ciacho bez większych wyrzutów sumienia. Murzynek z mąką jaglaną nie smakuje jak tradycyjny , ale ma bardzo charakterystyczny, ciekawy, głęboki, mocny, niezbyt słodki smak. Zdaje sobie sprawę, że ten smak nie każdemu przypadnie do gustu. Ja jednak robię je już po raz kolejny. Bardzo syci – mimo, że kroję
Poezja smaku