zalewamy szklanką zimnej wody. Oryginalnie ryżu nei powinno się solić. My natomiast czasami dodajemy szczyptę soli, dwie szczypty cukru i małą łyżeczkę octu ryżowego. Ma on wtedy bardzo ciekawy smak i aromat, a nie wpływa w żaden sposób na jego kleistość. Doprowadzamy do wrzenia na dość dużym ogniu i dopiero wtedy przykrywamy, jednocześnie zmniejszając płomień. Nie mieszamy. Gotujemy do momentu
Kuchnia od dwojgaBardzo słodkie ciasto, idealne z filiżanką gorącej, gorzkiej kawy :) Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Dla wielbicieli mleka w proszku i kremu karpatkowego. Pięknie się prezentuje, podzielne, mimo tej słodyczy jest pyszne, myślę nawet, że niejedna osoba sięgnie po dokładkę :) Ciasto jest pracochłonne, ale niezbyt trudne. Polecam :) Ps. Jeśli ktoś z Was chciałby zobaczyć odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem
Domowa cukiernia Ewyciasto warte uwagi szczególnie w jesiennej aurze, gdzie królują odcienie soczystej żółci oraz pomarańczy. Ciasto bananowe o oryginalnym, wyjątkowym smaku, puchate, a jednocześnie wilgotne, dzięki ciekawemu połączeniu banana z orzechami włoskimi i chrupiącymi chipsami bananowymi to interesujący wypiek, który warto przygotować w naszych domach. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu ...i ten aromatyczny zapach bananów
Słodka StronaJakoś tak się stało, że skończyliśmy w niedzielę kompletnie bez żadnego pomysłu na obiad i z pustą lodówką. Trzeeba było szybko wymyśleć coś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa
manslogblogNigdy nie korzystałam z takich placków. Wrapsy, to coś co było dla mnie wielką i totalną abstrakcją w kuchni. W końcu na jednej ze stron internetowych ( przepisy.pl ) znalazłam ciekawy przepis, który mnie skusił. I tak postanowiłam go wypróbować. Przystawka bardzo smakowała gościom, którym podałam ją w ubiegłą sobotę. Warto spróbować. W lodówce mam już kolejne wrapsy, które już niedługo znów
Gotuję Testujęmiodem ,(najlepiej wykonać to silikonowym pędzelkiem) skrapiamy sokiem z cytryny i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.* Miód skarmelizuje się i nada całości ciekawy smak, a cytryna nieco przełamie jego słodycz. 2. FARSZ Z ROKPOLA. Do miseczki wrzucamy ser i masło i rozgniatamy widelcem. Ucieramy, aby produkty się połączyły. Do masy dorzucamy posiekane
Kuchnia od dwojgaczasem polewa się rozwarstwia lub jak kto woli warzy, wtedy wystarczy tylko dodać łyżkę mleka lub wody. Ja czasem lubię poratować się sokiem pomarańczowym. Nabiera wtedy ciekawego smaku. I taką polewą delikatnie dekorujemy zimne ciasto. Dla mnie sernik rewelacja, nie dość że prosty to do tego smaczny . Masło doskonale zastąpiła śmietana, która nie dość że ma o wiele mniej
Dieta moja pasjasobie z tego sprawę, ale Twój blog jest jak Biblia - przynajmniej dla mnie. Normalnie masz takie świetne, pomysłowe przepisy, że ja zawsze, kiedy mam ochotę na coś nowego i ciekawego, to wpadam tutaj i znajduję coś niesamowitego. Dziękuję Ci za to! To tylko dwa przykłady z ostatnich dni, dziękuję Wszystkim za miłe słowa. Dzięki Wam tym bliższym
Dieta moja pasjamuszą zjeść to co nagotuję. :D A poważnie bardzo z tego miejsca chciałam podziękować Justynie. :) 7. Jakie blogi lubisz najbardziej? Nie mam takich bardzo bardzo lubianych. Jak fajnie, ciekawo pisany każdy fajny, to ludzie tworzą atmosferę, a nie sama tematyka. 8. Czy spotykasz się z osobami prowadzącymi różne blogi? Mam nadzieję, że te najlepsze spotkania jeszcze przede mną
Dieta moja pasjamój prezent będzie kwintesencją, przysłowiową wisienką na podsumowanie roku. Dziś proponuję tak dobrze wszystkim znane kotlety mielone, ale z wkładką. Z wkładką która nadaje bardzo ciekawego i oryginalnego smaku. 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Bułkę
Dieta moja pasjapółek był wykonalny. Ja swoje ,,szyszeczki" zrobiłam w wersji mini i z trochę innych składników. Dodałam bakalie bez konserwantów Helio , które nie tylko dodały słodkości, ale i ciekawego smaku. puszka mleka skondensowanego z obniżoną zawartością cukru 100 g ryżu preparowanego kilka suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki suszonej morwy białej 3 łyżki
Dieta moja pasjareszcie wody rozrabiamy mąkę i jeśli sos jest rzadki zagęszczamy go mąką. Po zdjęciu z ognia dosładzamy melasą. Polecam tą czarną, oryginalną w smaku słodycz. Nie tylko nadaje ciekawego smaku, ale i jest o wiele zdrowsza od cukru. Upieczony pudding wykładamy na kratkę aby odparował. Podajemy jeszcze z ciepłym sosem i cząstkami owoców ( druga pomarańcza i kiwi
Dieta moja pasjalubi. I to tyle w temacie przygotowań. Nie jestem fanką wątróbki, ale w tym wydaniu ona wcale nie smakuje jak wątróbka. Mimo małej ilości przypraw całość nabiera intensywnego, ciekawego smaku który nic a nic nie przypomina podrobów
Dieta moja pasjaWczoraj C. wyszedł do pracy ostentacyjnie oświadczając, że nie ma pojęcia, kiedy wróci, ale jak już wróci, nie pogardziłby obiadem. No dobrze - myślę sobie. I tak nie mam nic ciekawego w planach poza absolutnym nicnierobieniem (w końcu przed pracującym weekendem i poprzedzającymi go trzema zwariowanymi dniami muszę naładować akumulatory), to coś tam mogę ugotować. Tylko co...? Najpierw pomyślałam o tarcie
Pożeraczka, czyli raz adobrze