Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na czekoladowe ciasto z pomidorami. Ciasto jest delikatne i wilgotne.Można je podawać posypane tylko cukrem pudrem albo przełożyć dżemem albo kremem. Można eksperymentować. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ
Przepisy Aleksandryzaskakuje nie tylko sposobem wykonania, ale również smakiem. Przepis ten znalazłam w czasopiśmie "Ciasta domowe" i postanowiłam wypróbować, mimo że opis wykonania był niezbyt przejrzysty. Nie żałuję, gdyż odkryłam ciekawy pomysł na klasyczną szarlotkę. Między dwiema warstwami ciasta ukryte są jabłka - niby nic odkrywczego, ale ciasto nie jest kruche, jak w tradycyjnych szarlotkach, a ucierane, choć mąka krupczatka sprawia
Smakołyki BerenikiWysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu bardzo ciekawy posmak. Brzmi zachęcająco? Nie ma na co czekać... ;). Składniki: (na tortownice o średnicy 20 cm) Ciasto półkruche: 120 zimnego masła 220 g mąki pszennej 1/2 jajka (resztę odstawić
Nastoletnie WypiekanieOpis: Zapiekany kalafior z sosem serowym to szybki przepis na smaczne danie. Idealny przepis dla osób, które nie jedzą mięsa. Jest to bardzo ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora. Składniki: 1 kalafior 200 g żółtego sera 50 g masła 1/4 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka Pęczek koperku Sól Sposób przygotowania: Kalafior myjemy. W całości musimy obgotować go w osolonym wrzątku
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDeser jest prosty w wykonaniu, niezwykle sycący i ciekawy w smaku. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka (użyłam krowiego, ale sprawdza się również mleko migdałowe lub kokosowe) - 1 dojrzały banan - 3 płaskie łyżeczki nasion CHIA (szałwii hiszpańskiej) - ziarna granatu Do mleka dodaję pokrojonego banana, wsypuję nasiona Chia i całość miksuję. Odstawiam na 2-3 godziny, aby nasiona delikatnie napęczniały
Wielopokoleniowośrednim ogniu obsmażyć (ze wszystkich stron) oprószone mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko (to nada ciekawego smaku i koloru zupie), a następnie obraną i pokrojoną w grubą kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany niezbyt drobno czosnek. Wszystko razem udusić. Kiedy mięso będzie miękkie dodać posiekaną ostrą papryczkę
Codzienna kuchnia niecodziennakilku dniach przerwy w blogowaniu i pogromie naszej rodziny przez rotawirus wracam z przepisem na spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek. Smak ciekawy, z polską nutą. Makaron podałam z tartym oscypkiem. Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet
Czerwień i błękitobecności kokosowych "fusków". Napój ma jednolitą konsystencję, która wydaję się być rzadsza od pozostałych, bardziej wodnista. Kawę lubię i pijam na co dzień, także ten wariant był dla mnie ciekawy. Ale troszkę się zawiodłam, bo kawy nie czuć prawie wcale, bardzo bardzo subtelnie. Dla tych co nie lubią kawy, bez obaw mogę sięgać także po ten smak. Podsumowując, napój jest
Zdrowie na języku :PJeśli do rozdrobnionej kiszki ziemniaczanej Gzella niewielką ilość kiszonej kapusty dodamy, to ciekawy farsz na pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości. Składniki ok. 30 szt.: ciasto: 150 g maki pszenno razowej, 100 g maki pszennej, 150 ml wody, szczypta soli, farsz: 3 szt. kiszki
Moniki SmakołykiPostanowiłam zrobić ciasteczka bez jajek i się udało, wyszły jakby lekko biszkoptowe,bez problemu dało się je przełożyć galaretką pomarańczową.Jesteście ciekawi cóż dziś Joanna wymyśliła, to zapraszam na bloga. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 16 g a cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła jogurt z truskawkami 0% tłuszczu
Różowa kuchniadzieci, a także dla wegetarian i wegan. Doskonały smak i wartości odżywcze sprawiają, że RAWBITE każdy może zabrać ze sobą i cieszyć się nim wszędzie :) Jesteście ciekawi jak wypadł ich test smakowy? :) Zapraszam do recenzji poniżej :) PROTEINOWY owoce (47%) - daktyle, rodzynki * orzechy (21%) - migdały, orzechy nerkowca * proteiny (10%) - groch, ryż * nasiona dyni * kakao Do proteinowych
Zdrowie na języku :PJeśli czytacie ten blog, to wiecie, że uwielbiam nietypowe wycieczki, zwłaszcza jeśli można na nich coś dobrego zjeść i dowiedzieć się czegoś ciekawego o dobrych produktach. W ten sposób trafiłam na fermę ślimaków Snails Garden w Krasinie koło Pasłęka. Można tam zobaczyć jak wygląda cykl produkcyjny ślimaków śródziemnomorskich, porównać czym się różni duży szary ślimak Helix Aspersa Maxim od Helix
Ugotowane pozamiatanezdecydowałam się na słodko-kwaśne połączenie. Te lody są nie tylko banalnie proste, ale też błyskawiczne w przygotowaniu. Wymieszać wszystko, zamrozić - i gotowe. A smak jest naprawdę ciekawy. Obłędnie słodka masa krówkowa zrównoważona została przez kwaskowatość jogurtu ( tak jakby jogurtu, no...). Muszę przyznać, że to wyjątkowo uzależniające połączenie smaków; lody, choć temperatury coraz niższe, zniknęły w tempie, jakbyśmy mieszkali
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto na weekend, fajny pomysł i ciekawy przepis na ciasto dla całej rodziny. Chlebek dyniowy z dużą ilością kremu z dyni to zdecydowanie to co lubię. Przepis poniżej: SKŁADNIKI: NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY: - 1/2 opakowania szafranu - 1 cała szklanka puree z pieczonej dyni piżmowej lub hokkaido - 3 łyżki miodu - imbir świeży kawałeczek - 5 łyżek brązowego cukru - łyżka masła
SMYKWKUCHNIupieczenie tych muffinek - podwójcie proporcje! Są po prostu przepyszne i niezwykle kuszą swoim cudownym aromatem. Przypominają mięciutkie i puszyste bułeczki, którym ciężko jest się oprzeć. Sok mandarynkowy daje lekki, ciekawy posmak, który uwieńczony został przez słodką i pachnącą skórkę z pomarańczy. Nie chciałam dodawać barwnika - dla uzyskania pięknego koloru, więc całość wyszła 100% naturalna i bez zbędnego upiększania. Koniecznie spróbujcie
Di gotuje