Ostatnio, w poszukiwaniu inspiracji z okazji sylwestrowych szaleństw, natrafiłam na wiele przepisów, polegających na przeróżnym wypełnieniu makaronu o dużym kształcie. Jest to ciekawy sposób na podanie chociażby każdej ulubionej sałatki. Ja postawiłam na prostotę i sprawdzone połączenia smaków. Wbrew pozorom szybka sprawa, a efekt pysznościowy! :) Składniki to: 500 g makaronu w kształcie muszli (na przykład typu Lumaconi lub Conchiglioni
Pichceniomaniaznów wstawiamy foremkę do lodówki. Po zastygnięciu delikatnie wyciskamy pralinki na talerzyk. Ja trzymałam moje cały czas w lodówce. Jedna pralina to około 100 kcal. Praliny ciekawy pomysłem na prezent Elegancki i smaczny deser Maliny z własnej plantacji i gorzka czekolada – czego chcieć więcej Praliny: łatwy deser dla każdego Malinowe praliny Smacznego!!! Źródło przepisu: blog Fotokulinarnie.pl
Relaxtimejest tylko przepis na ciasto jogurtowe, a nadzienie jest moje własne- z serem ricotta, koperkiem oraz wędzonym łososiem. Składniki te zostały mi ze świąt i chciałam je wykorzystać w ciekawy sposób i tak natknęłam się na przepis na te greckie ciasteczka. Składniki: Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej Basia Extra Wypiek 180 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj typowo karnawałowy bardzo kolorowy przepis na muffiny, które przygotowuje się bardzo szybko i prosto,a efekt jest bardzo ciekawy, dzieci na pewno nie pogardzą takimi muffinami, ale również dorośli nie przejdą obojętnie obok takiego smakołyku, muffiny można wykonać w blenderze kielichowym lub przy użyciu blendera ręcznego, szybko bez brudzenia wielu naczyń, przepis można dowolnie modyfikować, zrobić muffiny z dodatkiem
zdrowa vege kuchniaryżem. Polać burgery? :) A gdy wystygnie można dodać go do .... śledzi. Eksperyment? Ale smaczny:) Taki śledzik z warzywami w smacznym i aromatycznym sosie. Po prostu ekspresowe danie i ciekawy warzywny sos - polecam :) Składniki: 2 cukinie przekrojone wzdłuż i pokrojone w talarki 12 większych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 większa cebula ząbek
Zasmakuj Kuchniuszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu - jak kto woli. W mojej wersji carpacccio z buraka jest połączone z oscypkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebiałym sosie śmietanowo - musztardowym? Takie obiad sprawdzi się zarówno, jako danie niedzielne, jak i obiad przygotowany na szybko po pracy. Sos ma delikatną, aksamitną konsystencję, ciekawy, apetyczny wygląd, dzięki musztardzie francuskiej oraz głęboki smak. Zwykłe, proste danie o niebanalnym smaku. Składniki: duża pierś z kurczaka (600 g - 700 g) sól mielony pieprz kolorowy 2 czubate
Smak mojego domuprzypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się to z deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym języku oznacza to jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania: Artykuł w mmłódź. Składniki: - mąka
Kryzysowa Książka Kucharskasponsora CZANIECKIE MAKARONY Sp. z o. o. w postaci takiej oto paczki :) Co, korzystając z darów lata, natchnęło mnie do przyrządzenia potrawy, przy której dzięki zastosowaniu makaronu łazanki uzyskano ciekawy efekt imitujący warstwy. A tak poza tym to prosto i szybko czyli nihil novi. Składniki: - makaron łazanki - ziemniaki - cukinia - mąka - łyżeczka proszku do pieczenia
Kryzysowa Książka Kucharskakilka razy aż nam powstanie nam garnek lekko gęstego wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami
Kryzysowa Książka Kucharskabardzo prawdopodobne, bo kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna. Samo danie jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a i sprawia wrażenie zdrowego. Ktoś mógłby zapytać co takiego ciekawego jest z „zupce chińskiej”. Pewnie tyle samo co w makaronie z koncentratem pomidorowym, placku z mąki z kawałkami resztek czy bułce z parówką. Wszystko to kwestia dobrego marketingu, gdzie
Kryzysowa Książka KucharskaPodałbym autora, ale jest go równie łatwo zidentyfikować co autora melodii Hymnu Polskiego. Jeśli ktoś rości sobie do tego przepisu prawo, to niech napisze. Choćby dlatego, że jestem bardzo ciekawy :) Nazwałbym to plackiem, ale tarta bez spodu ładniej brzmi. Danie można przygotować w dwóch wersjach: wyborowa - z pełnoprawnych cienkich plasterków warzyw kryzysowa - z obierek. W każdym razie obie wyglądają
Kryzysowa Książka Kucharskawtedy danie zostanie usmażone. Wyjściem z sytuacji jest zastosowanie kąpieli wodnej. Sałatka z buraków jest zasadniczo nudna, ale pieczona w folii aluminiowej, zwłaszcza w towarzystwie innych składników, nabiera ciekawego smaku. Kik Alicha to w zasadzie coś rzadsze od purée z grochu, ale gęstsze od grochówki. Tyle, że z dodatkiem kurkumy. Składniki: Inguday Tibs: - małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana
Kryzysowa Książka Kucharskadość konserwatywni, postanowił wzbogacić bułki, ale mógł to zrobić tylko za pomocą typowo japońskich składników. Tak powstały bułki faszerowane pastą An. Ja zrobiłem wersję uproszczoną, ale jak ktoś jest ciekawy jak zrobić taką pastę w tradycyjny sposób może sobie obejrzeć film pod tytułem ... An :) Na zdjęciu poniżej moje bułki anpan w towarzystwie broni, którą chłopi bronili się przed samurajami:) Składniki
Kryzysowa Książka Kucharskadawna się już przymierzałam. Wyrwana kartka z gazety leżała i czekała no odpowiedni moment. Z racji szampańskiego kremu Nowy Rok to idealna pora, by się nim delektować. Właśnie bardzo ciekawy krem z dodatkiem szampana polecam Waszej uwadze, jest w smaku mocno alkoholowy, niestety tylko dla dorosłych. Od siebie dodałam cienuteńką warstwę kruchego spodu, która bardzo podnosi smakowitość tortu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!