ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:467/728)

Wigilijna zupa grzybowa 144

Wigilię i Święta Bożego Narodzenia spędzamy u rodziców, ale jakiś wkład w świąteczne menu będę miała ;-) W najbliższych dniach chciałabym zaprezentować Wam moje propozycje. Wierzę, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Pierwszą propozycją jest zupa grzybowa. Pyszna, bardzo aromatyczna, z dużą ilością suszonych grzybów i warzy. Pycha!!! Uwielbiam!!! U nas pościmy w Wigilię więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona

Passion of Cooking
Różowy biszkopt z różaną nutą 150

Wyrazisty i smaczny biszkopt. Dodatek wody różanej nadaje mu piękny aromat i ciekawy posmak. Jest lekko wilgotny, więc nie musimy go już dodatkowo nasączać. Idealnie nadaje się do ciast i tortów z dodatkiem śmietanowych kremów ozdobionych kwiatowymi akcentami. SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru łyżeczka wody różanej łyżeczka proszku

Domowe Torty
Złote racuchy dla smakoszy. 155

Dynia w roli głównej :) Dla dużych i małych. Ciekawy i niebanalny smak zachęca do kolejnej porcji racuszków. Świetnie smakują na słodko z cukrem pudrem jak i z jogurtem naturalnym w delikatniejszej wersji. Uwaga: uzależniają! ;) Racuszki dyniowe.  Składniki: dynia starta na tarce z dużymi oczkami (ok 3 duże garście) 2-3 jajka łyżka margaryny lub masła mąka 150g 1 łyżka

Tagebuch po polsku
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 176

Idealne na weekendowy obiad. Delikatny drób do którego pasuje wiele dodatków, dając nam możliwości skomponowania własnego niepowtarzalnego dania. Mięso drobiowe wspaniale współgra z nutą pomarańczy, dając ciekawy posmak i dużo przyjemności naszym kubkom smakowym :) Zapraszam! Nogi z kurczaka w soku pomarańczowym. Składniki: drób: cały kurczak lub nogi  500 ml soku pomarańczowego pieprz, sól około pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżka

Tagebuch po polsku
Bazylia na słodko? Naturalnie! :) 207

Ciekawy smak :) Klasyczny biszkopt z orzeźwiającym aromatem bazylii zaskoczy nie jednego smakosza. Dla podkręcenia smaku dodałam dżem truskawkowy i to był strzał w dziesiątkę :) Zapraszam! Rolada z masą bazyliową. Składniki: rolada: 5 jajek 100 g mąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki)  masa: mały pęczek bazylii  1 serek mascarpone (250g) 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka

Tagebuch po polsku
Filety z indyka w sezamie. 188

Inaczej, ciekawie, ale nadal smacznie :) Jeśli znudziła się Wam tradycyjna panierka to koniecznie musicie spróbować zastąpić ją sezamem. Nie tylko zmienia wizualna część naszego dania, ale też dodaje ciekawego posmaku i niezwykłej chrupkości. Zapraszam! Indyk curry w sezamie. Składniki:  filet z indyka sezam ok 2 szklanki jajko 2 łyżki mleka łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Fileta

Tagebuch po polsku
Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym 182

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski. Idealna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu. Jest niezwykle aromatyczny, lekko pikantny (można doprawić wg własnego gustu) i ogólnie posiada bardzo ciekawy smak. Nawet ze zwykłymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Dodatkowym atutem jest prostota w jego przygotowaniu. 1/2 kg mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam

Di gotuje
Rurki z ciasta francuskiego z sałatką 353

Lubię ciasto francuskie za to, że ma wiele zastosowań. Można przygotować z nim wiele smacznych dań na słodko jak i na słono.  Tym razem proponuję Wam ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. U mnie się sprawdziła. Goście w pierwszej kolejności sięgali właśnie po te rureczki aby sprawdzić ich smak. Oczywiście przepis ten możecie potraktować tylko jako pomysł na przekąskę

Smakołyki Asi
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą 145

jajka więcej, trochę otrębów, rodzynek, cukru... I w sumie to zadowolona jestem. Ładnie wyrosło, nie opadło, do popołudniowej herbatki jak znalazł. Marchew jest praktycznie niewyczuwalna, ale nadaje ciastu ciekawego koloru, a całość dopełnia słodka, lekko kwaskowata polewa. Dzięki otrębom i mące pełnoziarnistej ciasto zawiera także cenny błonnik i wiele witamin. Jako posypka doskonale sprawdziłyby się orzechy włoskie

Kuchnia Ellie
Rosół 287

także nadają się części zwierząt powszechnie uznawane za odpady, które można dostać za darmo u rzeźnika . Można zmieszać kości od różnych zwierząt, choć wtedy końcowy smak może być „ciekawy”. Im większe kości, tym dłużej je trzeba gotować – ryby zaledwie godzinę, drób co najmniej 4 godziny, a duże gnaty albo kolana wołowe od 8 godzin w górę. Zalecane

PaleoSMAK
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 225

kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką wody i zostawić na chwilę

PaleoSMAK
Drink Caribbean Pineapple 157

Opis: Drink Caribbean Pineapple to kolejny ciekawy sposób na bardzo popularny Malibu rum. Jego wyjątkowy smak i żółty kolor zawdzięczamy dzięki dodaniu soku ananasowego. Składniki: 3 części soku anansowego 1 część Malibu Rum Lód Sposób wykonania: Do naszej szklanki wypełnionej lodem nalewamy 3 kieliszki soku ananasowego oraz jeden kieliszek Malibu Rum wszystkie składniki naszego drinka mieszamy ze sobą gotowe

Drinkologia
Piernik staropolski 153

jadłam jeszcze takiego ciasta o podobnej konsystencji, nie mniej jest to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie miałam okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek do wypieku. Całość polałam gorzką czekoladą i udekorowałam orzechami włoskimi. Jeśli chcecie również przygotować taki piernik na Święta to jest to ostatni dzwonek żeby przygotować ciasto! Składniki

Mango Papaja
Dania na studencką kieszeń 206

Międzynarodowy Dzień Studenta – upamiętniający krwawo stłumioną demonstrację czechosłowackich studentów przeciwko nazistowskiej agresji z 1939 roku. Ja chciałabym dzisiaj spojrzeć na studia pod kątem kulinariów, bo jest to niezwykle ciekawy okres w życiu wielu młodych ludzi. Sama miałam to szczęście, że gdy poszłam na studia umiałam gotować coś więcej niż wodę na herbatę, dlatego moi współlokatorzy mieli ze mną dość

Pasja Smaku
pierogi ze szpinakiem i serem feta 213

polskie, niemal narodowe danie - ruskie, z kapustą i grzybami czy z mięsem, a w lecie z owocami. Ale nie musimy się ograniczać do takich standardowych form. Można dowolnie, w ciekawy sposób kreować smak farszu i tradycyjne danie urozmaicić, a wtedy może się okazać, że ciężko nam będzie wrócić do tych "oklepanych" smaków, bo nowe są tak ekscytujące. Spróbujcie takich pierogów

zobacz ich smak