ciasto - 163312 przepisów (strona:4245/10888)

Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy 212

cukier i wiórki kokosowe. W mące zrobić wgłębienie, dodać olej i stopniowo dolewając podgrzane do temperatury 45 stopni mleko kokosowe (lub wodę wymieszaną z mlekiem kokosowym), wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, dodać drobno posiekane(...)orzechy lub rodzynki i raz jeszcze zagnieść. Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do wyrośnięcia Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia na kratce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jogurtowe placki z jabłkami 193

Niebo w gębie :D Składniki 500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu) około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, aby nie spływało z jabłek) 2 lub 3 duże słodkie jabłka 2 jajka  1 czubata łyżka cukru trzcinowego lub palmowego 1 czubata łyżeczka(...)dokładnie wymieszać z solą, cukrem oraz cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jogurtowo - jajecznej. Mieszać łyżką lub mikserem do czasu, aż w cieście nie będzie już grudek.  Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać jogurtu lub mąki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Śmietanową oraz Polewą Czekoladową 230

konfitury z róży, delikatna masa śmietanową oraz polewa z gorzkiej czekolady idealnie ze sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast.   Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)się masło). Masę marcepanową dzielimy na trzy części (dwie mniejsze - jedną większą na pokrycie całego tortu). Każdą z porcji rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm. Na dolny krążek ciasta wykładamy cienką warstwę konfitury z róży. Następnie wykładamy masę marcepanową (w razie potrzeby odcinamy brzegi masy marcepanowej), a na nią wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Kładziemy środkowy biszkopt, następnie znów konfiturę

Słodka Strona
kokosowy banan 178

  składniki: 2 banany 1 pomarańcza 1 i 1/2 łyżki cukru 2 szczypty cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych wykonanie: Wiórka podprażamy na suchej patelni. Z pomarańczy

Domowy Smak Jedzenia
Pizza na grubym spodzie 220

pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to świetny dodatek do spotkania ze znajomymi. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej,  50g świeżych drożdży,  szklanka letniej wody,  łyżka oleju,  szczypta soli, szczypta cukru. Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej. W letniej wodzie(...)rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Wlać do mąki, wyrobić ciasto.  Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.  Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Wyłożyć na dno blachy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną cienko kaszką manną. Farsz:   300 g kiełbasy,  1 papryka

Z miłości do słodkości
likier kawowy [+18] 187

  składniki: 60 g kawy ziarnistej 200 g cukru 100 ml spirytusu 100 ml wódki 600 ml wody gorącej wykonanie: Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy do

Domowy Smak Jedzenia
sałatka z brokułów 351

  składniki: 450 – 500 g brokułów (mrożonych) 2 jajka 2 pomidory 1 żółta papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek koperku 1 szkl majonezu sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z serem 251

naleśników postanowiłam je podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soku pomarańczowego. Dzięki temu zrobiły się z wierzchu chrupiące i były pyszne. Naleśniki podane na talerzu z Porcelana Bogucice . Składniki: Ciasto na naleśniki 500 ml mleka 250 ml wody gazowanej 80 ml oleju 1 jajko 1 białko 350 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru(...)żółtko 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeża) Do smażenia masło klarowane 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Z ciasta usmażyć naleśniki i ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtko, cukry, skórkę pomarańczową i wymieszać. Zimne naleśniki posmarować cienko

Ala piecze i gotuje
Szpecle z warzywami. 213

Posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano. Smażyć chwilę często mieszając, a w razie potrzeby podlewać wodą. Do garnuszka wsypać mąkę, wbić jajka i wymieszać. Dolewać stopniowo wodę , aby ciasto miało gładką konsystencję (nie może być zbyt rzadkie).W razie, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Rozsmarować ciasto na płaskim talerzu. W garnku zagotować wodę i lekko posolić. Łyżką(...)zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski. Gotować do wypłynięcia szpecli na powierzchnię wody. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać drugą połowę masła i  podsmażyć szpecle.. Połączyć z warzywami i wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio na talerz

O kuchni z uczuciem
black Russian / czarny Rosjanin drink [+18] 318

  składniki: 40 ml likieru kawowego 80 ml wódki kostki lodu wykonanie: Szklaneczkę wypełniamy do połowy kostkami lodu. Wlewamy likier kawowy oraz wódkę starając się zachować

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą 188

Mazurek z dżemem, marcepanem i czekoladą. Idealny dla łasuchów jak i wielbicieli czekolady. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta i słodkiego nadzienia, więc poniższy wielkanocny wypiek bardzo przypadł mi do gustu.  Składniki na 2 kruche spody   (z tej porcji wyjdą co najmniej 2 spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła  4 łyżki cukru pudru 1 jajko(...)wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Piec około 20-25 minut

Ugotować
kolorowa warzywna patelnia 156

składniki: 300 g ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g marchewki 5 małych cebulek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka lubczyku

Domowy Smak Jedzenia
sałatka z kukurydzy i szynki 357

składniki: 5 jajek 1 puszka kukurydzy 200 g szynki 1 por 2 małe ogórki konserwowe natka pietruszki 7 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na

Domowy Smak Jedzenia
Faworki 137

soli smalec lub inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania     Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać żółtka , śmietanę, łyżkę cukru pudru, spirytus i szczyptę soli . Wyrabiać ciasto na faworki do momentu kiedy będzie zwarte i miękkie. Czytałam wiele przepisów, w tym momencie były takie historie jak tłuczenie wałki, leżakowanie ciasta 40 min w lodówce i tym podobne(...)nich zrezygnowałam (znacznie przyspieszając proces przygotowań) i ciasto w żaden sposób na tym nie ucierpiało Zatem kiedy ciasto jest już wyrobione, należy brać małe porcje i wałkować tak, aby było jak najcieńsze. Kroimy je wtedy na szerokie pasy, w środku każdego krojąc jeden otwór. Koniec faworka należy przełożyć przez rozcięcie. Gotowe faworki można wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz – najlepiej rozgrzać

Za drzwiami kuchni
Pączki z marmoladą – łatwy przepis 160

wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie dodać jajko , szczyptę soli , alkohol , 2.5 łyżki oleju oraz resztę cukru – wymieszać na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i żółtka. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste można podsypać odrobinę mąki. Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozpłaszczyć na grubość(...)centymetrów. Szklanką wycinać krążki ciasta, na środek krążka nałożyć pół łyżeczki marmolady i zakleić jak sakiewkę. Położyć na desce podsypanej mąką łączeniem do dołu. Pozostawić pączki do wyrośnięcia, aż mniej więcej podwoją swoją objętość. W tym czasie rozgrzać olej w garnku. Pączki smażyć aż będą rumiane (lekko poruszone patyczkiem powinny same przeskakiwać na drugą stronę). Usmażone wykładać na papier

Za drzwiami kuchni