ciasto - 163312 przepisów (strona:4242/10888)

Bułki maślane 147

drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka,cukier puder,roztopione i przestudzone masło, letnie mleko, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść. Zrobić kulkę z ciasta i odstawić pod przykryciem w  ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować z ciasta wałek. Pociąć na równe 12 części. Uformować bułeczki i ułożyć

O kuchni z uczuciem
ciasto limonkowo-cytrynowe... 206

nagrzać do 190C - silikonową formę do tarty 22cm wylepić herbatnikami z masłem i piec 10 minut, wystudzić z wyparzonych sześciu cytryn zetrzeć skórkę, z limonki zostawić trochę do posypania ciasta gotowego, wycisnąć z nich sok żółtka utrzeć w robocie z 3 minuty na większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać(...)minuty, masę wylać na podpieczone ciasto z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na masę cytrynową piec w 190C około 20 minut do przyrumienienia się białek wystudzone ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, posypać skórką z limonki.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort Ferrero Rocher 384

wiem czy zauważyliście, ale zrobiła się moda na ciasta odzwierciedlające batoniki, ciasteczka znanych marek. Znalazłam wiele ciekawych przepisów i na pewno będę systematycznie je publikować. Jako pierwszy zrobiłam bardzo ciekawy torcik orzechowy- Ferrero Rocher. Moi najbliżsi stwierdzili, że faktycznie smakuje jak czekoladki. Wypróbujcie! Tort Ferrero Rocher   Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki pszennej(...)śmietany kremówki. Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę z kakao i mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy za wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Pierwszą tabliczkę czekolady

paapilotkaa
Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym 198

Postanowiłam zrobić makaron tagliatelle domowym sposobem, a do niego wybrałam sos pieczarkowy. Szybki obiad, nieskomplikowany to opcja dla zapracowanych osób, gdyż makaron przygotowuje się, dosłownie, 30 minut. Ciasto na makaron : 2 szklanki mąki 2 jajka sól woda gorąca 2 łyżeczki przyprawy pomidor z chili i oregano Sos pieczarkowy: 500 gram pieczarek 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3-4 łyżki(...)śmietany bulion sól pieprz Wykonanie: Mąkę, jajka, sól i przyprawę mieszam, dolewam tyle gorącej wody by zagnieść dość elastyczne ciasto. Zagniatam wszystko razem i dzielę na dwie części. Każdą rozwałkowuję cieniutko i odstawiam by podeschło.  Na gazie nastawiam wodę na ugotowanie makaronu. Jeden rozwałkowany placek składam na trzy części zawijając jeden brzeg ciasta do środka, mniej-więcej

Bea(u)ty kitchen
Pizza z salami i oliwkami 141

gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek(...)Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję

Bea(u)ty kitchen
Sernik gotowany 175

Sama nie mogłam w to uwierzyć. Wow, to już szesnaście lat! A ja wciąż z jednym facetem!? TAK.  I dla tego właśnie faceta zrobiłam sernik gotowany . Składniki na ciasto kruche: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 5 jajek(...)Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce, wbijam całe jajka i łączę z mąką, aż powstanie coś jak drobne kluseczki. Potem dodaję miękkie masło i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i schładzam w zamrażalniku jakieś 30 min. Twaróg przepuszczam przez maszynkę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję żółtka. Białka ubijam na sztywno i odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Cuszima 228

wszyscy  żyją przygotowaniami do Sylwestra. A u mnie na blogu opóźnienie i brak przepisów na moje świąteczne wypieki. Dziś przedstawiam super smaczne ciasto z musem truskawkowym. Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd. Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji Biszkopt jasny: 4 jajka(...)jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Biały biszkopt wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Tak samo szykuję

Ciasteczkowy Potwór
Tort urodzinowy 168

Wykonanie: Białka  ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 30 min w temp. 180'C. Wyjmuję i studzę.  Tak samo szykuję ciasto czekoladowe. Po wystudzeniu obu spodów, szklanką(...)wykrawam otwory w obydwu  ciastach i zamieniam je miejscami. Na  spodzie ciemnym układam jasne krążki, a na spodzie jasnym-ciemne. Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu i gorący przykrywam folią spożywczą by go zabezpieczyć przed utworzeniem się kożucha. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Galaretkę rozpuszcza w szklance gorącej wody

Ciasteczkowy Potwór
Oponki serowe 194

robić.Zawsze obawiałam się, ze nie wyjdą takie mięciutki i delikatne jak te, które robiła moja sąsiadka. No, cóż , chyba moje obawy były płonne. Cała rodzina była zachwycona delikatnością ciasta. Moje pierwsze w życiu i na pewno nie ostatnie:) Polecam wszystkim strachajłom:) Składniki: 1 szklanka mąki 1 kostka białego sera 1/2 kostki masła 1 jajko 4 łyżki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier do obtaczania Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam na początku mikserem, potem zagniatam rękoma, podsypując ciasto od czasu do czasu.  Rozwałkowuję na grubość ok 1/2 cm i wykrawam szklanką kółka. Na środku większych krążków wycinam kieliszkiem mniejsze kółeczka.  Pozostałe ciasto ponownie zagniatam i tak do wykończenia ciasta. Olej

Ciasteczkowy Potwór
Pączki 169

Fakt, że pączków raczej nie robię, a jeśli już to mi nie smakują. A te i owszem. Przepis oczywiście jest troszkę zmodyfikowany. Ja zamiast oliwy użyłam masła i do ciasta dodałam skórkę cytrynową i zwiększyłam ilość mąki, gdyż ciasto wyszło zbyt luźne Składniki: 1 kg i 1 szklanka mąki 10 dag drożdży 10 dag cukru 1 jajko(...)Mleko podgrzewam i w ciepłym rozpuszczam drożdże, dodaję 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia  na ok 30 min. Gdy ciasto podwoi swą objętość dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, resztę cukru, całe jajko, żółtka, resztę mąki oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Mieszam wszystko i ponownie odstawiam do wyrośnięcia

Ciasteczkowy Potwór
Kruche ślimaczki 161

Wykonanie: Mąkę przesiewam przez sito, dodaję szczyptę soli i posiekane drobno masło.Siekam nożem . Dodaję cukier i cukier waniliowy, a potem żółtka. Szybko wyrabiam ciasto,dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao formuję 2 kule, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość(...)Białe ciasto smaruję marmoladą, kładę na to rozwałkowane ciasto ciemne i delikatnie zwijam roladę. Ponownie schładzam przez ok 20 min, kroję roladę w plastry, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą 161

Muszę dziś szybko podać przepis, gdyż go troszkę zmodyfikowałam i wyszło wspaniałe, delikatne i wilgotne ciasto. Inaczej zapomnę co w nim pozmieniałam:D Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 6 jajek(...)potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy 190

właśnie babkę upiekłam na te święta i kawałek włożyłam do koszyczka. nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego i nie wiedziałam jaka jest w smaku czy wyglądzie. Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny. Składniki(...)proszkiem do pieczenia i płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu daję startą marchew, przemieszam do połączenia składników i przekładam do formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Grzybki 177

Kolejny pomysł na ciasto zaczerpnięty z książki siostry Anastazji:) Przyznaję, że pracy co niemiara, cierpliwość trzeba mieć anielską, ale efekt wynagradza cały trud:) Jak ktoś lubi zabawy z ciastem to na pewno nie będzie miał z tym problemu:) Składniki: 60 dag mąki 30 gad masła 1 cukier waniliowy 6 żółtek 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki kakao Wykonanie: Żółtka cukier puder i cukier waniliowy miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenie i siekam z wiórkami masła. Dodaję utarte żółtka i zagniatając, wyrabiam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min do zamrażalnika.  Potem wałkuję i wycinam kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek.  Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek

Ciasteczkowy Potwór
Bajaderki 217

Składniki: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 3 pełne łyżeczki kakao 1/4 szklanki mleka 3 łyżki rumu lub innego alkoholu ok 1 kg ciasta bakalie Wykonanie: Do garnuszka wkładam masło, cukier, kakao i mleko, i wszystko razem podgrzewam,aż powstanie czekolada.Dodaję rum oraz pokrojone drobniutko bakalie i mieszam. Ciasto kruszę i dodaję do czekolady. Mieszam, studzę(...)niewielkie kulki, które częściowo obtaczam w wiórkach kokosowych. Można użyć również białej polewy oraz kolorowej posypki cukrowej. Gotowe schładzam w lodówce. Ot i całą filozofia. Ja użyłam akurat resztek ciasta ucieranego, które mi pozostało z poprzedniego pieczenia. Roztarłam je po prostu widelcem. Do tego przepisu pasuje praktycznie każdy rodzaj ciasta, najważniejsze aby było już suche a nie świeże Drugim sposobem

Ciasteczkowy Potwór