ciasto zauroczyło mnie już dawno a teraz często je powtarzam. Polecam zarówno z malinami świeżymi jak i mrożonymi. Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować. Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie. A tymczasem zapraszam na : Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków 2 jajka 120-140 g mąki sól Składniki na farsz: 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę 2 ugotowane(...)cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym przełóż z patelni do miski i wymieszaj dokładnie z mięsem i jajkiem na twardo. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W celu przygotowania ciasta, przeciśnij ziemniaki przez praskę lub zmiksuj na puree i wymieszaj z mąką i jajkami (ciasto powinno być dość twardawe). Na posypanej mąką powierzchni uformuj ciasta wałek o średnicy
karmelowyTarta na kruchym cieście z mascarpone, parmezanem, cebulą i kiełbasą. Na wierzchu pomidory koktajlowe i świeża rukola. Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka wody Farsz: 250 g sera mascarpone 150 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 małe cebule 1 jajko 100 g parmezanu kilka pomidorów koktajlowych kilka liści rukoli Wyrobić ciasto(...)mąki, soli, wody, zimnego masła i jajka. Odstawić na około godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Najlepiej na pierwsze 15 minut wyłożyć wierzch tarty papierem do pieczenia i wysypać obciążeniem (np. grochem). W czasie pieczenia przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć
Bulliocukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto nie jest bardzo gęste. Odstawić na godzinę(...)przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem
Bullioskładniki: 90 g cukru pudru 125 g masła 100 g mleka w proszku (nie granulowanego) 50 g herbatników ok. 33 szt. migdałów ok. 25 g wiórek
Domowy Smak Jedzeniaoleju. W jednej misce wymieszać wszystkie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dodać zarumienioną cebulkę i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 3- 4 godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić
Monia miesza i gotujeskładniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 świeży ogórek gruntowy 1 mała papryka czerwona 1 duży pomidor 100 g zielonych oliwek sól, pieprz 4 łyżki oliwy z
Domowy Smak Jedzeniamnie od dawna - lekkie, biszkoptowe ciasteczka, wygięte w charakterystyczny sposób. Jeśli, tak ja mnie, wydaje się Wam, że to bułka z masłem , szybko wyprowadzę Was z błędu. Owszem, przygotowanie ciasta to banał, wyłożenie na blachę też nie sprawia większych problemów, ale zawijanie... O mamuniu, chyba z piętnaście razy wyrzucałam sobie, że zabrałam się za te akurat smakołyki! Twardnieją bowiem błyskawicznie(...)będzie szansy na zwinięcie... Moje rady? Pieczcie najwyżej pięć za jednym zamachem, miejcie już przygotowany wałek lub jakieś butelki, i starajcie się robić wszystko jak najszybciej. Na szczęście ciastu nie szkodzi oczekiwanie na pieczenie (ciasteczka pieką się naprawdę krótko), więc można za jednym razem mniejszą ich ilość wkładać do piekarnika. Uzbrójcie się w cierpliwość, odetchnijcie głęboko kilka razy, i dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;) Składniki: (na 6-7 sztuk) na ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli szczypta cukru 7 g suchych drożdży szklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego 6-7 plasterków(...)małe ogórki kiszone 250 g sera ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup sól, pieprz oregano, ostra papryka Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie około 5 min aż ciasto będzie jednolite, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę
Symfonia smakowaTyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było tak pięknie. Wszyscy mentalnie szykowali się na piękną, gorącą majówkę na świeżym powietrzu. Jedni zapragnęli rozpocząć już sezon grillowania, inny natomiast myśleli o jego owocnej kontynuacji. Mnie zaś wymarzył się piknik nad piękną, zieloną Wartą(...)Dokładnie miksuję, a na końcu łączę wszystko z pianę z białek i wrzucam pokrojone suszone morele. Keksówkę o długości ok. 18 cm wyścielam papierem do pieczenia, wylewam przygotowane ciasto i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę przez 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiskładniki: 1 główka sałaty rzymskiej 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 125 g pomidorków koktajlowych 2 kromki chleba tłuszcz do smażenia sól, pieprz wykonanie: Piersi
Domowy Smak JedzeniaTorty, torciki, te duże, i te małe... wszystkie zazwyczaj potrzebują jakiejś bazy, jakiegoś ciasta, z którego powstaną. A co to za tort bez biszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią się(...)Zajmuje to kilka dobrych minut jednak lepiej dłużej niż krócej. Ważne żeby była bardzo puszysta. Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę i kakao. Miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Ciasto będzie bardzo zbite na tę chwilę, jednak niczym się nie przejmujemy tylko odkładamy robota i przygotowujemy najlepiej drewnianą łyżkę lub pałkę aby wmieszać ubite wcześniej białka. Białka dodajemy partiami
JedzeniomaniaKolejne połączenie słodko-słonego. Mazurek z kruchym spodem, słonymi fistaszkami i mleczną czekoladą Składniki (2 sztuki) : Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 1 kostka masła Krem: 150 g mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie(...)produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą inspiracja z 'Moje wypieki ' Cena: ok 7,5 zł /sztuka
Pora na pora i pomidorasmak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami i malinami: Przepis na dużą blachę ok. 35 x 25 cm Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka(...)Chocolate Brownie Polewa to 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 50 ml śmietanki 30% i maliny do dekoracji Przygotowanie: Białka z jajek wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 1 główka sałaty lodowej 1 zielony ogórek 200 g sera feta 250 g pomidorków koktajlowych ok. 25 czarnych oliwek opcjonalnie: 1 cebula wykonanie: Sałatę myjemy
Domowy Smak Jedzenia