ciasto - 164325 przepisów (strona:4241/10955)

Żabie udka z kurczaka 432

czerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna (tyle, żeby zagęścić ciasto) szczypta soli 3/4 szklanki oliwy lub oleju do smażenia Pierś kurczaka kroję na "żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim(...)dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego. Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka minut na złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik

Kuchnia Prezydentowej
Trzeci chleb 219

ciepłej wody 250g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pszenną graham) 1/3 szklanki aktywnego zakwasu  żytniego Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszowej typ 1050) 10g soli cały wcześniejszy zaczyn od siebie dodałam 30 ml oleju kukurydzianego  1.  Wszystkie składniki umieścić w misie(...)miksera i wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut. Ja nie mam takiego wypasionego miksera i wszystko robiłam ręcznie. ;) 2. Zrobić kulę, wsadzić do miski i odstawić pod przykryciem na 4 godziny. W tym czasie w godzinnych odstępach wyjąć ciasto z miski, wyrobić  i złożyć( w sumie 3 razy). 3. Po tym czasie uformować bochenek i wsadzić

Kuchnia Prezydentowej
Muffinki z brzoskwiniami i białą czekoladą 217

Muffinki polubiłam jeść i robić i myślę, że one też mnie polubiły. Szczególnie takie z białą czekoladą, która świetnie łączy się z pozostałymi składnikami ciasta, a po upieczeniu smakuje obłędnie. Równie wspaniałym smakiem odznaczają się płaskie brzoskwinie, pochodzące z Chin o pierwotnej nazwie Pantao ("pan"-płaski owoc, "tao"-brzoskwinia) . Jej najpopularniejsze odmiany w Polsce to Peento, Saturn, Flateryna, Galaxy(...)dobrze odchodzi od pestki. Podobno mają też orzechowy posmak, ja jednak nigdy nie doszukałam się w nich tego smakowego akcentu... ;)  Postanowiłam połączyć te wspaniałe owoce z doskonałym ciastem biało-czekoladowym w jedną, smaczną całość. Jak smakowało...?  A jak myślicie? :) Składniki: 500 g płaskich brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych na połowy, a następnie na ósemki 250 g mąki

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 196

Moja dzisiejsza pomidorowa jest wyjątkowa. Aromat cytrynowy przewija się w cieście, przyprawach i dodatkach, zmienia zupełnie smak i doznania. Łagodne szpinakowe nadzienie świetnie harmonizuje się z cytryną i pomidorami. Było z tą zupą trochę pracy i zachodu, bo tortellini robiłam sama, ale opłacało się. Jestem z tego pomysłu bardzo dumna. :)  Zadałam też sobie dziś pytanie, czy uda mi się(...)Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć do miseczki. Kiedy trochę przestygnie połączyć z ricottą i ewentualnie doprawić. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka tak, aby ciasto było zwarte, ale elastyczne i miękkie (nie może kleić się do rąk). pozostawić pod miską lub owinięte w folię

Kuchnia Prezydentowej
Pizzerki ze szpinakiem, gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim 212

minuty na małym gazie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę bardzo gęstej śmietany, mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia. 3. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrabiamy ciasto, dolewając po trochę ciepłej wody - ciasto powinno być nieco rzadsze. Wyrabiamy, aż zacznie odstawać od brzegów miski, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce(...)razem na 1 h. Ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 230°C. 4. Przekładamy wyrośnięte ciasto na wysypaną mąką stolnicę, formujemy 4 - 6 kulek, podsypujemy lekko każdą kulę mąką z wierzchu i wałkujemy na okrągły placek ok. 1 cm grubości. Placki przekładamy do wysmarowanych oliwą foremek lub przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  5. Każdy placek smarujemy

Kuchnia Prezydentowej
Torcik jogurtowy z truskawkami 828

Torcik jogurtowy z truskawkami to bardzo proste ciasto, czy może deser Jogurtowiec wygląda pięknie, szczególnie za sprawą kolorystycznego, ciemnego kontrastu na bokach. A ciemne boki i spód to pokrojona w plastry rolada z musem jabłkowym i czekoladą , z której przygotowaniem też nie będzie problemu, nie przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta(...)można zmniejszyć ilość dodanej żelatyny. Torcik kroimy, dekorujemy świeżymi listkami mięty. Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, niskokaloryczne ciasta desery. Zachęcam do wykonania np. tego torcika , mini deseru cytrynowego , mini deseru z truskawkami , deseru jogurtowego z truskawkami The post Torcik jogurtowy z truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
fondue czekoladowe na chłodniejsze letnie dni 195

składniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z owocami 242

Ciasto nie nazwała celowo „morelowo-truskawkowym” bo można je wykonać praktycznie z każdych owoców, a samo ciasto trzyma po prostu w „kupie” owoce. Bajecznie proste do wykonania, nie wymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 60 g cukru(...)czym ją rozwałkowujemy na około 30 cm okrąg- robimy to na papierze do pieczenie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę. Ciasto może lekko się łamać. Pieczemy w temp. 180 C około 40 minuta, tak aby ładnie

greenscarf
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 361

Przepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko do posmarowania(...)rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek

e-PrzepisyKulinarne
Babeczki truskawkowe 262

powstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo w metalową miskę z surowym ciastem, zastanawiałam się o co chodzi. Wyrosły oczywiście krzywe (dla mnie to żadna nowość), musiałam ściąć trochę ich wierzchy, żeby pokryte kremem prezentowały się co najmniej znośnie. Porwał mi się rękaw(...)razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min (aż wbity w babeczkę patyczek do szaszłyków nie będzie obklejony ciastem). Wystudzić dokładnie

wcinaj to
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 743

Teraz sezon truskawkowy więc na weekend u mnie było ciasto z truskawkami. Smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)kremówki  Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie

Ala piecze i gotuje
tiramisu truskawkowe 415

składniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120

Domowy Smak Jedzenia
Cytrynowa babka piaskowa 213

tymi młodszymi ) więc pewnie dlatego tak zawsze mnie ciągnie w tym kierunku i na moim blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa   Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny - 1 łyżeczka proszku(...)silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Ciasto gotowe więc można smakować

Kuchenne Wariacje
Toskańskie cantuccini z migdałami i żurawiną 219

prażyłem w piekarniku (podobny czas w 180 stopniach) tak więc następnym razem (a na pewno będzie następny raz) skorzystam z tej opcji prażenia. Kiedy migdały przestygną zabieramy się za ciasto. Najpierw miksujemy cukier i masło. Kiedy składniki się połączą dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dosypujemy powoli – żeby się od mąki siwy dym nie zrobił w kuchni – mąkę(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką z pomarańczy. Tak wymieszane składniki utworzą dość kleistą masę którą ostatecznie wyrabiamy rękami jednocześnie wrzucając żurawinę i migdały. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleić to można dosypać troszkę mąki. Z gotowego ciasta tworzymy dwa płaskie chlebki (ja miałem ok. 5 cm szerokości i 3 cm wysokości) i pieczemy je w piekarniku

Kuchenne Wariacje
Barszcz czerwony z uszkami 188

czerwonych buraków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 1 łyżka masła - 1 por - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier - ocet - ziele angielskie - liść laurowy - majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli Składniki na farsz do uszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka(...)zeszkli dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości. Po ostudzeniu pieczarek dodajemy bułkę tartą i białko jajka i dokładnie mieszamy. Teraz robimy ciasto na uszka. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i wodę i zarabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy kieliszkiem kółeczka, nakładamy

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania