ciasto - 163312 przepisów (strona:4244/10888)

Cebularze z czarnuszką 191

SKWORCU , 10 dag sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tartce o dużych oczkach(...)wyrośniętego ciasta formuję owalne placuszki. Układam je na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli. Wierzch posypuję żółtym serem oraz czarnuszką. 4. Cebularze piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni.  Do przygotowania cebularzy użyłam czarnuszki, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU . Ziarna czarnuszki mają wiele właściwości leczniczych. Są stosowane w kuchni jako przyprawa. Ziarenka można używać w całości, utłuczone w moździerzu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Brzoskwinki 194

szklanka cukru kryształu;   Wykonanie: Całe jaja, cukier kryształ i ekstrakt waniliowy wymieszać w naczyniu, dodać olej, potem mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki razem zmiksować. Następnie ciasto odstawić na 1 godzinę, by odpoczęło. Po upływie godziny do ciasta wmieszać ręcznie pół kilograma mąki.  Dwie duże blaszki wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać(...)ciasta formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. By łatwiej było formować ciastka, dłonie należy natłuścić olejem. Kulki z ciasta należy układać na blaszce, robiąc przy tym odstępy między nimi około 2,5 cm. Do piekarnika wkładamy obie blaszki, jedna nad drugą. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut, w połowie czasu pieczenia należy blaszki zamienić miejscami w piekarniku. Upieczone ciastka powinny pozostać

In my kitchen
Sernik z truskawkami 150

Ciasto jest pracochłonne, ale gra warta świeczki:) Kto go upiecze, nie powinien żałować, bo sernik jest przepyszny i amatorom sera i truskawek będzie bardzo smakował:) Polecam.   - Upiec biszkopt z 3 jaj. Masa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe; 2 szklanki zmiksowanych truskawek; 2 łyżki cukru kryształu; 20-30 dkg truskawek; Wykonanie: Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się(...)gorących truskawek wsypać galaretki i dobrze mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. Nie gotować!! Przestudzoną, tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, na masę ułożyć umyte truskawki, lekko je wciskając. Ciasto dobrze ostudzić. Masa serowa: Przepis na masę serową znajdziesz tutaj . Wykonanie masy serowej i składniki są takie jak w przepisie na sernik na zimno. Nie wykorzystujemy z tego przepisu jedynie galaretki

In my kitchen
Sernik śródziemnomorski 187

połączenia składników. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy lub amaretto, mielone migdały i wymieszać. Delikatnie przelać masę na przygotowany spód. Piec przez 45-50 minut w 160 st.C. Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz w zamkniętym piekarniku na godzinę, a następnie schłodzić.  Polewa miodowa: w małym rondelku doprowadzić(...)wrzenia śmietanę. Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić. Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce. Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi. Sernik piec najlepiej metodą gazetową

In my kitchen
Muffiny waniliowe z dżemem 153

Wykonanie: Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć oba rodzaje składników. Formę do muffinków wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Do każdej muffinki kłaść po 1 łyżeczce dżemu i przykryć to ciastem (tak, żeby foremki były prawie pełne). Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Do ciasta(...)można dodać po łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej. Muffinki nabiorą wtedy korzennego aromatu. Ekstrakt waniliowy można zastąpić waniliowym aromatem do ciasta

In my kitchen
Tort 185

moja i mojej kuzynki Teresy, której serdecznie dziękuję za to, że tak dzielnie pomagała mi przy pieczeniu tych słodkości. Pokazuję tylko część naszej pracy, bo było jeszcze "trochę" (hehe) ciast. Ciast nie przedstawiam Wam na blogu, gdyż moją zasadą jest pokazanie zdjęcia ciasta w przekroju, a tutaj niestety ciasta przekroić nie pasowało

In my kitchen
Chińskie bułeczki z pekińską 186

smakowały nie tylko mnie:) Mogą leżeć kilka dni w chłodnym miejscu. Polecam:) Przepis znaleziony w "Przyślij przepis" nr 28 z 03/2010. Autorką przepisu jest Pani D.Szymańska. Składniki na ciasto: 125 g margaryny; 500 g mąki pszennej; 200 ml mleka; szczypta soli; 1 łyżeczka cukru; 1 jajko; 30 g świeżych drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej(...)cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami. Do przygotowanej mąki z tłuszczem dodać jajko, ciepłe mleko i drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na bok. Kapustę pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać

In my kitchen
Szampan i maliny - ciasto 489

Szampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas

In my kitchen
Super puszysty sernik wiedeński 204

trafiłam tutaj :) Nie tak sam sernik jak jego pieczenie bardzo mnie zaintrygowało:) Bałam się, że to będzie jakiś niewypał, ale pieczenie przebiegło pomyślnie, a sernik wszystkim smakował:) Składniki na ciasto:    4,5 łyżki cukru; 1 cukier waniliowy 15 dag masła 2 żółtka 1,5 szkl. mąki  Wykonanie: Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć(...)cukru  Wykonanie: Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto

In my kitchen
Hot dogi na domowy sposób:) 173

puszyste i bardzo smaczne:) Na śniadanie, obiad czy kolację, bo i sycące i pożywne:) Z powodzeniem można je podać jako danie na gorąco na imprezce, etc. Polecam. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej; 1 szklanka ciepłego mleka; 2 łyżki oleju; 1 jajko; 1 żółtko; 5 dkg drożdży; 1 łyżeczka soli; 2 łyżeczki cukru; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)roztartych drożdży dodać jajko, żółtko, olej i mleko. Składniki te wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i przygotowane drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki). Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem

In my kitchen
Sernik Raffaello 185

Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów, jakim jest "Kwestia Smaku" . Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta gdyż jestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35(...)dodać wiórki kokosowe i delikatnie wszystko razem wymieszać. Sernik wysunąć z piekarnika (będzie miękki i falujący), na wierzch wyłożyć bezę kokosową i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki (bez przykrycia) na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Uwagi: Jeżeli uznasz, że po 30 minutach beza kokosowa

In my kitchen
jajka faszerowane awokado nie tylko na święta 185

  składniki: 3 jajka 3 łyżki miąższu awokado 3 łyżki twarogu 1 łyżeczka rozmrożonego szpinaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na

Domowy Smak Jedzenia
awokado faszerowane – ekspresowa przekąska 222

  składniki: 2 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 5 oliwek (zielonych lub czarnych) 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki majonezu

Domowy Smak Jedzenia
Chleba naszego pszennego ...... 180

posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.   Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, kilkakrotnie uderzyć ręką, ponownie(...)wyrabić. uformować bochenek, przełożyć go na lekko posmarowaną olejem blachę do pieczenia lub do formy, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne pół godziny (lub dłużej) do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie posmarować robełtanym z wodą białkiem, ewentualnie posypać ziarnami i kilkakrotnie naciąć wierzch chleba. Piec w temperaturz 200 stopni C, przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb pita 218

ewentualnie cukier. W rondelku podgrzać do temperatury 45 - 50 stopni   wodę z mlekiem i olejem, a następnie dodać do wymieszanej z drożdżami i pozostałymi składnikami mąki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce(...)godziny - powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić   na 12 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki o grubości 7-8 mm. Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków. W międzyczasie rozgrzać piekarnik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata