niewielkiej ilości składników, da się zrobić coś tak dobrego. Przepis cytuję za Pascalem. 'tarta z łososiem wg Pascala' Składniki (dla czterech osób): - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (200g) - 5 całych jaj (roz. L) - 150 g wędzonego łososia - 125g mozzarelli - 100 ml śmietany 30% - 2 pomidory - pół pęczku szczypiorku - S&P Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się pestek(...)gniazd, i pokroić w drobną kostkę. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, sól i pieprz i roztrzepać widelcem, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pospanej mąką. Wyłożyć formę na tarte i nakłuć widelcem. Odciąć nadmiar ciasta. Na cieście układamy naprzemiennie łososia i plastry mozzarelli. Posypać posiekanym szczypiorkiem i pomidorami. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Doprawić solą
CookYourselfdrożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto(...)wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba* (wcześniej podsypanego mąką). Wierzch bochenka również posypać mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów lub ułożyć kilka kostek lodu na sam dół
CookYourselfjadłam pierwszy raz, chociaż zabierałam się za ich klejenie od ponad roku. W związku z tym, że podczas lepienia pierogów z kapustą i grzybami na Święta, zostało mi trochę ciasta na pierogi, postanowiłam je ulepić. Teraz żałuję, że tego ciasta zostało tak mało, bo pierogi wyszły obłędne! Szczególnie podane z zimną śmietanką! Pycha! 'pierogi z kaszą gryczaną, serem(...)boczkiem i cebulką' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej i przestudzonej - 100g białego sera półtłustego - 10 plastrów boczku parzonego - 1 cebula - czosnek granulowany, papryka słodka i ostra - S&P Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, tak aby się nie przypalił. W połowie smażenia dodać drobno
CookYourselfzależności od miejsca w którym mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto, a dokładnie zakwas, hodujemy przez 10 dni na blacie kuchennym (jeśli hodujemy go samemu, proces ten wydłuża się o 5 dni). Przez ten czas dokarmiany(...)bidi-language:#0400;} Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 55 minut lub nawet dłużej (sprawdzając po 35 minutach ), do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić na kawałki. Ciasto dobrze się mrozi. Moje ciasto wyszło płaskie, ponieważ wzięłam za dużą formę :( ale i tak było bardzo smaczne :) Smacznego
CookYourselfprzynajmniej twierdzi Autorka ;)), jeśli będziecie przestrzegać trzech podstawowych reguł : 1. składniki muszą być z temperaturze pokojowej, 2. mąka i kakao musi zostać przesiane przez sito i 3. surowego ciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku w ogóle zrezygnować z miksera, wystarczy wymieszanie widelcem, do połączenia składników). Spróbujcie. Wychodzi pyszna! 'jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny(...)mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1/2 szklanki kakao * polewa: - 100 ml mleka - 100g czekolady (min. 70% kakao) - 1 łyżka cukru - 1 łyżka masła Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać do miski. Masło
CookYourselfudało mi się kilka sztuk zamrozić, będą idealne na jutrzejsze śniadanie. Polecam! 'scali bread' Składniki: * zaczyn: - 1 szklanka mąki pszennej - 150ml wody - szczypta świeżych drożdży (wielkości ziarenka grochu) * ciasto właściwe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki oliwy z oliwek - 150ml ciepłej wody - 2 łyżeczki mleka w proszku - 10g świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - białko Z podanych składników przygotować zaczyn(...)Wymieszać, do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na noc. Rano, pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrabiać hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut lub do podwojenia objętości. Po tym czasie, odgazować ciasto (uderzyć w nie pięścią). Podzielić
CookYourselfdrożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszył". Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, rozczyn i miód. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. (uwaga! należy bardzo długo wyrabiać! ręcznie ok.30 minut, w mikserze, za pomocą haka ok.10 minut) Ciasto przykryć folią i odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania(...)ciasto dwukrotnie złożyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części (ok.90g każdy). Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem, przekroić i zrumienić pod grillem. Smacznego! Źródło: blog
CookYourselfJakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić(...)przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem! 'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - duża szczypta soli - 125 ml mleka + 2 łyżki - 50g masła - 3 żółtka + 1 jajko * farsz: - 1 podwójna pierś
CookYourselfNajlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Próbowałam wiele przepisów i w każdym czegoś brakowało. Ale to było idealne (było, bo zniknęło w mgnieniu oka ;)). Wilgotne w środku, z orzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej(...)rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić na dwie części. Mascarpone i śmietanę kremówkę delikatnie zmiksować, dodać sól, cukier i sok z cytryny. Zmiksować na sztywno. Podzielić
CookYourselfdrożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Dodać do mąki, 1 łyżki oregano, 0,5 łyżeczki (płaskiej) soli, jajka i oleju. Wyrobić elastyczne ciasto, które będzie odklejało się od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części. Każdy kawałek rozwałkować(...)prostokąt o szerokości długości parówki. Na 3/4 długości prostokąta naciąć ciasto w paski. Na nienaciętym kawałku ciasta rozsmarować przecier pomidorowy, posypać oregano, solą i pieprzem. Położyć ser, następnie parówkę i zrolować. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie rozkłóconym jajkiem. Można tez obsypać wierzch oregano. Piec w 200C przez 10-15 minut. Smacznego! *przepis pochodzi z bloga 'Moje
CookYourselfprzez ok 5 minut (jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę mąki, jeśli za sucha - ciepłej wody). Masa wyjdzie lekko klejąca. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Ser i wędlinę pokroić w drobną kostkę (pieczarki i cebulę podsmażyć, oliwki posiekać, suszone pomidory pokroić w paski) i dodać do drożdżowego ciasta. Wmieszać dokładnie w ciasto (zostawić trochę(...)pizzy po sycylijsku . Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy (po upieczeniu ciężko odrywa się papilotkę od ciasta (po wystudzeniu-problem ten znika), dlatego jeśli tego nie chcecie, polecam wysmarować blachę na muffinki oliwą/olejem i piec bez papilotek). Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfsłodka. Słodyczy nadaje jej polewa. Polecam z czystym sumieniem. 'kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady' Składniki (na formę z kominem o śr.20cm): * ciasto : - 5 jajek rozm.L - niepełna szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki - 3 czubate łyżki kakao - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 0,5 szklanki wrzątku(...)polewa: - 50 ml mleka - 1 łyżeczka masła - 100g białej czekolady Ciasto: Jajka utrzeć do białości z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kawę i wymieszać. Olej zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać (do połączenia się składników). Do ubitych jajek, dodać olej i mąkę. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy (użyłam silikonowej) i wsadzić do zimnego piekarnika
CookYourselfpysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. 'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula(...)łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika (tą największą i najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić do piekarnika nagrzanego
CookYourselfpewno przygotuję z nich coś pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając(...)Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić na pół. Sok z limonki wymieszać z cydrem. Nasączyć oba blaty. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać całkowicie ostudzoną czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i schładzamy ok. godziny w lodówce. Stolnicę(...)lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, z którego szklanką wycinamy serduszka (ja wycinałam 2 rozmiary- mniejsze i większe). Te mniejsze należy przeciąć wzdłuż- będą to uszy. Doklejamy pod spodem dużego serduszka uszy. Układamy ciasta na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach. Do cukru pudru dolewamy powoli gorącą wodę i mieszamy. Lukier musi być gęsty
Aga w kuchni