cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć na blat i uformować z ciasta kulkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i foremką w kształcie jajka
Ala piecze i gotujeSkładniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki ziemniaczanej 1 kubek mąki pszennej 3 jajka 0,5 kubka cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski(...)masy maślanej Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy, delikatnie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę
Luźna KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje naprawdę bardzo pysznie. U mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne Post Makowiec na kruchym cieście pojawił się
Marta GotujeZielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków. Ciasto na pierogi: 70 dag mąki pszennej 20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Nadzienie: 75 dag gotowanych, zmielonych ziemniaków(...)wodą mocno podgrzewamy przed dodaniem. 2. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą. 3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi
Apetyczna babeczkapełne ziarno 3 zboża 150 g zakwasu 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę miodu 470 ml ciepłej wody Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Ciasto podwoi swoją objętość. - Z rana dodać: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g żytniej chlebowej 720 100 g pełnoziarnistej pełne ziarno 3 zboża 200 - 250 ml ciepłej wody (wodę dodawać(...)stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce) Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać kminek lub czarnuszkę, a do drugiej część ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu chleba. Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać otrębami, silikonowej nie trzeba. Łyżką nakładać ciasto chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi
Kuchcik gotujelubię ruskie i z serem. Dlatego troszkę poeksperymentowałam z nadzieniem serowym i dodałam do niego suszone pomidory oraz przeróżne bakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie! Ciasto: 500g mąki pszennej, 2 jajka, sól, około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać(...)wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie: 200g białego sera, 4 suszone pomidory, szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.), ząbek czosnku, cebula, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego), sól, pieprz ziołowy
Z miłości do słodkościzrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki dla mojej rodzinki będzie za mała.. Ciasto: 1 jajko 60 g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40 g świeżych drożdży 240 g mąki pszennej Kruszonka: 50 g mąki(...)rozetrzeć łyżką. Kiedy drożdże się "rozpłyną" z cukrem, do miski wbić jajko i dodawać na zmianę mąkę i lekko ciepłe mleko z masłem, mieszając trzepaczką lub miksując. Po chwili ciasto stanie się jednolite. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też
Moje domowe kucharzenieidealne na wiosenny lub letni deser, a także ciekawa propozycja na przyjęcia dla dziewczynek lub nawet Wielkanocny stół. Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli łyżka kakao(...)zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku
Słodka Stronaciasto pokochają amatorzy kawki , pokochają matki i dadzą swoim dzieciom, gdyż ciasto ... nie sypie się na dywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany
Z Kuchni Do KuchniMąkę przesiać przez sitko, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać wszystko razem. Następnie dodajemy margarynę i zagniatamy tłuszcz z mąką , tak aby powstała sypka konsystencja. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika. Kruszonką możemy posypywać ciasta drożdżowe, ciasta z owocami np. jabłeczniki, ciasta z wiśniami
Przepisy i porady kulinarnewystarczy suche składniki połączyć z mokrymi - i już. To, że siłą rzeczy są wysztukowane, sprawia, że jestem w stanie zachować umiar, co absolutnie nie ma miejsca w przypadku ciast. I jeszcze jedno… najlepsze są tuż po upieczeniu, lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe. Szczególną przyjemność sprawia mi zjadanie ich na śniadanie, sama nie wiem dlaczego. W tym przepisie gwiazdą jest(...)mąka kukurydziana, która nadaje babeczkom ładnego, słonecznego koloru i delikatnego smaku. Dodatek borówek amerykańskich sprawia, że ich słodkie soki wydostające się podczas pieczenia przesycają złociste okruchy ciasta, co nadaje mufinkom dodatkowego wymiaru smakowego. Składniki: 100 g mąki kukurydzianej 150 g płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny ½ szkl
Roślinna - blog wegańskiZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania, konfitura owocowa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka(...)ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj . Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO, gdzie znajdziecie
Tradycyjna kuchnia Kasimakaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie naprawdę lepiej niż kupny(...)jajka 1 żółtko sól Przygotowanie: Do jaj dodajemy mąkę i sól, zagniatamy przez ok. 5-10 minut i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do odpoczęcia. Ja ciasto zagniatałem w mikserze planetarnym dlatego nie sprawiło mi to dużo kłopot. Po tym na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej
Kuchnia ŁukaszaMiałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki aromatu(...)suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem na gładką, białą masę. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta lepić niewielkie kule, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżeczka cukru 1 opakowanie suszonych drożdży 2 łyżki oliwy 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!) rozbełtane jajko Mąkę wymieszać z solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Dodać oliwę i zagniatać ciasto dodając po trochu ciepłej wody. Na początku ciasto będzie kleiło się do rąk, ale po pewnym czasie przestanie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia(...)godzinie z ciasta formować bułki, układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarować rozbełtanym jajkiem i wstawiać do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut, do zarumienienia. Smacznego :) I nieodmiennie zachęcam do odwiedzenia profilu na FB: Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!