kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 2 średnie kulki mozzarelli 50 dag kurczaka 1 żółta papryka przyprawa do gyrosa kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta 1/2 kg pieczarek suszone pomidory, czosnek bazylia przyprawa Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić wciepłe miejsce(...)podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam na połowę. Kurczaka kroje w paski, oproszam przyprawa do gyrosa, podsmażam na oleju, osączam.Wszystko dzielę na połowę. Na pizzę wykładam
Z Majeczką w kuchniprzed nami dłuższy weekend, wiec nasza propozycja z trochę większym wkładem pracy. Co powiecie na ulubioną polską potrawę ? Tak, to pierogi ruskie :) Pierogi ruskie ( 4-5 osób) Ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać do ziemniaków, dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być mocno pikantny. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle
vegetanierozgniatamy drożdże, wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy(...)Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :) Przed podaniem posypujemy racuszki cukrem pudrem. Smacznego :) i róbcie sobie i dzieciaczkom te racuszki, są bardzo smaczne
vegetaniepapryką. Nie solimy ! dodaliśmy dużo sera, który jest słony :) Farsz jest gotowy. Jeśli wyjdzie wam nieco rzadki, bo np. za słabo odparowaliście szpinak, to dodajcie bułki tartej lub otrębów. Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde(...)będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać małą szklanką kółka (średnica ok. 6 cm). Ciasto nadziewamy farszem i sklejamy jak klasyczne uszka. Chyba, że wymyślicie inaczej :) Przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, mieszamy od czasu do czasu i po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 min. Wyławiamy na talerze i po chwili dobrze jest odlać wodę
vegetaniewymieszać z ziemniakami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Do ziemniaków dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być dość pikantny. Ciasto: 250 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej gorąca przegotowana woda łyżka oleju łyżeczka kurkumy Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne oraz kurkumę. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść(...)ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką. Dzisiaj rozpisaliśmy się dość mocno, ale mamy nadzieje
vegetaniejaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch. Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób) Składniki na ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju kurkuma Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodać łyżeczkę kurkumy. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto(...)średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić w kwadraty ok. 4-5 cm. Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica
vegetanietrochę czasu, aby zasmakować tych pyszności. A wiec, żeby nie tracić czasu do roboty, jest trochę do zrobienia:) Brokułowe kąski z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorami. (4 osoby) Brokuły w cieście: 1 duży brokuł, ciasto naleśnikowe z ziołami (gęstości kwaśnej śmietany). Zioła dodajemy według uznania, my dodaliśmy tymianek, bazylię, pieprz i ostrą paprykę. Zaczynamy od obrania brokuła i podzielenia na małe(...)różyczki. Teraz delikatnie blanszujemy w wrzącej lekko osolonej wodzie. Wyciągamy z wrzątku i przelewamy zimną wodą, aby zahamować proces gotowania. Odstawiamy i przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Teraz czas na ziemniaki. Ok. 8 szt. większych ziemniaków wstawiamy równorzędnie z brokułem i gotujemy, aż będą na w pół ugotowane. Odcedzamy ziemniaki i odstawiamy, żeby lekko przestygły. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki
vegetaniezeszklił i dodajemy do farszu. Teraz dodajemy żółtko, płatki owsiane oraz przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka pszenna) gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę(...)zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym składać w trójkąty i docisnąć krawędzie widelcem. Będą ładnie wyglądać. Sos: 300 ml musu jabłkowego 100 ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżeczka pasty tandoori 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek 1/2 łyżeczki tartego imbiru Możecie przygotować mus jabłkowy sami
vegetaniepęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki ziemniaczane, buraka. Kapustę kroimy na części razem z głąbem(...)trakcie smażenia skropić delikatnie grzybowym sosem sojowym, aby podbić smak grzybów. Całość doprawiamy przyprawami i na koniec wsypujemy garść płatków owsianych. Mieszamy dokładnie wszystko i farsz mamy gotowy :) Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy w trójkąty, ale jak macie inny ulubiony sposób, to zlepiajcie jak się Wam podoba :) Gotujemy jak tradycyjne
vegetanierozgniatamy drożdże, wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka, rodzynki, cynamon(...)delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :) Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z dżemem z owoców leśnych i posypujemy migdałami. Smacznego
vegetanietalerze. Dziś słoneczne, smaczne i tanie danie - naleśniki z białym serem i pomarańczami. Mogą stanowić zarówno drugie danie jak i smaczny deser. Naleśniki z białym serem i pomarańczami Składniki ciasto naleśnikowe 300 gram mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli nadzienie 30 dkg białego sera półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki cukru cukier(...)pomarańcze syrop klonowy (można zastąpić miodem) kora cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie Mąkę, mleko, jajka, olej i sól miksuję na gładką masę i odstawiam na około 20 minut. Powstałe ciasto powinno mieś konsystencję niezbyt gęstej śmietetany. Kiedy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję nadzienie. Pomarańcze sparzam i szoruję. Z jednej pomarańczy ocieram skórkę a następnie ją filetuję na drobne kawałki. Z drugiej
Magiczna kuchnia Dariiprzyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser. Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - S kładniki (ok. 12 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli łyżka kakao(...)czekolady) 100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany ok. 100 g wiśniowej konfitury Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym
Słodka StronaOstatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady! Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem z nutellą. Kalorii miliony … ale za to równie dużo przyjemności! Krem czekoladowy podnosi poziom endorfin, co sprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować(...)Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło
Ostra na Słodkotrochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło. Ja posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką- hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy na babę jaką macie , ale pamiętać(...)ciasto rośnie więc musi być większa...i odstawić ponownie. Będzie rosło. Nagrzać piekranik do 170-180 stopni i piec okolo 35-40 minut, do suchego patyczka. Nie pieczcie dlużej bo baba ma być wilgotna a nie sucha! Po upieczeniu wyciągnąć i trzymac w formie jeszcze 10 minut, następnie odwrócić i „wysypać”babę. Przestudzić na kilkakrotnie złożonej ścireczce kuchennej
Z Kuchni Do Kuchnikolan w strupach,gatków z łatką na łacie... Kiedy byłam mała i jezdziłam na wieś do babci, a mama robiła pierogi bądz po prostu makaron lub chleb, podkradaliśmy kawałki ciasta ...i kładliśmy na blasze pieca chlebowego, u babci w kuchni. Powstawał tzw. podpłomyk,wychopień,wychopieniek. Jakież to było dobre . Prymitywny wypiek tak zapadł mi w pamięć , że sobie(...)przypomniałam...wczoraj,patrząc na folkowy wzór mojego wałka. Zagniotłam ekspresowo ciasto jak na pierogi .Przepis na idealne pierogi znajdziecie TUTAJ Uprzednio nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Rozwałkowałam ciasto jak na pierogi zwykłym wałkiem, by następnie przejechać kurpiowskim wałeczkiem STODOLA po wierzchu, tak by powstał wzór. Wykroiłam „ciasteczka”, przełożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Obiniżyłam temperaturę
Z Kuchni Do Kuchni