ciasto - 163312 przepisów (strona:4266/10888)

Kwieciste parówki w cieście francuskim 215

Kolejna odsłona parówki i ciasta francuskiego. Tym razem w kształcie kwiatuszka. Jak szaleć, to szaleć :D Te parówki robi się niemal identycznie jak poskręcane , które robiłam niedawno. Jeśli macie w pracy mikrofalówkę, to można sobie takie śniadanie przygotować na wieczór i wziąć rano do pracy - odgrzać w mikrofali. Nie będzie to już to samo, ale na ciepło śniadanie zjeść też(...)jest fajnie :) Muszę przyznać, że zimne również są smaczne, ale osobiście wolę je na ciepło. Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania parówek Ciasto francuskie kroimy na sześć prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie  i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drożdżowe różyczki 200

ciepłe mleko umieścić w malakserze (lub zagnieść w misce). W malakserze mieszamy składniki 1,5 minuty na najwyższych obrotach Przykryć i odstawić około 30 minut w ciepłym miejscu Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Urywamy ciasto po kawałku Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkowujemy urwany kawałek ciasta i wykrawamy szklanką po 3 kółka  Następnie nakładamy(...)Następnie należy przekroić rulon na pół Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekrojoną różyczkę układamy w tortownicy stroną płaską zaczynając od środka foremki. Tworzymy różyczki aż do zużycia całego ciasta Można odstawić na 20 minut, ale ja tego nie robiłam, ponieważ przy tworzeniu kolejnych różyczek, te utworzone już rosły :) Roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy róże z wierzchu Wkładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Seromakowiec 215

wiaderku  5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec(...)sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową  Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Red velvet sowa. 217

Czas mija nieubłaganie. Lata lecą za szybko, dzieci rosną...ale my się jednak nie starzejemy. Koncepcja tortu pojawiła się całkiem przypadkowo, ale efekt mojej ambicji powalił na kolana. Pyszne ciasto, ze świetnym kremem z idealną dekoracją. Kolejne urodziny dzieci zaliczone na 6 z plusem. Składniki: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka(...)koniec dodając ok półtorej łyżeczki cukru i cukier waniliowy do smaku i połowę rozpuszczonej w mikrofali, bądź w kąpieli wodnej żelatyny. Całość dokładnie miksujemy. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta i smarujemy go częścią masy, na to układamy kolejny blat ciasta i znów smarujemy masą. Na to układamy ostatni blat, całość delikatnie dociskamy wyrównując tort i wstawiamy do lodówki

Malinowe Pocałunki
Ciasto marchewkowe z orzechami i czekoladą 172

Jest takie ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Choć trzeba przyznać, że jest z niej taki cichy bohater. Niewielu jest bowiem takich, którzy nie znając składników ciasta, wyczują startą na grubych oczkach marchew. Natomiast gwarantuję Ci, że dzięki temu właśnie składnikowi, ciasto ma wyjątkowo delikatny smak i wilgotną konsystencję. Towarzyszami marchewki są orzechy i gorzka czekolada. Kompani idealni(...)cukrem, solą, cukrem waniliowym, skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka i mieszać. Wsypać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.  Dodać marchewkę, czekoladę i orzechy. Wyrobić na gładkie ciasto. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka, w temp. 200 stopni.  Całość dekorujemy gorzką czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kawałkami orzechów. Widzisz kawałki marchewki? ;) Ciekawa jestem czy jedliście

Mój Smak na Życie
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 233

Pewnie większości znane ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Świetny sposób na szybką ciepłą przekąskę na każdego rodzaju imprezę czy dla niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym.   SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko(...)krawędzi układać pasami szynkę i ser.  3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec do zrumienienia

Kto ugości moich gości?
Sernik na zimno z borówkami i bezą 127

Ostatni tydzień był tak upalny, że chyba nikt nawet nie myślał o włączeniu piekarnika i upieczeniu jakiegokolwiek ciasta. Dlatego wtedy najlepiej sprawdzają się serniki na zimno z owocami. Dzisiaj jest chłodniej więc można trochę poeksperym entować. Postanowiłam udoskonalić sernik i upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :)   Sernik(...)niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu

noteskulinarnyfiga
Wesołego Alleluja ! 160

Ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Babka kawowa. Zdecydowanie polecam ! Moja już upieczona Przepis pochodzi z : kuchnialidla.pl Składniki: 5 jajek 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 250 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mocnej kawy 50 ml syropu do kawy o smaku(...)konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blachę wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy

noteskulinarnyfiga
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 134

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze dlatego staram się go jak najlepiej wykorzystać. Przygotowałam lekkie, delikatne ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym. Idealne na dzisiejsze ciepłe sobotnie popołudnie. Ciasto biszkoptowe z truskawkami składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany(...)stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do ubitej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy, wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach C (termoobieg). Składniki na masę: 500 g sera białego 330 ml śmietanki kremówki

noteskulinarnyfiga
Zielone ciasto z kiwi 495

początku chciałabym Wam życzyć wszystkiego co najpiękniejsze w Nowym Roku, radości, szczęścia i spełnienia marzeń. Czym najlepiej uczcić pierwszy dzień nowego roku ? Oczywiście pysznym ciastem :) Zostawiam was z przepisem na zielone ciasto z kiwi :) potrzebne składniki na kisiel z kiwi: koszyczek kiwi 2  łyżki skrobi ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki(...)piany z białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy lekko łyżką. Przelewamy ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 40x30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min. w temp. 190 stopni C (termoobieg). W międzyczasie obieramy i miksujemy kiwi

noteskulinarnyfiga
Pierogi ruskie z cebulą dymką 182

zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.  Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu.  Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko na gładkie, zbite w kulkę ciasto. Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka(...)każde kółeczku z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.  Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zaplątane bułeczki 109

łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszać ze sobą 2 rodzaje mąki z solą. Dodać drożdże i wyrabiać ciasto, ewentualnie można dolać odrobinę mleka jeśli ciasto nie chce się lepić. Na koniec dodać oliwę i wyrabiać, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczką i odstawić(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków i z każdego uformować cienki wałeczek. Wałeczki zaplątać jakby w luźny supeł i połączyć oba końce. Tak przygotowane odłożyć przykryte ściereczką na pół godziny.  Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać zarodkami pszennymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe serduszka z cebulką 142

tuż, więc i u Nas na blogu nie mogło zabraknąć miłosnego akcentu. Dałyśmy się troszkę porwać magii tego dnia i już na dzień przed proponujemy wykonanie serduszek drożdżowych. Do ciasta dodałyśmy cebulkę, aby nadać im smaku i zapachu i aby same w sobie stanowiły ciekawą "przegryzkę". Drożdżowe serduszka z cebulką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 40 ml oliwy(...)łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności od tego jakie serduszka chcemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki meksykańskie 153

Drożdże kruszymy i przekładamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy i odkładamy do wyrośnięcia. Do mąki, szczypty soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy(...)groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy płaski placuszek, na środek którego nakładamy farsz i zamykamy tworząc bułeczkę.      Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.        Pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski na parze z owocami 147

Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię(...)podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formować kulki.  W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki