wody (temperatura około 39-41 stopni) Wszystkie w/w składniki mieszamy patyczkiem drewnianym do konsystencji gęstego budyniu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy przez noc w ciepłym miejscu. Niecierpliwie wyczekujemy poranka. Do ciasta używamy dodatkowo: -240 gram mąki żytniej TYP720 -150 gram mąki pszennej TYP550 -ok. 100 ml ciepłej wody zmieszanej z 20 ml mleka -2 łyżeczki soli -po garści siemienia lnianego(...)słonecznika Ciasto wyrabiamy mieszając w pierwszym etapie wszystkie składniki z zaczynem. Papier do pieczenia nacieramy masłem i obsypujemy otrębami, wykładamy nim foremkę. Wyrobione ciasto układamy na kształt foremki, oklepujemy olejem rzepakowym, wkładamy do foremki i dociskamy delikatnie z góry, by rozłożyć je dokładnie w formie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2h. Delikatnie, aby ciasto nie opadło spryskujemy
BaRepaspszenna), z mlekiem owsianym zamiast krowiego i z jednym jajkiem (tradycyjne przepisy podają nawet 4), ale i tak wychodzą niesamowicie delikatne i zdecydowane zarazem ... dzięki mące gryczanej. Składniki ciasta (na dużo blinów - nie liczyłam, ale 30 szt. było pewnie): 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 jajko, 1,5 szklanki mleka owsianego (zwykłego trochę nie toleruję), łyżeczka(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Składniki zaczynu łączymy, mieszamy i odstawiamy na 15 min, co by ożył :) Resztę składników łączymy (mleko lekko podgrzewany przed dodaniem) i dodajemy buzujący zaczyn. Uzyskujemy ciasto, o konsystencji trochę gęstszej od naleśnikowego. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 3-4 godzimy w ciepłe miejsce. Oto ciasto (drożdże jak widać pracują) .... Potem smażymy (ja robię to na mieszance
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyCzekoladowe ciasto idealne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast, ponieważ powinno wyglądem przypominać ciasto z zakalcem. Nie zmienia to faktu że jest przepyszne i obłędnie pachnie czekoladą. SKŁADNIKI (forma 30 x 20) 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 100 g mąki 200 g cukru 5 jaj SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W kąpieli wodnej (w garnku zagotować(...)cukrem na puszystą masę następnie dodać mąkę i ponownie zmiksować, cały czas miksując powoli wlewać roztopiona czekoladę i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C 20-25 minut. Po upieczeniu polać czekoladą i pokroić w kwadraty. rrarossa@gmail.com
RAROSSAbloga, który jeszcze mnie do tej pory nie zawiódł czyli Moje Wypieki . Pączki rzeczywiście robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Celowo nie wykładałam na olej równiutkich porcji ciasta aby w efekcie otrzymać różne ciekawe kształty. Doszukałam się m.in. pieska, foki, bobasa, świnki, ptaka a córcia m.in. dinozaura, jeża i... Furbiego:) Mimo wszystkich zalet jak dla mnie ciasto(...)szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do głębokiego smażenia 1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem lub mikserem. 2. Olej rozgrzać, nakładać ciasto łyżką (aby było łatwiej można ściągać ciasto drugą łyżką i co jakiś czas moczyć ją w oleju) i smażyć na złoto. 3. Odsączyć z tłuszczu, wystudzić, obsypać cukrem pudrem
Kto ugości moich gości?głowy.. W każdym wydaniu są pyszne. Na blogu znajdziecie również gofry upieczone z mąki ryżowej . Gofry Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na 7 sztuk Składniki na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 450 2 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 2 białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie(...)Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry. Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy
Kulinarne przygody Gatitymasło i ubite jajka z cukrem. Miksujemy na gęstą masę. 1/4 z masy przekładamy do innego naczynia i mieszamy z kakao. Do kokilek wypełnionych papilotkami układamy kolejno. Łyżkę ciasta białego na spód, malinę na środek - dociskamy. Malinę przykrywamy łyżką ciasta kakaowego, które z kolei przykrywamy ciastem białym. Powtarzamy z każdym ciastkiem. Wyszło mi ich 12 sztuk. Możemy oczywiście zrobić(...)czynność odwrotną zamieniając kolory ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Na rozgrzaną patelnię sypiemy garść cukru i podlewamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy w momencie, aż cukier zbrązowieje i automatycznie łyżką polewamy muffiny. Posypujemy wiórkami migdałów. Zalewamy patelnie wodą i doprowadzamy do wrzenia; w ten sposób oczyścimy patelnię po karmelu
BaRepasłyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant Dodatkowo: olej cukier puder powidło, nutella lub dowolny krem do nadziewania W naczyniu wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać jajka i cukier. Wyrabiać ciasto wlewając powoli mleko wymieszane z wodą. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło, wyrabiać do połączenia składników. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać. Umieścić ciasto w naczyniu, przykryć pokrywką(...)odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i odpowietrzyć. Rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką krążki. Gdy podrosną smażyć w głębokim oleju rozgrzanym do temperatuty 180 stopni, po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik. Gdy pączki przestygną nadziewać je wybranymi dodatkami, obsypać cukrem pudrem. Polecam do nadziewania krem adwokatowy wg poniższego przepisu znalezionego
Praktyczna plłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie z ciasta uformować małe kuleczki o wielkośći pasującej do foremki. Ja posiadam maszynkę do wypieku i robiłam kuleczki z ciasta o wadze 5-6 g. Kuleczki wkładać do maszynki(...)piec na złoty kolor, u mnie mniej więcej 6-7 minut. Upieczone łupinki odłożyć do wystudzenia. Następnie odkroić wystające ciasto i nadziewać dowolnym kremem sklejając dwie połówki w jeden orzeszek. Posypać cukrem pudrem i można zajadać
Monia miesza i gotujemacie pomysłu na kolację ? a w lodówce macie parówki i ciasto francuskie ? Zapraszam do przygotowania takich oto pyszności prostych i szybkich w wykonaniu :) Parówki w cieście francuskim , odrobina ketchupu i czegóż można chcieć więcej :) Składniki : Około 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie : Ciasto rozwinąć , radełkiem po długości od jednego rogu do drugiego naciąć długie paski o szerokości
Sama słodycz i szczypta chiliMąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy zasypujemy cukrem i podlewamy mlekiem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans. Do mąki dodajemy masło i wodę, zalewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk dodajemy pestki słonecznika i wyrabiamy na kształt kuli. Oklepujemy ją olejem rzepakowym. Do foremki 25 cm, wkładamy papier(...)pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy otrębami.Wykładamy do niej ciasto lekko dociskając z wierzchu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy ciasto podwoi objętość, smarujemy je lekko wodą i posypujemy pestkami słonecznika, dociskając z góry. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni góra - dół, a potem przez kolejne 20 minut
BaRepasciepłe miejsce na ok. 15 minut aby wyrosły. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy (ma być ciepłe, nie gorące). M ąkę, cukier, szczyptę soli i rozczyn mieszamy i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i wyrabiamy tak długo, aż masło się wchłonie. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Następnie rozwałkowujemy ciasto(...)prostokąt. Smarujemy dżemem całą powierzchnię ciasta i zawijamy jak roladę (od dłuższego boku). Kroimy na 2-centymetrowe plasterki i gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka. Ja dodatkowo posypałam je cukrem, ale po upieczeniu nie został po nim nawet ślad :). Pieczemy w 200 stopniach przez
KasiekGotujesmakuje i nie odstrasza swoją ostrością i zapaszkiem :). Dodatek sera żółtego jeszcze bardziej ubogaca wspaniały smak. Świetna przekąska na ciepło i na zimno. Warto wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej wody -szczypta cukru -płaska łyżeczka soli -olej -przecier pomidorowy -pieprz, sól -przyprawa do pizzy(...)łyżki oleju i pół słoiczka przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy. Przecieru dodać można mniej, uzyskamy wtedy mniej wyrazisty pomidorowy smak. Cebulę odstawiamy na min. pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. W naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli się zbyt klei, można dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placki i układamy
KasiekGotujeSkładniki na ciasto: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 cytryna cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy(...)samym końcu dodajemy sok z cytryny delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej delikatnie
kgwjanczewomleka 20 gram świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego szczypta oregano, chili, bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili + 2 łyżki do wysmarowania bułek 1/2 łyżeczki soli Ciasto drożdżowe zazwyczaj robię według przepisu mojej mamy, zawsze w tej samej kolejności. Zaczynam od zrobienia rozczynu. Świeże drożdże mieszam z cukrem aż do uzyskania płynnej masy. Dodaję kilka łyżek mąki(...)oraz mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej bądź podgrzanego). Mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Po tym czasie dodaję resztę mąki i mleka, oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wyrabiam ciasto, powinno być zwarte. W razie potrzeby dolewam mleka bądź dodaję mąkę. Formuję kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny
Mango Papajafaworki, które wyjdą każdemu :) Błyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. To taki przepis na chrust w wersji light ;) Wykonanie mojego Męża :) SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego cukier puder PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Nożem lub radełkiem kroimy ciasto wzdłuż na ok.2.5 centymetrowe paski. Każdy pasek przekrawamy na 3 części (najlepiej po skosie). Nacinamy
Moje Kuchenne Rewelacje