ciasto - 163312 przepisów (strona:4277/10888)

Faworki 162

przeważnie dodaję octu) 4   żółtka Tłuszcz do smażenia (u mnie olej roślinny) Cukier puder do posypania faworków. Sposób wykonania: Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki   i zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Pod koniec ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem   by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez

Na słodko lub wytrawnie
Pączki 181

zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, oraz pozostałe produkty i wyrobić ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu ok. 15 minut, a gdy zacznie rosnąć wyrobić. Gotowe ciasto można formować na dwa sposoby: 1/ Porcje ciasta nabierać(...)łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pól łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, i odłożyć na stolnicę dobrze oprószoną mąką. 2/ Ciasto  rozwałkować na grubość około 1 cm , mocno podsypując mąką by się nie kleiło, szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Ja nadziałam pączki konfiturą po usmażeniu, w obawie że wypłyną. Użyłam do tego dekoratora do pączków

Na słodko lub wytrawnie
Wytrawna tarta serowa - czyli eksperymentuję 206

poddałam się.. i.. upiekłam coś  co stworzyłam zupełnie sama od podstaw.. nie korzystając z żadnych przepisów  a zdając się jedynie na teorie dotyczące kruchego ciasta a także  masę serową tworzyłam sama. Jeżeli nie boicie się mojego eksperymentu ( mąż przeżył ja także ;-) no i mruczał cały czas.. ;)) to podaję przepis na wytrawną tartę serową(...)mnie jedynie okruszki. Składniki spód:  1 ½ szklanki mąki pszennej 1 żółtko ½ łyżeczki soli 125 g masła lub margaryny Wszystkie składniki połączyć ze sobą i szybko wyrobić. Gotowym ciastem wyłożyć blachę( u mnie to bardziej wyglądało jak oblepianie) Składniki na farsz serowy: 40 dag sera 4 ziemniaki 2 cebule Kawałek kiełbasy lub skrawki wędlin 200 g jogurtu naturalnego

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z gruszkami 205

mmmm „niebo w gębie” ;-) Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie gruszki z cynamonem i do tego jeszcze ser da tak smakowity wynik.   Ponieważ już kiedyś zrobiłam ciasto z gruszkami, pomyślałam sobie, a dlaczego nie może być to sernik z gruszkami? Tak wspaniałego sernika jeszcze nie jadłam. Zresztą to nie tylko moje zdanie i gdybym zrobiła podwójną ilość też pewnie(...)zaraz znikł :) Bazowałam na  TYM przepisie. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na jedną godzinę. Następnie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Prosty chleb pszenny z prażoną cebulką i majerankiem 149

ciepłego mleka 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki prażonej cebulki 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta kminku Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać drożdże,  cukier i pozostałe składniki. Ciasto wyrobić do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić  w misce w ciepłym miejscu ok. 2 godzin do wyrośnięcia, podwojenia objętości.. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią(...)krótko wyrobić. Uformować bochenek na blasze wyłożonej papierem i pozostawić jeszcze na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotowe ciasto można naciąć nożem i wysmarować jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Bułki z pieczarkami 203

minut aż drożdże ruszą. W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z  drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz.   Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny . W międzyczasie przygotować(...)nadzienie: Pieczarki i cebule pokroić i usmażyć z dodatkiem oleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione.  Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka dla Karolinki 176

niej coś słodkiego. Postanowiłam upiec dla niej ciasteczka zwierzaczki.. No cóż może one tak do końca zwierzaków nie przypominają, jednakże mała była zachwycona ;-) Ciastka powstały z przepisu na ciasto na kruchym spodzie i.. gdyby jeszcze nie moje „gapowe” to pewnie ciastka by nie były takie dobre. Pomyliłam się i dodałam do wszystkiego bułkę tartą. Efekt? Ciasteczka wyszły lekko(...)margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i można je rozwałkować a następnie foremkami wykrawać ciasteczka

Na słodko lub wytrawnie
Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży 305

nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą  z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych drożdży 250 ml kwaśnej śmietany ( najlepiej 18 %) 1 łyżka cukru pudru 8 g cukru waniliowego Nadzienie: Marmolada lub powidła(...)dałam marmoladę z róży. Do smarowania ciasta: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Mąkę przesiać. Dodać do niej posiekane drobno masło lub margarynę , śmietanę, cukier puder, drożdże, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wyrobić. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Następnie schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić.  Podzielić

Na słodko lub wytrawnie
Wielkanocne babeczki zaparzane 151

minut. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę a następnie dodać do wystudzonej masy i dokładnie wyrobić. Masło roztopić i wystudzić i dodać do wyrobionego ciasta wraz z resztą mąki, bakaliami do rozrobionego ciasta i ponownie dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco(...)więcej ciepłego mleka. Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich  1/2 wysokości ciasta a następnie pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 – 2 godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 – 20 w temperaturze 180 stopni C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babeczki są upieczone. Po wystudzeniu można polać

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi na słodko - przepis teściowej 161

blogu małe przemeblowanie, trzeba wykorzystać zdobytą wiedzę :-) Dzisiaj chciałam podać przepis na pierogi mojej teściowej, najlepsze jakie jadłam, nie mogę się nigdy od nich oderwać. Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej 3 jajka 280 ml gorącej wody Składniki na nadzienie: 1 kg twarogu 7 łyżek cukru 3 jajka Dodatkowo do gotowania: 2 – 3 łyżki oleju odrobina soli Oraz(...)kwaśniej śmietany 10 – 18 % 1 – 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Z mąki, gorącej wody i jajek zagnieść ciasto, podzielić na 4  części i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka. Przygotować farsz: Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe

Na słodko lub wytrawnie
Babka ucierana w polewie kakaowej 209

okazji  dnia taty. Ponieważ dostałam się na dwudniowe szkolenie sobotnio – niedzielne, nie miałam zbyt wiele czasu na cudowanie. Sięgnęłam więc po stare dobre przepisy z mojej ulubionej książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H.Lipińskiej, A.Woźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej.  Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy(...)czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek  cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z lukrem 166

pudru ·          Kilka łyżek wody Sposób wykonania: Do mąki dodać kolejno: sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, olej, mleko, drożdże i wyrobić dokładnie ciasto. Gdy ciasto będzie plastyczne i gładkie, uformować kulę, włożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić(...)łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Całość wstawić do nagrzanego

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka dukaty przekładane powidłami 216

Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego 50 g cukru 1 jajko 1 łyżka mleka 125 g miękkiego masła lub margaryny Składniki na polewę(...)powideł śliwkowych ( może być też marmolada   z róży) Sposób wykonania : Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 – 3 milimetry   lekko podsypując mąką

Na słodko lub wytrawnie
Polski chleb na zakwasie 160

letniej wody Dodatkowo można dodać od ¼ do ½ łyżeczki suchych drożdży 1- 2 łyżeczki kminku Prażona cebulka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie gładkie ciasto. Całość włożyć  do miski,  którą należy szczelnie zamknąć na ok. 2 – 3 godziny, złożyć w tym czasie ciasto 3 razy. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia(...)dodaliśmy do tego drożdże i w jakiej ilości. Jeżeli dodaliśmy drożdże to będzie ok. 1 godziny wyrastania. Na dnie piekarnika podczas pieczenia umieścić  naczynie z wodą. Wyrośnięte ciasto naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 260 stopni C a następnie obniżyć temperaturę do 230 stopni C  i piec jeszcze 20 – 25 minut. W połowie

Na słodko lub wytrawnie
Chleb orkiszowy z miodem na zakwasie 173

zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 75g mąki orkiszowej 100 g wody Całość dobrze wymieszać i pozostawić w szczelnie przykrytym folią naczyniu na 12 - 18 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej 275 g wody 30 g miodu 2 płaskie łyżeczki soli 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej 1,5 łyżeczki drożdży Dodatkowo do smarowania i posypania(...)rozmącone jajko 1 łyżka mleka 2 łyżki ziaren sezamu Sposób wykonania: Gotowy zaczyn zmieszać z mąką, wodą, drożdżami, miodem, solą, pokrojoną bazylią i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu a następnie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 - 2 godziny, powinno urosnąć do wysokości foremki. Gotowe

Na słodko lub wytrawnie