ciasto - 163312 przepisów (strona:4278/10888)

Babka kakaowa w polewie czekoladowej 222

domu zmęczona, ale było to przyjemne zmęczenie ;-) Postanowiłam upiec coś na szybko i jak zwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej.   Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.   Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można

Na słodko lub wytrawnie
Bułki śniadaniowe 163

cukru i pozostawić na chwilę tak, aby drożdże ruszyły. Gdy dodajemy drożdże suche, czynność tę należy pominąć. Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Całość wyrabiać około 5 minut. Ciasto będzie dosyć klejące, niemniej jednak nie należy podsypywać go zbyt dużą ilością mąki. Zagniecione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką(...)godzin aż do podwojenia objętości. Gotowe wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 części i z każdej uformować bułkę.   Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika wysmarować je roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 25 minut w temperaturze 190 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenno - żytni na piwie 149

łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Mąki przesiać. Piwo podgrzać do temperatury 54 stopni i dodać do pozostałych składników, całość zmiksować lub wyrobić ręcznie do chwili aż ciasto przestanie być klejące. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem  do chwili aż podwoi swoją objętość  ( ok 1 - 2 godziny) Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem(...)kekesówki i pozostawić na ok 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z jedną łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 minut w temperaturze 175 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka guziki 169

żółtko szczypta soli     Dodatkowo będą nam potrzebne dwie szklanki o różnych średnicach i słomka do robienia dziurek. Sposób wykonania: Z podanych składników na jasne ciastka zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło. Oddzielnie zagnieść   ciasto na ciemne ciastka i tak samo schłodzić w lodówce(...)Schłodzone ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką. Za pomocą szklanki   o większej średnicy wykrawać kółka, natomiast szklanką o mniejszej średnicy zrobić drugie kółko bardzo lekko dociskając. Dziurki wyciąć słomką. Gotowe guziki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12 minut w temperaturze około 200 stopni C do chwili

Na słodko lub wytrawnie
Babka szampańska 168

białości. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do niej utarte żółtka, oliwę, szampan, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie razem z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać lekko bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem(...)sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową. Składniki na polewę czekoladą: 1 tabliczka czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Baba drożdżowa z żurawiną 161

Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych(...)przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżówki z serem i jagodami 153

Nadzienie: 250 g sera 200 g jagód 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 jajko rozmącone do smarowania bułeczek 1 łyżka mleka. Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1 – 1, 5 godziny do czasu podwojenia swojej objętości. Jeżeli mamy jagody mrożone to należy(...)wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić blenderem. Ser biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4   części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm.     Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową

Na słodko lub wytrawnie
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 217

oknem ptaki nie przestają koncertować.. Nawet pies chętniej wychodzi na spacery :-) Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad kartacze. Z podanego przepisu wyszło mi   14 sztuk. Składniki na ciasto: 1,5 kg surowych ziemniaków 4   ziemniaki gotowane 6 – 8 łyżek   mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka) 3 marchewki ½ selera 2 pietruszki 2 kostki(...)rosołowe 3 listki laurowe Kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii Sól do smaku 1 jajko ½ kg cebuli Olej Sposób wykonania ciasta: 4 ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i zmielić. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść

Na słodko lub wytrawnie
Najszybsze i najłatwiejsze pączki 172

róży lub inna Dodatkowo na wierzch: Cukier puder Odrobina wody Kandyzowana skórka z pomarańczy Sposób wykonania: Masło roztopić i schłodzić, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i odrywać po kawałku ciasta, formując pączek, lekko spłaszczyć, nałożyć marmoladę

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik żydowski 219

margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Jeżeli mamy   mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego ciasta, polecam ten wspaniały jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie składniki miesza się łyżką. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na dużą tortownicę ciasta: 3 szklanki mąki 1 i ¾ szklanki(...)połączą. Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać z cynamonem i 5 łyżkami cukru. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połowę jabłek rozłożyć na dnie tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe rogaliki z marmoladą 154

margaryny ½ łyżeczki soli. Dodatkowo: Marmolada na nadzienie 1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką wody do smarowania Cukier puder do posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto Ciasto musi być zagniatane dosyć długo do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte(...)ciasto podzielić na 4 części.   Każdą rozwałkować na okrąg a następnie podzielić na 8 równych części. W węższej podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zrolować, tak, aby wierzchołek znalazł się na końcu rogala pod spodem. Gotowe rogaliki układać w większych odstępach na wyłożonych papierem blachach do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia 30 minut. Rogaliki nasmarować

Na słodko lub wytrawnie
Szybki jabłecznik 199

Dostaliśmy jabłka od rodziców, więc postanowiłam upiec jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie  onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do wykonania. Polecam :-) Przepis na średniej wielkości blachę. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 200 g cukru 250g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka śmietany 12-18% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Składniki(...)masę jabłkową: 1 – 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na   placki o wymiarach blachy. Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec

Na słodko lub wytrawnie
Kruche rogaliki drożdżowe 188

wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem pudrem, dodać mąkę zmieszaną z masłem, wyrośnięte drożdże i olejek waniliowy. Całość dokładnie wyrobić, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto podzielić na 3 części. Z każdej(...)uformować kulkę a następnie rozwałkować ją na okrąg, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto podzielić na 8 równych trójkątów. W najszerszej części trójkątów układać po łyżce nadzienia: konfitur, dżemu, itp. Każdy trójkąt zawinąć w rulonik zaczynając od szerszej części. Z rulonika uformować rogalik. Gotowe rogaliki przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut

Na słodko lub wytrawnie
Piernik staropolski 192

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Najlepszy z najlepszych. Wspaniały piernik dojrzewający, przełożony powidłami i polany gorzką czekoladą, polecam :-) Jest tak pyszny, że mam obawy czy doczeka do świąt ;-) Ciasto należy zrobić od 6 – 4 tygodni przed świętami i zarezerwować przez ten czas miejsce w lodówce, żeby mógł sobie postać do czasu, aż upieczemy go   7 dni przed świętami(...)Przepis pochodzi z tej strony Do upieczenia trzech placków będą nam potrzebne trzy blachy o wymiarach 39 x 26 cm. Po wyrobieniu ciasto jest dosyć luźne a po 4 – 6 tygodniach twardnieje. Składniki: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 500 g miodu naturalnego 250 g masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli

Na słodko lub wytrawnie
Pizza na włoskim, cienkim i kruchym cieście na dwie nuty - z pesto i z sosem pomidorowym. 281

Pizza to chyba jedno z najbardziej zamawianych w restauracjach dań. Przyznam, że i ja często ją jadam. Poszukiwałem w wielu zakątkach dobrego przepisu na ciasto i znalazłem je. O tym jak zrobić dobre ciasto do pizzy pisałem tutaj . Mieszkając kiedyś na Wyspach odwiedziliśmy z Żoną Mą, wtedy jeszcze z narzeczoną, pizzerię. To było to! Od tamtego czasu żadna z pizz(...)niezależnie od dodatków, nie była zrobiona na tak dobrym cieście. Włoski kucharz zdradził mi przepis na to ciasto. Dziś robię z pesto dla Żony Mej i dla mnie, i z sosem pomidorowym dla bąbla. Tutaj przepisy jak zrobić: pesto , a tutaj, jak zrobić sos pomidorowy . Dodatki oczywiście zależą od Waszych upodobań. Ja do tej z pesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan

BaRepas