dniem najbardziej i mają najdłuższą tradycję. Początkowo jednak wcale nie były one słodkie i raczej daleko było im do tych, znanych nam obecnie. Dawniej przygotowywano je z ciasta chlebowego, smażono w głębokim tłuszczu i okraszano słoniną. Miało być przede wszystkim tłusto. W końcu trzeba się było dobrze najeść przed nadchodzącym długim czasem postu. W XVI wieku pączki zaczęto przygotowywać(...)sporej misce dokładnie mieszamy jajka oraz serek. Następnie dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 1,5 szklanki mąki pszennej. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i w gorącym (powinien mieć ok. 175-180 stopni Celsjusza) smażymy niewielkie porcje ciasta, nabierane natłuszczoną łyżką. Kiedy się ładnie zrumienią
Ratunku obiadzanurzone w miodzie , posypane kolorową cukierkowa posypką. Jest to świąteczny deser , który pochodzi z południowych regionów Włoch znany również pod nazwą cicerchiata, pigniocata. Ciasto smażone kojarzy mi się najczęściej z karnawałem i tłustym czwartkiem , właśnie dlatego postanowiłam , że struffoli dzisiaj będą gościły w mojej kuchni. Deser bardzo prosty do przygotowania(...)posypka Wykonanie: -W ymieszać jajka z cukrem, dodać startą skórkę pomarańczową. -Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, łyżkę marsala , olej i szczyptę soli. -Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką na ok.30 minut. -Następnie podzielić je na kilka części. -Stolnicę podsypać odrobiną mąki. -Każdy kawałek ciasta zrolować w cienki wałeczek/ grubości palca
Zakamarki mojej kuchnikremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru(...)kubeczka za pomocą cienkiego noża). Za pomocą niedużej foremki w kształcie serca wykrawamy sercowy słupek przez całą długość galaretki. Galaretkę wykładamy na środek roladki (do góry nogami - gotowe ciasto będzie odwrócone). Całość zalewamy pozostałą masą serową i pozostawiamy do stężenia na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po tym czasie ciasto odwracamy i zdejmujamy papier do pieczenia
Słodka Stronaodstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, roztrzepane jajka z żółtkami, lekko podgrzane mleko i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie(...)Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieciasto biszkoptowe jest bardzo smaczne, a upieczone w dużej foremce przyda się większą imprezę rodzinną. Może być na Tłusty Czwartek ale i na Walentynki też będzie ok :) Składniki na biszkopt : 1 i 1/2 szklanki cukru 8 jaj 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Z białek ubić pianę na sztywno, dodawać cukier i po jednym żółtku, ubijać(...)Teraz dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia Piec w temp. 180 *C , do momentu aż ciasto będzie odstawać od foremki ( sprawdzić ewentualnie patyczkiem) Składniki na krem ananasowy : puszka ananasów ( a jeszcze lepiej dwie) budyń waniliowy 3 łyżki cukru 5 żółtek kostka masła roślinnego Przygotowanie kremu : Jednej szklankę soku ( zostawić trochę do rozmieszania budyniu) zagotować, dodać 3 łyżki cukru, wlać
Proste PotrawyPolecam ten przepis, jest łatwy i bezstresowy. Pochodzi z Kuchni polskiej z 1972 roku. Ciasta nie trzeba bić wałkiem, wyrabia się go łatwo, jest mięciutkie i elastyczne. Faworki wychodzą rewelacyjne, chrupiące z milionem bąbelków, szybko się smażą a jeszcze szybciej znikają ;) Zapraszam :) Warto upiec, zamiast kupować pączki po 49 groszy :D faworki(...)KLIK) cukier puder do oprószenia W misce mieszam mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaję śmietanę i mieszam razem, następnie mieszam z żółtkami i zagniatam mięciutkie ciasto. Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił. Radełkiem wycinam paski, wielkość zależy od naszych upodobań, faworki sporo rosną. Paski dzielę
Takie tam pichceniesoli 1 l. oleju do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z wiórkami, solą oraz sodą. Twaróg przepuszczamy przez prasę do ziemniaków. Do sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste. W szerokim garnku rozgrzać olej do 175 stopni C. Łyżką zanurzoną w oleju nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na rozgrzany olej. Smażymy
kgwjanczewoLubię ciasta lekkie i rozpływające się w ustach, a także cieszące oko. Taki właśnie jest ten sernik na zimno. Nazwa smerfetka powstała spontanicznie w związku z jego kolorystyką niebiesko-białą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce
Symfonia smakowaKiedy ostatnio piekłam kruszon, użyłam anczynia żaroodpornego (Pati to ten prezent od Ciebie). Wyszło, że ciasta było sporo. Od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić z kuleczkami papai, które stały i stały. No i oświeciło mnie. Kruszon z papają! potrzebujemy: - 1/2 kg mąki - 3/4 kostki masła w temp. pokojowej - 1 opakowanie proszku do pieczenia - 5 jajek (osobno żółtka(...)podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić pianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo cukier. Blachę do pieczenia
Szybko Tanio Smaczniemuszę przyznać, że połowę zjedliśmy, jak tylko wystygł. Mógłby być troszkę wyższy, choć i tak ładnie mi wystrzelił na kamieniu. Szczerze powiedziawszy, ponieważ ciasto było rzadkie, myślałam, że wyjdzie z niego całkiem płaski berecik, ale nie jest źle :-). Chleb orkiszowy ubijany Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki(...)soli ok. 400 g wody Wykonanie: Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do miski, drożdże rozkruszamy. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach końcówką do ubijania białek, tak długo, aż ciasto ni będzie się przyklejało do boków miski, Miskę dokładnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z miski i kładziemy na omączonym
Kulinarne przygody Gatitycukru pudru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 5 łyżeczek mleka kolorowa posypka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości(...)wykrawamy donaty. Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka. Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy za złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję
Kulinarne przygody GatityProste, szybkie i bardzo pyszne danie na obiad jak i na kolację :) Potrzebujemy: 1 główka brokułów 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 150g startego sera żółtego 1 mozzarella 1 jajko oregano sól pieprz majeranek Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min., kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem(...)majerankiem i oregano. Na blasze rozkładamy płat ciasta francuskiego wykładamy kurczaka i brokuły. Następnie pokrojoną w kostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo nacięć, a paski powinny być mniej więcej tej samej szerokości. Zaplatamy warkocz, nakładając jeden pasek na drugi, na przemian
Kolejny blog o gotowaniucukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i mieszamy, następnie wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce(...)około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy ciasto na 8 części. Na posypanym mąką blacie układamy 8 kulek obok siebie, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze na 15 minut. Rozwałkowujemy placki, tak by były dość cienkie, o średnicy około 18 cm. Następnie palcami uciskamy dołeczki (w miejscu na przyprawy), pomijając brzegi. Za'atar mieszamy z oliwą z oliwek
Smakowity Blog Kulinarnysmalec a do reszty mleka w kruszyć drożdże dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić by zrobił się zaczyn. Zaczyn wlać do misy z mąką i zmiksować na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypać mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć na około pół godziny by ciasto podrosło. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść i rozwałkować
Ala piecze i gotujemuffinki z twarogiem, gruszkami i kruszonką. Przepis podstawowy pochodzi ze strony Moje Wypieki, który ja wzbogaciłam o dodatek gruszek do sera i kruszonkę na wierzchu. Wyszło mi 16 sztuk. Ciasto : 2,5 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g masła, rozpuszczonego 1 szklanka mleka 2 jajka Ser: 25 dag twarogu półtłustego(...)żółtko 1 cukier wanilinowy 2-3 dojrzałe gruszki Kruszonka: 5 dag miękkiego masła (w temp. pokojowej) 4 -5 łyżek cukru 10 płaskich łyżek mąki 1. Ciasto: Wymieszać w osobnych miskach składniki suche i mokre, wlać mokre do suchych i wymieszać wszystko razem do połączenia się składników. 2. Ser: Ser, żółtko i cukier wymieszać ze sobą (ja rozgniotłam widelcem). Gruszki
Kto ugości moich gości?