ciasto - 163312 przepisów (strona:4273/10888)

kurczak w sakiewce 165

opakowanie ciasta francuskiego 6 szt podudzi z kurczaka 50 dkg szpinaku 2-3 cukinie 1-2 cebuli masło do smażenia sól,pieprz,dowolne przyprawy Podudzia posypać solą,pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.i zostawić na 1 godz. lub całą noc ..).Podudzia upiec i odstawic do wystygnięcia Cukinie pokroić na plastry ,posolić ,popieprzyć i usmażyć na patelni ,lub upiec w piekarniku Ciasto francuskie(...)podzielić na sześć kwadratów na każdy kwadrat nałożyć 2 łyżki szpinaku,a w środku umieścić udko. Końce ciasta zwinąć w sakiewkę..Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową,aby się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni,aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące.U mnie

w mojej kuchni
Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim 196

dorsz, opakowanie brykietów mrożonego szpinaku ,, 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego,, 1/4 szklanki śmietanki 1 trójkątny serek śmietankowy pieprz, sól(...)czekamy aż się zarumienią ( na małym ogniu!). Gdy czosnek się zarumieni dodajemy zamrożony szpinak, przyprawiamy solą i czekamy aż woda odparuje. Dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na środek ciasta szpinak. Wszystko zawijamy w ciasto francuskie, ciasto przez włożeniem do piekarnika smarujemy odrobiną oleju. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy przez ok 30 minut na najniższym poziomie

w mojej kuchni
Beza i kruche ciasteczka z marmoladą 218

Składniki na ciasto: 350g mąki pszennej 3 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany,marmolada ,dżem do posmarowania ale niekoniecznie...u mnie dzem pomarańczowy Beza: 300g cukru pudru 3 białka Wykonanie: Mąkę, żółtka, miękkie masło pokrojone w kostkę oraz kwaśną śmietanę wymieszać i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne.U mnie w mikserze robione. Gotowe przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki(...)30minut. Beza: Białka lekko ubić, dodać cukier puder. ,aż beza bedzie sztywna. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pociąć na malutkie prostokąty (to zależy już od Was jakiej chce wielkości ciastka :P).Miałam pomocnika ,córcie ,więc,na ciasto rozwałkowane  ,rozsmarowałam dżem,a następnie pokryłam ubita bezą ,bo córcia  kroiła  ,dlatego są nierówne kawałki.. Piec

w mojej kuchni
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 159

Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym..przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html.........moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego(...)lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny i piecz az beda rumiane w 180C

w mojej kuchni
Bułeczki "ogony pawia" 166

jajka. Mieszać drewnianą łyżką - zaczynając od środka i zbierając systematycznie mąkę z boków miski. W razie potrzeby dodawać małymi porcjami resztę mleka - jego ilość zależy od rodzaju mąki. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać 10 minut - powinno być zwarte i elastyczne. Miskę wysmarować stopionym masłem, włożyć do niej kulę ciasta i kilka razy obtoczyć tak, aby całe pokryło się masłem(...)godziny do wyrośnięcia. Odgazować naciskając dłonią, przykryć i odstawić jeszcze na 10 minut. W tym czasie stopionym masłem wysmarować foremki do muffinek (nie mogą być silikonowe). Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną z powrotem schować do miski, drugą zaś rozwałkować na prostokąt wielkości 30x24 cm i grubości ok. 6 mm. Brzegi najlepiej równo dociąć prostym radełkiem

w mojej kuchni
Z JABŁKAMI -KIBINAJ 192

łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże(...)ksylitolem (lub cukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej

w mojej kuchni
Chleb drożdżowy 165

wsypać drożdże ,dodac letnia wode  i wymieszać .Następnie dodawać mąki ,stale mieszając .Dodac olej  ,sól i ziarna jakie chcemy -lubimy.W ilości razem zebranych 1 -1 i1/2 szkl Ciasto musi byc dokładnie wyrobione .Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół .Polowe ciasta przekladamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej ziarnami ,z drugiej formujemy bułeczki .Odstawiamy(...)minut ,aby ciasto odpoczęło i podrosło.W między czasie nagrzewamy piekarnik  do 180-200 stopni C i pieczemy chlebek około 30 minut-do suchego patyczka.Po wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec pieczenia smarujemy chleb rozmąconym jżółtkiem z lyżką mleka.Smacznego

w mojej kuchni
Chleb z czerwonym ryżem 125

wystudzenia. 2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na ok. 10 minut, aby ,,ruszyły,,.  3. Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy(...)wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut piec na samym dole, aby spód wypiekł się na rumiano. Przepis inspirowany ,,Encyklopedią chleba

Apetyczna babeczka
Churros z sosem czekoladowym 185

sosem czekoladowym. Mocno cynamonowe i niezbyt słodkie. Za to sos robi swoje. Źródło: Moje Wypieki . Oczywiście zdjęcia do bani, a to wszystko przez to, że najpierw jedna szpryca do ciasta odmówiła posłuszeństwa, a później kolejna... Na szczęście uratowała mnie ciocia, która wygrzebała gdzieś swój egzemplarz. Z popołudnia zrobił się wieczór i mogłam pomarzyć o dziennym świetle. A z churros pozostało(...)masłem, cukrem i solą. Mieszać do roztopienia masła i cukru, po czym dodać przesianą mąkę wraz z cynamonem oraz z ekstraktem z wanilii i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy wbić jajka i miksować do uzyskania gładkiego i gęstego ciasta.  W rondelku rozgrzać olej i za pomocą rękawa

Pasja Smaku
Drożdżowe ciasto baobab z cynamonem i syropem klonowym 181

prawdziwą maniaczkę drożdżówek przystało musiałam wypróbować ten przepis. Zaciekawił mnie wygląd drożdżówki a na cynamonowe wypieki mam ochotę chyba zawsze ;) Wyszło naprawdę bosko! Delikatne ciasto z niemal chrupiącą słodką skorupką. Akurat gdy wyciągałam gotowe ciasto z piekarnika, mieliśmy gości. Jeszcze gorąca drożdżówka znikała w ekspresowym tempie :) Wszyscy zadowoleni, a ja chętnie powtórzę ten wypiek, polecam. Przepis znalazłam na blogu Wegan(...)Pokruszone drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy syrop z agawy oraz 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie przelewamy je do reszty mąki, solimy i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i kroimy na około 50 części. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę

Mienta blog
Rurki z kremem waniliowym 262

lubi sięgnąć po rumianą rurkę z kremem!. Krem przygotowałam z duża ilością naturalnej wanilii od  Skworca  co dodatkowo sprawiło, że są bardzo aromatyczne.  Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 25 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Krem budyniowy: 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 5 łyżek cukru kryształu wanilia naturalna lub cukier waniliowy 1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą, energicznie zagnieść i wyrobić, gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy, kroimy na plastry ok 2 cm i owijamy formy na rurki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 10-15 minut, aż rurki staną się rumiane

Apetyczna babeczka
Muffiny jogurtowe z nektarynką 178

kostkę. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka i jogurt. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier i proszek. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę nektarynek, ciasto aż do ¾ wysokości papilotek. Na wierzch możemy również dodać kilka kostek nektarynki ewentualnie kawałki czekolady.  Dla wygodnych lepsza opcją będzie dodanie pokrojonej nektarynki do ciasta(...)wymieszanie. Wówczas nakładamy gotowe ciasto do ¾ wysokości papilotek lub foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 25 minut

Humanistka w kuchni
Muffiny orzechowe 174

pieczenia Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek oraz pokrojone orzechy. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżeczkę ciasta, ¾ łyżeczki kremu czekoladowo-orzechowego, łyżeczkę lub dwie ciasta w zależności od papilotek. Ciasto ma wypełniać papilotkę do ¾. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut. Babeczki(...)gotowe, gdy ciasto nie przykleja się do patyczka. Studzimy na kratce

Humanistka w kuchni
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 220

drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki mąki żytniej (typ 2000)  1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, suche drożdże oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody, jeśli(...)będzie trzeba. Ciasto wyjdzie nico klejące. Zostawiam je na jakąś godzinę, przykryte płócienną szmatką, aby podwoiło objętość. Następnie ponownie zagniatam ciasto, najlepiej rękoma posypanymi mąką, by aż tak bardzo się nie kleiło do nich.  Keksówkę ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam ciasto i wstawiam do pieca nagranego do 180 stopni. Piekę około 30-40 minut. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki - przepis podstawowy 390

Naleśniki, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na oko" sprawiają, że ciasto się rwie, bądź przywiera do patelni. Dlatego, jeśli macie ochotę na szybkie danie, usmażcie porcję naleśników, a może nawet dwie ;) Składniki : 2 jajka 130 ml mleka min. 2% 120 ml wody ( zwykła(...)gazowana ) około 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w  niedużym naczyniu - garnek lub wysoka plastikowa miska - zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić na 10 minut. Patelnię smarować odrobiną oleju, najlepiej za pomocą pędzelka - rozgrzać. Na rozgrzanej patelni, rozprowadzać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na średnim ogniu

kolorowotorcikowo